Hva har Nikon å vise frem på messen?

Slik stilte foto.no spørsmålet til to av Nikons representanter, for å se hva de valgte å trekke ut av ermet.
Kamera eller projektor? Begge deler!

Vi spurte først Linn Andresen om hun ville velge et av Nikons kompaktkameraer som spesielt spennende. Det ville hun, og det ble Coolpix S1000PJ.

Dette er verdens første kamera med innebygget projektor, fortalte Linn, og demonstrerte projeksjon på en hvit plate. Bilder tatt med dette kameraet kan altså betraktes på blant annet lerreter, skjermer og store vegger, til mye moro i venninneflokken eller blant kompisene. På Nikons egne hjemmesider gir de et eksempel på hvordan projektorfunksjonen kan brukes: Foreldre kan lese eventyr og historier for barna på sengen, som så kan illustreres med projiserte bilder fra S1000PJ. Denne modellen tilbyr bra vidvinkel, fra 5-25 (28-140) millimeter. Det følger med fjernkontroll slik at prosjektoren kan styres fra avstand - denne virker naturligvis også når du bruker kameraet fjernstyrt. Ellers har S1000PJ bildestabilisering som i dag er blitt standard på de fleste nye kompaktkameraer. Det finnes også en rekke forhåndsdefinerte opptaksfunksjoner der kameraet selv kan velge den mest riktige farve og eksponering ut fra motivtype. En morsomhet er at kameraet er i stand til å registrere når et menneske i fokus smiler, og så utløse søkeren akkurat når smilet kommer. Konstruksjonen av S1000PJ virker gjennomført og solid. Dette er et kamera det er lett å more seg med, og som er laget med tanke på nettopp det.

Veiledende pris for Coolpix S100PJ er 3.490 kroner.

Nikon D3s

Nikons store sports-, reportasje- og naturfotokamera har blitt oppgradert, og mange Nikon-brukere stiller seg sannsynligvis spørsmålet om de skal bytte til denne seneste utgaven. Vi spurte derfor Vegar Berg om "Hvorfor skal eiere av D3 bytte seg opp til D3s?" Vegar kunne fortelle at Nikon har lagt inn en hel del forbedringer i den nyeste modellen, som forbedret hvitbalanse spesielt ved opptak innendørs, enda mer korrekte farver ved bruk av blitz og en mye større opptaksbuffer på 42 råfiler mot 18 på D3. Hva de som er interesserte i dette kapable "proff"kameraet bør være klar over, er at D3s ikke er en D3 som er oppgradert på noen områder. D3s er en nykonstruksjon, og har en helt ny CMOS-bildebrikke med sterkt forbedrede egenskaper. Disse forbedringene har resultert i en tydelig mindre sjenerende støy på et kamera som allerede lå på den absolutte toppen når det gjelder opptak under vanskelige lysforhold og svakt lys. De fleste har nok fått med seg at D3s kan gjøre opptak på opptil nesten utrolige ISO 102 400, men dette maksimaltallet er bare en del av historien. I følge Vegar har kornstrukturen i støyen blitt mye mer behagelig og "pen" - slik at fotografering i svakt lys nå gir enda bedre kvalitet med D3s. Dette bør gjøre at grensene for hvor store forstørrelser som kan lages fra bildefilene har blitt tøyd ytterligere oppover. Antallet megapiksler er det samme, 12.1 megapiksler, men her er det viktig at kvalitet ikke måles i antall piksler, men i kvaliteten på disse pikslene. Foto.no har sett forstørrelser av naturbilder fra D3s på Nikons stand her på messen, og ingenting tyder på at dette ikke holder mål, for å si det på den måten.

Veiledende pris for D3s er 45.990 kroner.

Objektiver må man ha

Roy Mangersnes er naturfotograf og fungerende leder for BioFoto. Han er dessuten Nikon-bruker. Vi spurte ham hva slags kameraer han benytter. Svaret var: D3, D3s og D3x. Et heltprofft utvalg, og da vi lurte på hvordan hans mest brukte objektiver oppfører seg på disse kamerahusene. Roy fremhevet "fullformatet" som spesielt godt egnet for vidvinkeloptikk. "Korte brennvidder blir særlig vellykket på "fullformat," mente Roy, og lovpriste Nikkor-zoomene 14-24mm 2.8G ED AF-S og 24-70 2.8G ED AF-S. På spørsmål om han også hadde en 70-200 2.8 bekreftet Roy Mangersnes dette, og fortalte at den aller nyeste 70-200 2.8 VR er en stor forbedring fra den gamle. Han uttrykte det på denne måten: "Jeg ville ikke være i tvil med hensyn til å bytte til den nye. Jeg vegret med mot å bruke 70-200 tidligere, men fordi den nye er så mye bedre er jeg nå veldig glad i dette objektivet."

Den nye Nikkor 70-200mm 2.8G ED-IF AF-S VR har en veiledende pris på 22.990 kroner.
Per Inge Østmoen  - Linn Andresen
Linn Andresen
Per Inge Østmoen
Per Inge Østmoen  - Vegar Berg
Vegar Berg
Per Inge Østmoen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu