RIFF: Foto er lidenskap

I Kunstparken i Risør stiller fotoveteranen Dan Young ut sammen med to andre amerikanere: Jamie Parslow og Jim Bengston.
Alle tre amerikanerne har bodd i Norge i flere år og er godt kjent for dem som følger med på norsk fotografi. Dan Young er født i indianerreservatet Navajo i Arizona for vel 70 år siden. I 1962 kom han til Norge og var med å etablere fotobyrået Manité. Young har arbeidet med en rekke magasiner, bøker og utstillinger i Norge og utlandet. Han har blant annet nådd et stort publikum ved utstillingen ”Passing Time, Time Past” på Stenersen-museet i Oslo i 2004 og ” Nordic Triangle” i Odense i 2004/2005. Han ga i 2007 ut boka ”An American i Oslo” som blant annet inneholdt ”The Lost Negatives” from 1962-1964.

Første gang
Det er første gang de tre ”norsk-amerikanerne” Jamie Parslow, Jim Bengston og Dan Young stiller ut sammen, på samme sted og til samme tid.
- Dette er en drøm som går i oppfyllelse. Det er en ide alle tre har lekt med i flere år, men som vi aldri har tatt skikkelig tak i. Nå skjer det endelig takket være fotofestivalen i Risør, forteller Dan Young til foto.no.

Det er Tore Holter, redaktør i Fotografi, som er pådriveren for å få denne utstillingen på veggene. På gårsdagens foredrag til Dan Young benyttet han også anledningen til å rette en spesiell takk til Holter.
- Dan Young er en av de viktigste fotografene i Norge og det er ikke alle forunt å se fotografiene hans her på veggen i Risør sammen med Bengston og Parslow, konstaterer Tore Holter.

I Risør viser Young åtte fargebilder i stort format. Bildene er laget i løpet av de siste seks årene og er fotografert i Marokko, Spania, Danmark, Norge og Mexico.
- Halvparten av bildene laget jeg før jeg ble fulltidsmedlem i den digitale klubben. Med andre ord brukte jeg god gammeldags film på halve utstillingen. I 2008 gikk jeg til innkjøp av et Nikon D3 og kan vel bare si en ting: I LIKE.

Foto er lidenskap
I går var det Dan Young sin tur til å prate om bildene sine. For undertegnede var det festivaldagens høydepunkt. Dan hevdet i forkant at han ikke hadde så mye å si, men det viste seg fort at det ikke var sant. Etter hvert som han pratet ble han mer og mer engasjert. Da det hele ble avsluttet med spørsmål var det en dansende Dan som svarte ivrig. Kanskje sterkt påvirket av de sør-afrikanske rytmene som har krydret festivalen de første dagene.

Fotografering er Dan Youngs store lidenskap. Lenge før han fikk sitt første kamera laget han fotografier i hodet sitt. Dan forteller at selve fotograferingen er en prosess hvor han er spontan og intuitiv.
- Jeg foretrekker å bruke den delen av meg selv som er følelsesmessig i motsetning til den delen av meg som handler mer rasjonelt. For meg handler det å fotografere om å bruke min sensuelle intuisjon. Jeg forsøker å være åpen i forhold til det jeg ser og jeg blir ett med verden: Jeg ser det jeg er, jeg er det jeg ser. Dette kan nok virke noe uorganisert, men det virker for meg, forteller Dan.

Youngs tilnærming til fotografi har endret seg dramatisk gjennom et langt fotografisk virke. Han kan likevel se en rød tråd fra hans første sort/hvitt-bilder til storformater i farger som han produserer i dag.
- I alle bildene mine ser jeg en empatisk tilnærming til verden, understreker han.

Utstillingen til Dan Young kan sees i Kunstparken i Risør. Den, sammen med de to andre ”norsk-amerikanerne” på veggene i Risør, er et must er du i Risør.
Frank Hesjedal - Dancing Dan
Dancing Dan
Frank Hesjedal
Trine Rasch-Olsen - Dan Young, Jim Bengston og Jamie Parslow
Dan Young, Jim Bengston og Jamie Parslow
Trine Rasch-Olsen
Dan Young - Fallen Angels
Fallen Angels
Dan Young
Dan Young - Bald man - Portugal 2008
Bald man - Portugal 2008
Dan Young

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu