Nye spanske historier

Stenersenmuseet i Oslo er en av landets viktigste utstillingsarenaer for samtidskunst. Nå viser museet spanske samtidsfotografer i tidenes mest omfattende utstilling av sitt slag.
Den høyaktuelle og intense utstillingen med spansk foto- og videokunst, ”Nuevas historias” – ”Nye historier”, spinner over stereotypier knyttet til Spanias identitet og arv som nasjon og kultur.

I dag er det lite av det som på overflaten presenteres ved det moderne Spania, som får oss til å tenke på fascisme og diktatur. Fjernsynskanalenes realitykonsepter som vi kjenner her hjemme, om de folkelige charterturistene, vitner lite om at historien i nær tid forteller om et land og et folk under sterk sensur og tortur, i både bokstavelig og overført betydning.

Diktatoren Franco satt med makten i landet fra 1939 og frem til sin død i 1975. Hans regime representerte en epoke med undertrykkelse, henrettelser og tortur av hundretusener av sivile. Baskerne og Catalanerne i nord ble systematisk forfulgt og undertrykket, og fortsatt i dag er det konflikter mellom den spanske stat og disse regionene som en konsekvens av dette, hvor man ønsker uavhengighet og egen politisk råderett.

Stor undertekst
Dermed er det ingen liten undertekst som ligger i utstillingens tittel og tema på Stenersmuseet. Den politiske og sosiokulturelle konteksten kan forstås som bakteppet for utstillingens røde tråd. 25 spanske samtidskunstnere deltar med arbeider på ustillingen, som er kuratert av Timothy Persons og produsert av Kulturhuset i Stockholm i samarbeid med SEASEX – State Corporation for Spanish Cultural Action Abroad.

Fra isolert diktatur til dynamisk samlingspunkt for eksperimentell kunst
Fotografi som anerkjent samtidskunst i Spania er et relativt ungt fenomen, men til gjengjeld er landet i dag kjent for sine nyskapende, modige kunstnere innen fotografi og video. Etter Francos fall i 1975 gjennomgikk Spania på 1980-tallet en eksplosiv sosial og politisk omveltning, hvor landet gikk fra å være et isolert diktatur til en attraktiv turistmagnet, og også et dynamisk samlingspunkt for eksperimentelle kunstnere og intellektuelle. Filmskaperen Pedro Almodóvar som også er kjent for det norske publikum, ble en av de markante frontfigurene her, og har gjennom sine filmer tematisert kjønnsroller, familieliv, religion, politikk, overtro og motsetninger mellom ulike regioner i landet, - fasetter som alle på ulike vis preger kulturen og menneskenes dagligliv. Dette er alle tema som også aktualiseres i denne utstillingen.

En metakommentar til fotografiet som bærer av stereotypier
Med tanke på masseturismens idealiserte fremstilling av landet, menneskene og kulturen gjennom glansede charterbrosjyrer og postkort, blir bruken av bilder for å fortelle den nye historien – og andre historier, en metakommentar ikke bare til fotografiet og det levende bildet som bærer av våre stereotype forestillinger om ”sannheten” om landet, men også en utfordring av disse forestillingene.

Utstillingen er den største av sitt slag som presenterer spansk samtidsfoto utenfor Spania.

Det gis også ut en illustrert bok i forbindelse med utstillingen.

http://www.nuevashistorias.com

Naia del Castilo - Las dos hermanas.
Las dos hermanas.
Naia del Castilo
Christina Lucas - Habla.
Habla.
Christina Lucas
Rosell Meseguer - Proa.
Proa.
Rosell Meseguer
Dionisio Gonzales - Nova Heliopelis I.
Nova Heliopelis I.
Dionisio Gonzales
José Maria Mellado - Trail and traffic signal.
Trail and traffic signal.
José Maria Mellado

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu