Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Norge på speilreflekstoppen

107 000 speilreflekskameraer ble solgt i Norge i 2008 - en økning på 40% fra 2007. Nå ligger andel speilrefleks på 20% av det totale antall omsatte kameraer.
I 2008 økte det totale antall solgte kameraer med 10%, til 542 000. Salg av filmbaserte kameraer endte på 25 stykk. Mens salget av digital speilrefleks passerte 107 000.

I Sverige, som har en nesten dobbelt så stor befolkning som Norge, ligger antall solgte speil på 124 000 kameraer. Finland og Danmark har også langt lavere salg av speilrefleks i prosent av totalen, enn Norge.

En viktig og rimelig hobby for stadig flere
I en forbrukerundersøkelse i regi av Fotorådet før jul* oppgav 23% av de spurte at foto var en "viktig hobby" for dem. Ikke overraskende er det speilrefleksbrukerne som svarer dette.

- Det er mange i Norge som anser foto som en viktig hobby. Entusiasmen brer seg også utover til stadig yngre og eldre brukere. Priserosjon og teknologiske nyvinninger er andre hovedårsaker til veksten i nettopp speilrefleks, sier Informasjonssjef i Fotorådet Benedicte Fasmer Waaler.

Forventer fortsatt vekst i speil
Fotorådet tror at trenden vil holde seg, og at speilreflekssalget vil øke i volum med ytterligere 15% i 2009. Totalt anslår man et kamerasalg i 2009 på nivå med 2008-salget.

- Foto er en relativt rimelig hobby, og den er i vekst. Vi tror den veksten kan holde seg, også i finansielt dårlige tider. Men speilrefleks vil nå ta en bit av kompaktmarkedet, sier Waaler.

Fotoentusiastene gir nye bildemarkeder
- Vi ser samtidig at speilrefleksbrukerne har en annen adferd i bildemarkedet. Foto er ikke lenger hovedsakelig dokumentasjon og kommunikasjon, men i stigende grad også dekorasjon, sier Waaler.

I forbrukerundersøkelsen i regi av Fotorådet før jul, oppga 19% av nordmenn "fordi jeg ønsker å bruke bildene mine til dekorasjon i hjemmet" som svar på spørsmålet "hva er de viktigste årsakene til at du fotograferer". Her dominerer ikke overraskende speilrefleksbrukerne igjen.

- Fotoentusiastene lager plakater, lerret og store bilder basert på egne bilder, heller enn å kjøpe masseproduserte produkter. Vi tror at foto som dekorasjon er en trend som vil styrke seg i løpet av 2009, sier Waaler.

Samme forbrukerundersøkelse at hele 95% av de som har laget fotobok eller lerret via internett er fornøyde med produktet, og hele 80 % har planer om å lage det igjen.

- Vi tror det er et enormt potensiale i dette markedet. Bildemarkedet er nærmest motsyklisk - man dyrker de nære ting og har gjerne bedre tid til å ta hånd om bildene sine, i dårlige tider, sier Waaler.

  • Fotoundersøkelsen er gjennomført av Zapera for IKT-Norge / Fotorådet
Geir Brekke - Illustrasjonsfoto: Canon eos 50D
Illustrasjonsfoto: Canon eos 50D
Geir Brekke

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu