Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Nye utstillinger på Preus museum

15. februar åpner Preus museum to nyproduserte separatutstillinger i serien «Posisjoner i nordisk fotografi».
Pressemelding fra Preus museum:

«Posisjoner i nordisk fotografi II»
•Ingrid Book & Carina Hedén: Stedene selv – Fotografiske arbeider 1988–2008
•Marius Engh: Verdens midtpunkt – Nye arbeider

Ingrid Book (f. 1951) og Carina Hedén (f. 1958) viser et bredt utvalg fotografiske arbeider fra de siste tjue årene. De to har etablert seg blant de ledende norske samtidskunstnerne med deltakelse på biennalen i Sao Paolo i 2004 og festspillutstillingen i Bergen Kunsthall i 2008 som foreløpige høydepunkter.

Utstillingen på Preus museum samler for første gang et utvalg av Book og Hedéns fotografiske arbeider i en tematisk utstilling. Utstillingen "Stedene selv" kretser rundt spørsmål knyttet til sted og ikke-sted, politiske og private rom, tilhørighet og kultur. Utstillingen viser blant annet interiører, jordbrukslandskap og motorveier og reiser spørsmål kyttet til stedsbunden identitet i en globalisert verden. Book og Hedéns fotografiske behandling av dette temaet viser at steder ikke bare representerer private og geopolitiske realiteter men også kunstneriske og visuelle konstruksjoner. Dermed blir den fotografiske reformuleringen av stedets historie og identitet også en politisk handling.

Marius Engh (f. 1974) viser syv nye fotoarbeider i sin første museumsutstilling. Engh er knyttet til galleriet Standard (Oslo) og kan sies å være en representant for den norske ny-konseptualismen på 2000-tallet.

I utstillingen "Center of the World" viser Engh sju nye arbeider som alle kretser rundt temaer knyttet til myter, makt, militarisme og historie. De dokumentariske skildringer av ruiner og historiske minnesmerker viser historiens lagdelte karakter og maktens forvitring. Utstillingen omfatter også en arkitektonisk installasjon som tar utgangspunkt i den militære arkitekturen i arsenalbygningen Magasin A på Karljohansvern i Horten, der Preus museum har sitt tilhold.

I vedlagte katalogforord argumenterer Jonas Ekeberg for at arbeidene til Ingrid Book / Carina Hedén og Marius Engh kan ses som en del av en dokumentarisk vending innen samtidskunsten. Han hevder også at denne vendingen innebærer en fornyelse av fotografiet. Katalogen på 80 sider omfatter tekstene «Vet vi hva sted betyr?» av Susanne Ø. Sæther og «Makt og transformasjon» av Jonas Ekeberg. Katalogen utgjør bind 2 av serien «Posisjoner i nordisk fotografi».
Marius Engh - Atlantic Wall 3, 2008
Atlantic Wall 3, 2008
Marius Engh
Ingrid Book og Carina Hedén - Stedene selv, Motorveibygg 1-18, 2007 - 08
Stedene selv, Motorveibygg 1-18, 2007 - 08
Ingrid Book og Carina Hedén

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu