Anton Corbijn til Nordic Light

Anton Corbijn er fotografen som har portrettert de fleste store navn i både musikk- og kunstnerverdenen. På Nordic Light 2010 holder han foredrag og viser bilder.
Den nederlandske filmskaperen og fotografen Anton Corbijn er klar for fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund i månedsskiftet april/mai. Corbijn startet sin fotografiske karriere som rockefotograf, og har etter hvert utøvd stor innflytelse på den visuelle profilen til en rekke store band. Han har jobbet med blant annet U2, R.E.M., Metallica, Depeche Mode og The Rolling Stones. Corbijn har også laget en rekke kjente musikkvideoer.

I 2007 sto Corbijn bak spillefilmen Control, som handler om det korte livet til frontmann Ian Curtis i Joy Division. Filmen har fra flere hold fått strålende kritikker.

I 2006 portretterte Corbijn fredsprisvinner Al Gore. I den forbindelse uttalte direktør for Nobels Fredsenter Bente Erichsen at Corbijn er av verdens beste portrettfotografer.

- Han skaper bilder som er originale og uformelle, som er fasinerende i komposisjon og bruk av kontraster - og som viser helt nye sider av de personene han tar bilde av, uttalte hun.

Starten på fotokarrieren
Corbijn er interessert i mennesker som driver med kunst og som skaper noe. Hans lidenskap for musikk ble også starten på fotokarrieren.

- Musikken fikk meg til å forelske meg i fotografiet, så på den måten var musikken utgangspunktet for mitt forhold til foto. Men jeg har aldri vært en rockefotograf. Faktisk er mitt forhold til fotografi noe som forandrer seg hele tiden. Den er konstant, men på dette tidspunktet, for eksempel, gjør jeg mest film. Jeg liker kompleksiteten ved å gjøre film: ideen, historien, musikk - alt forenes og det skal planlegges godt. Å lage en film, god eller dårlig, tar ett år, så fotografering er enkelt i forhold, forteller Corbijn.

Et Hasselblad og tre objektiver
Corbijn liker å gjøre ting enkelt. Han jobber ifølge Hasselblad.com med et Hasselblad og tre objektiver: 60mm, 80mm og 120mm. Filosofien hans er veldig enkel: Ikke noe stativ, ikke studio, bare tilgjengelig lys og håndholdt kamera. Han liker ikke bilder som blir kliniske, og han beskjærer sjeldent bildene.

Et skup
Festivalsjef Anne Lise Flavik har i flere år prøvd å få Corbijn til Kristiansund. Første gang hun fikk kontakt med han var i 2007 i Bergen da han viste filmen Control. Dette skjedde samtidig som Brann ble seriemester, og det var derfor umulig å føre en samtale blant bergensere i gullrus. Noen år senere ble et brev forfattet på nederlandsk løsningen. Corbijn bet på, og Flavik er nå overlykkelig.

- Dette er rock and roll. Corbijn er en av de store, og han er absolutt et navn for flere enn dem som er veldig opptatt av foto. På Nordic Light blir det både foredrag og utstilling med Corbijn, forteller Flavik til foto.no.

Nordic Light International Festival of Photography går av stabelen fra 27.april til 1. mai. I tillegg til Corbijn kommer blant annet Marc Riboud, Stuart Franklin, Bill Atkinson og Romano Cagnon til festivalen.

© Anton Corbijn - Dave Gahan, Hamburg 1993
Dave Gahan, Hamburg 1993
© Anton Corbijn

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu