Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

`AntArctica`

Christian Houge stiller ut sine panoramafotografier hos Haugar Kunstmuseum lør. 12 sept.
Åpning kl. 14.00
ANTARCTICA

12. september-8. november 2009


Utstillingen AntArctica viser hvordan en rekke norske og internasjonale kunstnere på svært ulike måter forholder seg til de alvorlige klimaendringene verden står overfor i dag. Mange av utstillingenes deltagere har fulgt forskningsskip på ekspedisjoner i Antarktis og Arktis der de har blitt konfrontert med polarisens smeltning og klimaforskernes urovekkende prognoser.
Det høyst samfunnsaktuelle temaet reflekteres i utstillingen på svært ulike måter. Enkelte verk tar utgangspunkt i den dramatiske endringen som finner sted i polarområdene, mens andre arbeider består av komplekse installasjoner der verdens energi og ressursforvaltning problematiseres. Det vises sublime landskapsskildringer fra Svalbard der syntesen av teknologi og natur gis en kosmisk dimensjon. Enkelte kunstnere tar kritisk utgangspunkt i polarekspedisjonene og dens historie relatert til nasjonal identitet, kjønn og kultur, mens andre bringer inn et biografisk moment relatert til Antarktis.
Intensjonen med utstillingen er å vise et mangfold av tematiske innfallsvinkler og et komplekst samspill av ulike medier. På denne måten ønsker Haugar Vestfold Kunstmuseum å unngå en illustrerende og politisert fremstilling av et så omfattende og alvorlig tema.
Utstillingens verker spenner seg fra det dystopiske til det naturvitenskapelige, fra det samfunnskritiske og dokumentariske til det poetiske og mangetydige.
I samarbeid med Nasjonalbiblioteket, Hvalfangstmuseet i Sandefjord og Slottsfjellmuseet anvender enkelte kunstnere et historisk arkivmateriale i sine installasjoner og trekker linjer tilbake til ”det første oljeeventyret” som startet med hvalfangsten i Antarktis. På denne måten vil fortiden møte samtiden i visuelle tablåer og utstillingen AntArctica blir tilført en historisk dimensjon. Intensjonen er å skape en tidslinje fra den lokalhistoriske betydningen Antarktis har hatt for Vestfold fylke og til dagens klimaendringer. Den geologiske tidsdimensjonen samt krysningen mellom kunst, teknologi og forskning kommer tydelig til utrykk i verket TIMELINE av den engelske kunstneren Charlie Hooker, hvor et borresegment fra Svalbar viser klimaendringen gjennom 30.000 år. Utstillingen vil også romme et historisk materiale fra ulike polarekspedisjoner, deriblant et utvalg av Fridtjof Nansens fotografier fra Svalbar, Grønnland og Framekspedisjonen.
Utstillingen er støttet av: Anders Jahres Humanitære stiftelse, Goethe instituttet i Oslo og
Fritt Ord.

Kurator for AntArctica er Haugars konservator Tone Lyngstad Nyaas.
AntArctica er Haugars bidrag til kulturminnevernåret 2009.

Utstillingens foreløpige deltagere er:
Lucy og Jorge Orta UK, Sonja Braas D, Springer/Parker D, Christian Houge N, Charlie Hooker UK, AK Dolven N, Inghild Karlsen N, Thora Balke Dolven N, Eirin Støen N, Geir Tore Holm N, Svein Flygari Johansen N og Kristin Tårnesvik N.
Det vises også fotografier av Øyvind Thuresson, Theodor Anderson og Fridtjof Nansen.
Christian Houge - `Dusk`,svalbard,2002
`Dusk`,svalbard,2002
Christian Houge
Christian Houge - `Dish in Moonlight`,Svalbard
`Dish in Moonlight`,Svalbard
Christian Houge
 - `Antennaforest`,svalbard
`Antennaforest`,svalbard
Christian Houge - `Mothership`,svalbard,2006
`Mothership`,svalbard,2006
Christian Houge
Christian Houge - `Tension`,svalbard,2006
`Tension`,svalbard,2006
Christian Houge
 - `Varde`,svalbard,2006
`Varde`,svalbard,2006

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu