Kritikk mot Årets Bilde

Debatten rundt Årets Bilde er i gang. Mange kritiserer og noen roser.
- Jeg vet ikke om du har sett de andre kandidatene, men når jeg sto der og så de andre kandidatenes bilder likte jeg spesielt Andrea Gjestvang sitt bilde fra Grønland av en kvinne med to selunger på kjøkkengulvet, samt Paal Audestads portrett fra Tsjernobyl. At mitt bilde vant er jeg selvsagt glad for, men det vil alltid være meninger om vinnerbildet. Det er få ting som er så subjektivt som vurderingen av bilder, skriver fotografen bak vinnerbildet, Hans Arne Vedlog, i et nettmøte på dagbladet.no.

Som Morten Løberg skriver på fotografi.no, så kan ikke fotografen noe for at juryen har utpekt hans bilde til årets beste norske pressefoto. På den annen side har han (eller kanskje Dagbladet?) ment at bildet er godt nok siden det er sendt inn til konkurransen. Undertegnede mener at årets Årets Bilde-juryen undergraver det gode pressefotografiet. Innhold er ikke alt, fotografiske kvaliteter må også vektlegges. Selv om ikke nivået på Årets Bilde-konkurransen i 2009 er skremmendes høyt, er det flere andre premierte bilder som heller kunne vært verdige vinnere. Jeg synes Paal Audestads portrett av en gutt i Tsjernobyl peker seg ut som det soleklart beste bildet. Hvorfor ikke dette bildet er valgt til Årets Bilde vet jeg selvsagt ikke, men det kan se ut som om juryen er opphengt i en avleggs forestilling om at pressefotografiet kun handler om å være på rett sted til rett tid.

Fotosjef i AP, norske Odd R. Andersen, synes ikke Årets Bilde er godt fotografi, men han synes det er god fotojournalistikk.

- Det vil sikkert bli diskusjon om bildet som fotografi. Det er ikke kunst, men Pressefotografenes Klubb kårer årets bilde ut fra journalistiske kriterier så vel som fotografiske og jeg mener ganske sterkt at i fotojournalistikken skal innholdet alltid være det viktigste, sier han til journalisten.no.

Kanskje årets jury har kåret årets bilde ut ifra journalistiske kriterier. Fotografisk gangsyn kan det derimot diskuteres om de har. Skal pressefotografer overleve, mener jeg at det gode fotografiet må verdsettes. Det gjør det ikke når det bare er innhold det er snakk om. Form bør vektlegges i mye større grad.

- Etter min mening har Hans Arne Vedlog vunnet pressefotografenes gjeveste pris med et Obama-bilde av internasjonal klasse. Han har tatt et morsomt og smart bilde av en gjennomfotografert mann, som alle informerte mennesker med sans for humor i hele verden vil humre anerkjennende til. I skyggen av den pansrede bilen har Hans Arne kanskje sådd frøet til en ny “Billary”? Skriver Lars Eivind Bones på diskusjonsforumet til fotojournalisten.no.

På diskusjonsforumet her på foto.no er det mange som er skeptiske til Årets Bilde.

- Kanskje det dårligste "Årets Bilde" som noen gang er blitt kåret, jeg ser ikke noe bra ved dette bildet, ikke engang humoren i Michelle Obamas hender og føtter fungerer her, da hun sitter alt for langt frem til og gi "riktig feil inntrykk", og komposisjonen er også langt fra optimal, med ett eller annet "rask" ned i venstre hjørne, det samme foran hodet til Barack. Nei dette var triste greier og gi en Årets Bilde tittel til noe som kunne vært på baksiden av Se og Hør, blir litt for dumt synes jeg....det var jo et hopetall av bilder som var milevis bedre enn dette som ikke nådde frem i denne kåringen, hva blir det neste? ett mobiltelefon bilde av ett eller annet kjent ansikt på vei ut fra Grand Hotell...dette ødelegger for kredibiliteten til hele "Årets Bilde " kåringen spør du meg, skriver Alexander Tufte på diskusjonsforumet.

- Snapshot, skriver John Tore Gundersen.- Synes det var et greit snapshot, som ikke gir meg noen ting som helst. Flaut for de som har bestemt dette, og ikke fotografen sin feil.
Årets bilde bør etter min menig blant annet sette fokus på en sak.

På første dagen av dok10 pratet undertegnede med et lite utvalg av norske pressefotografer (ikke nødvendigvis et representativt utvalg), og ingen av dem mente at Årets Bilde 2009 var det beste norske pressefotografiet i 2009. De sa ikke mye, men de ristet på hodet.
Hans Arne Vedlog – Dagbladet -
Hans Arne Vedlog – Dagbladet

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Trygve J.
Vi er hva man på engelsk kaller "Starstruck".Hadde det bildet vært av en annen enn Obama ville det blitt kalt amatørmessig.Beklager å vekke dere;)
21.2.2010
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu