Nok et smykke fra Leica

Katrine Adler-Gjerde fra Bresson A/S var ikke et sekund i tvil da vi kom inn på deres stand - det var X1 som er den store nyheten akkurat nå.
Hva gjør den nye Leicaen spesiell?

Katrine gikk rett på sak, og mener at X1 er et helt nytt segment for Leica. Hun forteller om kvalitetsbevisste ungdommer som begeistres: "Nå kan også jeg få Leica-kvalitet!"

Etter å ha sett på kameraet, er vi tilbøyelig til å gi henne rett. For den som liker den litt ettertenksomme, "moderne-gammeldagse" måten å ta bilder på er et Leica-kamera nå som tidligere det naturlige valget. En Leica kompaktmodell er ikke kameraet for olympisk sprint eller annen heftig sport, men for den bevisste, langsomme og sjelfylte fotograferingen hvor man tar seg tid til hele tiden å nyte motivene mens man skaper bilder og tenker gjennom hvert eneste trinn i prosessen.

Tysk kvalitet

Det finnes ikke en eneste mekanisk svakhet eller lyte i konstruksjonen av Leica X1, uansett hvor mye vi så etter var det ingen tvil - dette er det tradisjonelle tyske håndverket i moderne og digital utgave. Helt bokstavelig, ettersom kameraet er 100% produsert i Tyskland.

Bildebrikken er beskrevet som APS-C, hvilket vil si nokså nøyaktig 15 x 22 millimeter. Kombinert med det lyssterke fastobjektivet Elmarit 24mm 2.8 blir dette en svak vidvinkel som tilsvarer 36 millimeter på det gamle filmformatet - helt ideelt til det meste av hverdagsfotografering.

Tilbehør

Det finnes et spesialtilpasset håndgrep til X1, som passer så godt at det er umulig å kile inn så mye som et papir mellom kamerahuset og grepet. Det anbefales på det sterkeste å kjøpe med dette grepet til 990 kroner, kameraet holdes enda sikrere med det påmontert. I bunnen av grepet er det solide stativgjenger i hardmetall. En optisk søker fås også, denne koster 2700 kroner. Det eneste vi kunne sette fingeren på med X1 var fraværet av innebygget optisk søker - som altså må kjøpes i tillegg og settes i blitzskoen. Beredskapsveske er naturlig å kjøpe til et slikt kvalitetskamera, denne koster 1400 kroner.

Vi ser at målgruppen for Leica X1 er meget bred. Kameraet har en pris som sladrer om kvalitet, men som samtidig er innenfor rekkevidde for den som vil prioritere et høykvalitets kompaktkamera med en kvalitet som gjør det til noe mer enn bare en boks til å ta bilder med. Konstruksjonen fremstår som enkel og lett å bruke.

Leica X1 koster 14 995 kroner for bare kameraet, og du får da med det følgende:

- LEICA BP-DC8 batteri
- Batterilader (BC-DC8)
- Batterideksel
- Bærerem i lær
- USB-kabel
- Objektivdeksel
Per Inge Østmoen  - Leica X1 i Katrine Adler-Gjerdes hender
Leica X1 i Katrine Adler-Gjerdes hender
Per Inge Østmoen
Per Inge Østmoen  - Bærevesken for Leica X1
Bærevesken for Leica X1
Per Inge Østmoen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu