Foto og multimedia i særklasse

Magnum in Motion er foto, video, musikk og kunstnerisk identitet. Det er historieformidling i særklasse.
De fleste fotografer har trolig et eller annet forhold til fotobyrået Magnum, stiftet av noen av vår tids fotoikoner som Henri Cartier-Bresson og Robert Capa. Derimot har neppe alle hørt om Magnum in Motion.

Der hvor bildebyrået Magnum i all hovedsak handler om Bilder (med stor B), er Magnum in Motion multimedia en sammenstilling av bilder, video, tale, lydkulisser og musikk. Og det aller meste er så virkningsfullt satt sammen at man ikke bare fatter budskapet med hodet. Man kjenner det i magen.

Bilder på en ny måte
Magnum in Motion er en egen seksjon av New York-avdelingen til bildebyrået Magnum. MiM ble etablert i 2004. Med bakgrunn i bilder fra Magnum-fotografer og takket være en svært dyktig stab av video- og lydfolk, musikere, visuelle kunstnere og journalister, settes ulike fotofortellinger sammen. Disse reflekterer mange av de temaene Magnum er kjent for å ha dekket opp gjennom årene: krig, fattigdom, menneskelig utvikling og kunstnerisk identitet. Bildene, og etter hvert også noe video, er naturlig nok det bærende elementet i historiene. Men i disse korte bilde/videoinstallasjonene er det tilføyd noe mer: tekst, lydkulisser og musikk. Det er en dimensjon som etter min mening bidrar til minst to forhold: til å løfte bildene opp og frem på en utrolig sterk måte og til å fortelle en historie som ingen av enkeltelementene hver for seg ville makte.

Dokumentar
En god dokumentar tar deg med inn i historien og lar deg oppleve noe. Den snakker til deg på en måte som gjør at du ikke bare forstår hva som blir fortalt. Du vil oppleve det med hele deg.
Svært mange av MiMs historier er på dette nivået. Det er historier på 3-6-8 minutter. De tåler å bli sett flere ganger fordi du ofte opplever noe nytt hver gang. Du kan konsentrere deg om å lete etter nye detaljer i historien hver gang du ser den. Og kanskje må du også på et tidspunkt tillate deg å slippe helheten og forsøke å se på bildene som enkeltstående bilder. Det er fascinerende, det alene.
Se selv: Alt ligger åpent og gratis ute på nettet – eller du kan laste dem ned som podcast og se historiene når du vil. Pr desember 2009 ligger det her mer enn 100 videofortellinger.

Tema
Hvilke temaer behandles så? Her noen eksempler:
Da Sovjetunionen gikk i oppløsning, fikk republikken Georgia sin frihet. En frihet til hva? Og fra hva? Til sammen 10 Magnum-fotografer dro til Georgia for å skildre ulike aspekter av den Georgiske “våren”. Én dro for eksempel på bildejakt etter de vakreste kvinnene. Han fant dem, i en liten landsby. Men lot de seg fotografere?
Også den eneste norske Magnumfotografen, Jonas Bendiksen, var med på dette. Nok en spennende skildring fra Bendiksen.

I serien ”Access To Life" skildrer åtte Magnum-fotografer HIV-smittede personer i ni land rundt om i verden: før, og fire måneder etter, at de startet medisinkur mot AIDS.

I 1989 vedtok FN Barnekonvensjonen med formål å beskytte barn i hele verden mot overgrep. I serien ”Children’s Rights” får vi et innblikk i hvordan en gruppe barn oppfatter denne konvensjonen.

Hør også et neppe helt tilfeldig utvalg av autentiske sitater fra ex-president Bush jr. til bilder som tilsynelatende bare er stablet etter hverandre. Tilsynelatende.

Andre graver frem gamle bilder: Thomas Hoepker ”gjenoppdaget” et stort og tidligere ikke publisert negativarkiv med bilder tatt over en 50 års-periode i Øst-Tyskland. I videoen ”Picture from a Vanished Country” får vi bildeglimt fra før, under og etter murens fall.

I “Train of Thought” tar fotograf Larry Towell oss med til den palestinske flyktningeleiren Jenin – etter at Israel hadde bombet den i april 2002. Minst 52 døde og en fjerdedel av hjemmene til de 14.000 flyktningene ble rasert. Towells historie er fortalt på en overraskende og sterk måte. Her er multimedia på sitt aller beste.

Se selv
Du kan se alle videoene på datamaskinen din her: http://inmotion.magnumphotos.com/
Du kan også laste ned videoene som Podcast, for eksempel via iTunes. Selv ser jeg på de fleste videoene på min iPhone, og oppdager at alle buss-, tog- og flyturer går alt for fort.
 - Magnum in Motion gir deg gratis mer enn 100 bildehistorier tatt av verdens beste fotografer.
Magnum in Motion gir deg gratis mer enn 100 bildehistorier tatt av verdens beste fotografer.
 - Et utvalg tematisk oppsatte multimediehistorier.
Et utvalg tematisk oppsatte multimediehistorier.
© Collection T. Dworzak/Magnum Photos - Kandahar, Afghanistan, 2002.
Kandahar, Afghanistan, 2002.
© Collection T. Dworzak/Magnum Photos
Historiene til Magnum in Motion er også tilrettelagt for visning i andre settinger enn bare på nett. På Perspektivet Museum i Tromsø går eksempelvis en historie om Talibans ”sanne ansikter” og ”Train of Thought”. Disse bildespillene går til og med 31.1.2010.
© Steve McCurry/Magnum Photos - Al Ahmadi Oil Fields, Kuwait, 1991.
Al Ahmadi Oil Fields, Kuwait, 1991.
© Steve McCurry/Magnum Photos

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu