FOAM for fotografi

Like ved hovedstadens kinomekka, vis-a-vis vår nasjonale teaterscene, ligger den eneste Narvesenkiosken i landet som kvalifiserer til en hengiven kioskkjærlighet hos undertegnede. Vi snakker FOAM, folkens.
På Narvesen i Stortingsgaten i Oslo finner du tidsskrifter for alt hva hjertet måtte begjære: Hyllemeter på hyllemeter med kunst- og samfunnsaktualitet av en slik kvalitet, at det faktisk ikke gjør noe at kinofølget ditt er bitte litt forsinket. Noen ganger kan sågar tiden være mer verdt å bruke på bladvarer herfra, heller enn på siste skrik fra Hollywood. I denne kiosken var det da også at jeg helt uventet og overraskende møtte min seneste, store papirforelskelse: FOAM Magazine.

Det internasjonale magasinet for fotografi har eksistert siden 2001, og er en alternativ utstillingsarena for alle typer fotografi. I magasinform kommer bladet fire ganger årlig, utgitt av Foam Fotografiske Museum i Amsterdam og kommunikasjonsbyrået Vandejong Communications. Vi snakker rett og slett et avansert fotogalleri - på print. Estetisk, morsomt, og nytenkende i forhold til det tradisjonelle magasinformatet.

Hvert nummer presenterer et hovedtema som binder sammen seks ulike portfolier, hver på 16 sider. Det er med andre ord en betydelig redaksjonell plass som den enkelte blant de seks utvalgte fotografene disponerer i hvert nummer. I standard magasinformat er likevel inntrykket at bladet gir eksklusiv plass og er "mer" enn andre magasiner det kan sammenligne seg med. Sammen med bildene er det en tekstlig presentasjon, noen ganger ved en kunstkurator, andre ganger ved en forfatter, eller ved fotografen selv. Noen ganger en kombinasjon.Og så langt jeg har kunnet lese, er den skrevne kvaliteten som får plass, på samme nivå som den visuelle: utmerket.

Magasinet ønsker å nå ut til et bredt publikum, og dyrker derfor mangfoldet samtidig som det også rommer de smale nisjene. FOAM holder seg heller ikke til magasinformatet alene, - et redaksjonelt engasjement strekker seg også til andre kanaler. Det viktigste er å nå ut til folk med og om fotografi. Dette er ikke tingen for deg som er opptatt av siste nytt fra teknisk front. Brennvidder og sensorstørrelser har ikke adresse her. Derimot får du intime møter med fotografer og deres arbeider som duger til å gjøre deg nysgjerrig, enten du er nysgjerrig på teknikaliteter, estetisk stofflighet eller begge deler.

I tillegg til portfoliepresentasjon av utvalgte fotografer i hvert nummer, hver gang like overraskende og spennende, kommer FOAM i en papir- og trykkvalitet som gjør at jeg hengivent holder det i hendene absolutt hvor som helst. Det føles alltid like godt. Når jeg har sett meg mett på bilder, kan jeg oppdatere meg på det siste fra fotobokfronten, lese essay og intervjuer, surfe på aktuelle utstillinger og få oversikten over festivaler.

FOAM har for meg blitt et uunnværlig treffpunkt med nye og tidligere ukjente fotografer. Hvert nummer er som et stevnemøte med en utvalgt ukjent, og jeg har til gode å ikke ha lyst på et neste treff. Små esklusive særtrykk, utbrettsbilder, originale layoutgrep og en helstøpt rød tråd i hvert nummer gir opplevelsene av at også jeg som leser er utvalgt. Noen jobber for å gi meg en helhetlig, helstøpt kvalitet. Samtidig er det hele tiden fotografiet som står i sentrum. Dette kompromisser redaksjonen ikke på.

Narvesenkiosker landet over kan bestille magasinet dersom det ikke inngår i det ordinære hyllesortementet. Du kan også finne det i utvalgte bokhandler. For deg som ønsker å få bladet i posten, kan du abonnere via nettsiden deres. Utsalgspris er 230,- ikke gratis, men heller ikke grisedyrt, valutaen du får med deg hjem tatt i betraktning. Dette er ikke bare fullverdig fotolitteratur, det er magasinkunst- og kultur på sitt beste: ikke bare et blad, men en hel liten reise hver eneste gang. Bor du i nærheten av et bibliotek eller en litt avansert kaffebar med tidsskrifter, kan du også tipse betjeningen om å abonnere på magasinet. Mange er glade for denne typen tips.

Noen nye fotografer jeg har lagt til mine favoritter takket være FOAM:

Massimo Vitali: http://www.massimovitali.com/
Krass Clement: http://www.krassclement.com
Madi Ju: http://www.madiju.com/
Jessica Backhaus: http://jessicabackhaus.net/

(Og skulle du dra på tur til Amsterdam, er selvsagt et besøk på FOAM Fotografimuseum et must!)

Foam Fotografiemuseum Amsterdam http://www.foam.nl
Vandejong http://www.vandejong.nl
 - FOAM Cover
FOAM Cover
 - FOAM Cover
FOAM Cover
 - FOAM Cover
FOAM Cover
 - FOAM Cover
FOAM Cover

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu