Knallsterke navn til dok10

Når flere av navnene på gjestelisten til dok10 nå er bekreftet, er også forventningene om et knallsterkt arrangement skrudd til.
Med kompetansen og kvaliteten hos vertskapet som står bak, i kombinasjon med et knallsterkt internasjonalt gjestepanel, er det all grunn til å tro at dok10 kommer til å ta teten blant neste års norske fotobegivenheter. Det er i hvert fall ingen tvil om at menneskene som nå har bekreftet at de kommer til Oslo i februar 2010 for å delta, befinner seg blant verdens fremste kapasiteter innen dokumentarfotografiet og fotojournalistikken.

Navnene er det bare å få oversikten over allerede nå, slik at du som mener alvor når du sier du interesserer deg for dokumentarfotografiet, kjenner din besøkelsestid når dok10 braker løs til neste år. Verden kommer til Oslo og oss i februar, og vi får muligheten til å være nysgjerrige i møte og dialog med de som i dag bidrar til å bekrefte at fotojournalistikken ikke bare lever, men er høypotent: Samuel Bollendorf. Jérôme Sessini. Philip Blenkinsop. Viktor Drachev. Brenda Ann Kenneally. Callie Shell. Paolo Pellegrin. Kathy Ryan. Det er som om en norsk filmfestival skulle fått hele Hollywoods A–liste på rød løper opp trappen til Litteraturhuset neste februar.

Av alle disse er kanskje New York Times sin billedredaktør Kathy Ryan den som bør evne å pirre langt flere enn den rendyrkede fotojournalisten når hun gjester dok10. Ryan er en av verdens mest anerkjente billedredaktører, og vant allerede i 1997 prisen som årets billedredaktør under den internasjonale fotofestivalen i Perpignan. Når hun sender motefotografer ut på reportasjeoppdrag og fotojournalister ut på moteoppdrag, er hun også kontroversiell i sine valg, - ikke desto mindre, og kanskje nettopp derfor - lykkes hun med å bidra til sterke bilder som når ut og inn til folk.

Når Magnumfotografen Paolo Pellegrin gjester Oslo og Dokumentum for tredje gang, er det selvsagt først og fremst for å vise bilder og snakke om egne arbeider. Det ligger an til et høydepunkt når han også skal ha et foredrag sammen med Kathy Ryan i løpet av arrangmentet. Med to kontroversielle topper innen fotojournalistikken på samme pall, kan vi vente oss en tett seanse i regi av de to.

Jérôme Sessini og Viktor Drachev var sammen med Callie Shell og Brenda Ann Kenneally blant de utstillerne som fikk mest oppmerksomhet under årets Visa Pour L`Image i Perpignan. Shell med sitt dokumentariske portrett av Obamas ferd på veien mot Det Hvite Hus, og Kenneally med sin arbeiderklassedokumentar fra Troy City har tidligere vært omtalt på foto.no. Både Sessini og Drachev føyer seg inn i perleraden av særegne signaturer som vi kan glede oss til å oppleve med det blotte øye på dok10.

Å ha lykkes med å få samtlige av disse til å stille i stallen på dok10 befester arrangementets renommé i det internasjonale dokumentaristmiljøet. Uten tvil er dette mye på grunn av Terje Bringedal og de andre han har med seg i arrangementskomitéen, som viser en beundringsverdig utholdenhet og et engasjement uten sidestykke for å få verden til Norge og norske fotojournalister. Samtidig er dok10 et arrangement som bør kunne trekke enhver som er samfunnsengasjert og opptatt av formidling om hva som skjer i verden – og som er nysgjerrig på hva denne formidlingen gjør og ikke gjør med oss.

Mer om de gjestende stjernene og programmet for dok10 kan du lese på http://www.fotojournalisten.com

http://www.nytimes.com/packages/html/magazine/20090205-gr...erformers/
Paolo Pellegrin / Magnum -
Paolo Pellegrin / Magnum
Frank Hesjedal - Billedredaktør Kathy Ryan i New York Times
Billedredaktør Kathy Ryan i New York Times
Frank Hesjedal
Paolo Pellegrin/Magnum -
Paolo Pellegrin/Magnum
Viktor Drachev/AFP -
Viktor Drachev/AFP

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu