Kurs/Workshop
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Full kontroll! Heldagskurs i Lightroom2.

Full kontroll! Hvis det er en ting jeg må ha, så er det full kontroll på mine digitale filer. Jeg vil ha alle mine bilder organisert i en logisk mappestruktur, jeg vil ha sikker backup, en enkel og rask gjenfinning av bildene og en god raw-fil konverter når mine rawfiler skal prosesseres.
I dag får jeg alt dette ved hjelp av Lightroom.
Lightroom er et komplekst program med mange funksjoner, for å kunne utnytte Lightroom fult ut, så er det viktig med en god struktur i bunn. Dette betyr at du bør ha planlagt i detalj hvordan du ønsker å organisere bildene dine. Hvor skal nye bilder legges, hvilket navn skal jeg gi bildene, hvordan skal jeg organisere backup, hvordan skal jeg få maks ut av mine raw-filer osv. Det er mange spørsmål, som man bør finne svar på får å få fult utbytte av Lightroom.

På dette dagskurset gir jeg deg svaret på alle disse spørsmålene og noen til. Når de første bitene er på plass, så vil man raskt oppdage Lightroom sin intuitive, og ikke minst gjennomtenkte struktur. Lightroom er bygd opp av fem moduler; library, develop, slideshow, print og web. På dette dagskurset vil vi se på alle disse modulene, samt se på hva de kan gjøre for deg og dine bilder.

Lightroom skiller seg fra andre bilderedigeringsprogrammer som skriver endringene direkte på bildefilen. Lightroom skriver endringene du gjør inn til en datafil, og linker dataene videre til din RAW-fil. All informasjon om endringene du gjør blir lagret i Lightroom sin catalog file. Alle dine bilder oppbevares et annet sted og er upåvirket av dine endringer. Dette gjør Lightroom til en rå søkemotor, som raskt kan finne igjen et spesifikt bilde blant hundretusener av bilder. Vi legger derfor keywords på våre filer, slik at vi kan utnytte Lightrooms søkemotor til å finne igjen et bilde, uavhengig av hvor det er lagret. Lightroom har veldig gode funksjoner for nettopp å legge keywords på bildene, dette vil vi se nærmere på under kurset. Vi skal også se på hvordan du best organiserer dine søkeord, for er det et sted det fort blir kaos, så er det nettopp i søkeordlista. Dette kan vi enkelt unngå ved hjelp av gode søkeordlister, noe vi skal kikke nærmere på under kurset.

Stacking, på kurset skal vi se på hvordan du kan bruke stacking til og organisere din videre arbeidsflyt. Det kan nemlig lett bli like mye rot i fremkalte TIF og jpg filer, som blant dine raw filer. Ved hjelp av stacking i Lightroom, og en liten plan, så vil det være slutt på TIF og JPG filer som flyter rundt.

Program:


09:45 Velkommen til kurs, presentasjon av kursleder og program.

10:00 Hvordan arbeider Lightroom, vi ser på cataloger og hvordan Lightroom sin database er bygd opp. Metadata presets, backup av databasen og hurtigkommandoer i Lightroom.

10:45 Vi må ha en plan! Mappestruktur og organisering av vårt bildearkiv. Det er her vi legger hele grunnlaget for en effektiv og rask arbeidsflyt.

12:30 Import og export av bilder, raskere arbeidsflyt ved hjelp av presets og stacking.

13:00 Lunch

13:30 Sletting og utvelgelse av bilder, hvordan bestemme seg for hva som skal slettes og hva som skal beholdes av nye bilder. Bruk av søkeordlister og innlegging av søkeord.

14:30 Develop, hvordan hente det beste ut av dine raw-filer, ta gjerne med egne bilder som du kan eksperimentere med. Hva er riktig eksponering? Ved å bruke histogrammet bak på kamera aktivt under fotograferingen vil du få det beste utgangspunktet for videre bildebehandling. Selektiv bildebehandling, fjerning av støv, avtonet gråfilter. I Lightroom er det mange muligheter, vi går igjennom hele prosessen fra valg av hvitpunkt og svartpunkt til oppskarping og fjerning av støv.

16:00 Organisering og gjenfinning av bilder. Stikkord her er collections og stacking, samt bruk av flagg, rating og fargekoder.

16:30 Utskrift, web og slideshow

17:15 Avslutning.

Hvem passer kurset for:
Kurset passer for alle som jobber med digitale bilder.
Både amatører og profesjonelle vil ha stor nytte av en praktisk gjenomgang av Lightrooms mange funksjoner. Det kreves ingen forkunnskaper, men det er en fordel om man har jobbet med data fra før. Alle deltagerne tar med egen bærbare pc eller Mac, det er også viktig at man har lastet ned siste versjon av Lightroom. Man kan få lastet ned en gratis 30 dagers prøveversjon fra Adobe om man ønsker det.

PS: Ta også med kortleser, det blir nemlig delt ut noen rawfiler å jobbe med i tilegg til egne filer.

Sted:
Kurset blir avholdt hjemme hos kursleder Kai Jensen på Åneby i Nittedal. Ca 20 min nord for Oslo.
Man følger riksvei 4 nordover fra Oslo, svinger til venstre ved Meny på Åneby, følger så Ånebyveien ca 800m oppover til man ser fakler på høyre hånd, Ånebyveien 79b.

Pris:
Pris: 2300.- inklusiv lunch og kompendium.
Alle kursdeltagere får med seg et kompendium som viser i detalj det meste av det som gjenomgås på kurset.

Kontaktinfo og påmelding:
Kai Jensen
Ånebyveien 79B
1488 Hakadal

Tlf: 90 69 35 35 / 67 07 78 71
Mail: kai@villmarksbilder.com
Kai Jensen -
Kai Jensen
Bent Olsen -
Bent Olsen

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu