Kongen under vann

Norske Christian Skauge har gått til topps i en prestisjetung konkurranse for undervannsfoto i klassen Macro Traditional med et bilde av en kronemanet.
Det lange navnet på konkurransen er "4th annual Wetpixel & DivePhotoGuide international underwater photography & video competition". Bildene ble offentliggjort på undervannsfotofestivalen ”Our World Underwater" i Chicago, som arrangeres for 39. gang i år. Bare blant vinnerbildene var 22 nasjoner representert og til sammen kom det inn nesten 3800 bilder i 7 kategorier. Klassen Macro Traditional er en av de mest prestisjefylte kategoriene. Her er det ikke lov å beskjære bildet eller fjerne partikler som gjerne er synlig på undervannsbilder. Evner i Photoshop er med andre ord underordnet i denne kategorien.

Vinnerbildet er av en dyphavsmanet som heter Periphylla periphylla, eller kronemanet på norsk. Den lever vanligvis på flere hundre til mange tusen meters dyp, men kommer opp til overflaten en periode om vinteren for å gyte.

- I enkelte fjorder, som Lurefjorden nord for Bergen, kan man se hundrevis på ett eneste dykk, om man vet hvor og når man skal uti. Hvert år arrangerer Gulen Dive Resort en "Periphylla-safari" hvor 8-10 dykkere kan være med å oppleve disse spesielle dyrene. Dykkingen foregår midt på natten, 300 meter over bunnen med dykkere på 20-30 meters dyp. Fotograferingen er utfordrende, slik som dykkingen, forteller Christian Skauge til foto.no.

For Christian er dette noe av det største han har opplevd som fotograf:
- Det er utrolig moro å gjøre det bra i en så stor konkurranse - en av verdens største rene undervannsfotokonkurranser. Vi som har fulgt med i noen år kjenner igjen mange av navnene og vet hvem som er de beste - og det er stort å klare å slå dem. Ikke minst med et bilde fra Norge!

Christian har allerede to norgesmesterskap i undervannsfotografering i bagasjen. Han har drevet med undervannsfotografering siden 2003, først med et Olympus kompaktkamera og senere med et Nikon D200 i et Nexus undervannshus. På land driver han ikke med foto.

For å bli en dyktig undervannsfotograf er tålmodighet en viktig egenskap.
- Det krever også mange dykk og gode dykkeferdigheter for å få til de motivene man ønsker seg. En dose marinbiologi kommer også godt med, særlig om det er makrofotografering som er interessen, forteller Skauge.

Skauge mener at et godt undervannsbilde viser naturen slik den er, i all sin prakt:
- Jeg liker rene linjer, klare farger og sterke kontraster, gjerne med en nøytral, ensartet bakgrunn som får motivet til å stå tydelig frem. Personlig bruker jeg ofte klassiske komposisjoner.

Foto.no gratulerer Skauge med anerkjennelsen.


Christian Skauges hjemmeside:
http://www.undervannsfoto.no/

Gulen Dive Resort:
http://www.gulendykkesenter.no/
Christian Skauge - Vinnerbildet
Vinnerbildet
Christian Skauge
Se bildet i full størrelse her: www.undervannsfoto.no
Kai Garseg - Christian Skauge
Christian Skauge
Kai Garseg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu