BART. Konseptualisert industrifotografi fra Finland til Oslo

Med konseptet og utstillingen BART – Business Art gjester den finske fotografen Jari Arffman nå Oslo og Finsk-Norsk Kulturinstitutt.
Finsk-Norsk Kulturinstitutt har de siste årene markert seg som en aktiv aktør i formidling av finsk fotografi i Norge. Nå markerer de seg nok en gang som en aktuell arena for fotografiet.

Utstillingen BART åpnet torsdag 14. januar, med en serie fotografier i sort-hvit fra finsk industriliv. Bildene har blitt til gjennom flere års arbeid med konseptet som Arffman nå lanserer som BART – Business Art.

Den selvlærte fotografen Jari Arffman har siden 2005 jobbet systematisk med å oppsøke finsk industri for å portrettere arkitekturen, interiøret, menneskene og detaljer fra produksjonsprosessene. Nå foreligger både boken BART, utstillingen – og altså også forretningskonseptet med samme navn.

- Konseptet BART handler om å ta kunsten inn til forretningsverdenen, og forretningsverdenen inn i kunsten, sier Jarffman til foto.no.

Han oppsøker bedrifter og fotograferer. Deretter velger han ut tjue bilder som han produserer og går tilbake med til den enkelte bedriften. Av disse tjue bildene kan så bedriften kjøpe enten ti eller flere til en forhåndsavtalt pakkepris. Bildene kan brukes som utsmykning eller som firmagaver.

- Jeg jobber ofte i lang tid for å få til en avtale med hver enkelt bedrift, forteller den entusiastiske fotografen, som fortsatt jobber med analogt utstyr, og viser stolt frem bildene som er printet på baryttpapir i mørkerom.

I følge Arffman, blir bedriftene ofte positivt overrasket over resultatet når de får se de ferdige bildene: - Ofte utbryter de ”Men dette er jo oss” når de får se et motiv som overrasker, som de kanskje ikke hadde ventet seg. Plutselig blir dagligdagse situasjoner noe nytt, noe de selv ser på med nye øyne gjennom fotografens bilder.

– Jeg hjelper dem å se seg selv på en annen måte, gjennom måten jeg ser dem på med mitt kamera, sier Jari Arffman. Han avslører at han ikke gjør forhåndsresearch før han går inn i bedriftene med kamera. – De ansatte får på forhånd informasjon om at jeg kommer for å fotografere. Når jeg er der, jobber jeg raskt og uten å ta opptak om igjen. Jeg forsøker å jobbe uten å forstyrre arbeidet som pågår.

Så langt er det et førtitalls finske bedrifter som har samarbeidet med fotografen. Flere står for tur, og nå vil også fotografen internasjonalisere konseptet. – Målet er å patentere BART, slik at vi kan etablere det som et internasjonalt konsept hvor fotografer i ulike land kan være en del av BART på lisensavtale.

Utstillingen vises på Finsk-Norsk Kulturinstitutt i Oslo sentrum til 28. Februar 2010. Deretter skal den til Tallinn.

I tilknytning til utstillingen arrangerer Finsk-Norsk Kulturinstitutt i samarbeid med flere andre kunst- og næringslivsaktører et seminar den 9. februar som setter fokus på samarbeidet mellom kunst og næringsliv. Statoil og Forum for kultur og næringsliv er blant medarrangørene.

Informasjon om seminaret og på melding finner du på www.finno.no og www.kulturognaringsliv.org

Finsk-Norsk Kulturinstitutt
Kristian Augusts gate 5, Oslo

Jari Arffman - Fra utstillingen BART
Fra utstillingen BART
Jari Arffman
Jari Arffman - Fra utstillingen BART
Fra utstillingen BART
Jari Arffman

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu