Tom Sandberg i Galleri Trafo

Lørdag 18. april åpnet fotokunstneren Tom Sandberg en utstilling med i hovedsak nye arbeider i galleri Trafo i Asker.
I 2005 kåret avisen Morgenbladet portrettene til Tom Sandberg blant landets 12 viktigste kunstverk i perioden 1945 - 2005. Kåringen plasserte sandberg på pallen sammen med med banebrytende norske kunstnere som Inger Sitter, Per Kleiva og Jacob Wiedemann.

Om seg selv har Tom Sandberg i intervjuer med pressen sagt at hadde det ikke vært for venner som i mange tiår stilte opp med brødskive og kaffe når det kneip som verst økonomisk, hadde han aldri klart å fortsette å jobbe. I dag regnes Tom Sandberg som en av våre betydeligste billdedkunstnere, og han er en av pionérene innen etablert norsk kunstfotografi. Sandberg er blant annet den første første skandinaven som har stilt ut ved PS1, Museum of Modern Art i New York (MoMA). I tillegg har han vært utstilt ved en rekke profilerte gallerier og museer i Norden og Europa. Andre norske fotokunstnere som Fin Serck-Hanssen omtaler Tom Sandberg som en av sine viktigste norske referanser.

I pressemeldingen fra Galleri Trafo sies det om Sandbergs arbeider:
Sandbergs motiver er ikke iscenesatt; han fanger ting med en direktetilnærming til omgivelsene. Dette knytter ham til klassisk fotografi i samme tradisjon som blant andre Alfred Stieglitz og Edward Weston. Samtidig fokuserer Sandberg på selve fotomediet og på det fotografiske språkets særegne karakter hvor de abstrakte og rent formale aspektene ved motivene kommer tydelig frem, noe som setter ham i sammenheng med en modernistisk fototradisjon.

Bildene røper et unikt blikk på omgivelsene, enten han fotograferer mennesker i bylandskaper, eller ulike naturmotiver. Dette blikket ­ vel så mye som de fototekniske ferdighetene ­ er årsaken til at det vakre og gåtefulle i detaljene kommer frem. Han avdekker en kompleks visuell virkelighet rundt oss hvor ting sjelden fremtrer krystallklart. Noe velkjent kan vise seg som noe annet enn det fremstår som ved første øyekast. Sandbergs bilder omhandler det å se, det å fotografere og det å befinne seg i verden.


Sandberg er dessuten invitert til å være med på den amerikanske
kollektivutstillingen «Another One Hundred Photographs - an Homage to Bruce Bernhard», med verker av ikoniske legender som blant andre Diane Arbus, Robert Frank, Eliott Erwitt, Saul Leiter og Helen Levitt. Utstillingen er en hyllest til Bernhard og bygger på hans private kolleksjon av de 100 viktigste og innflytelsesrike fotografer i amerikansk kunstfotografihistorie.

Et omfattende verk om og med Tom Sandberg lanseres internasjonalt neste år når velrenommerte Aperture Foundation publiserer en ny bok som vil
dokumentere den norske fotografens kunstneriske virke.


I Galleri Trafo vil publikum kunne se fortrinnsvis nye fotografier av sandberg, hvor han også har videreutviklet motiver han har arbeidet med gjennom en årrekke.


Galleri Trafo, Lensmannslia 60, 1386 Asker, (ved Asker stasjon)
tlf: 66 90 40 06
www.galleritrafo.no
Tom Sandberg -
Tom Sandberg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu