Råfilkonvertering med Bibble

Moderne digitale kameraer gir utallige muligheter. Mange mener at RAW-opptak er en forutsetning for å utnytte disse. Under Photokina besøkte vi den frittstående programvareprodusenten Bibblelabs for å få vite mer om Bibble 5.
For noen år tilbake så vi ofte til dels heftige diskusjoner om opptaksformater blant digitalfotografer. Noen sverget til JPEG, og mente at RAW-formater var unødvendige i de fleste tilfeller, mens andre fremhevet at råformat er hva man bør bruke som opptaksformat så sant det er praktisk mulig. Over tid har kameraene blitt mer avanserte med flere muligheter, og råfilformatene har blitt tilsvarende videreutviklet for å kunne ta ut hele det potensialet i toneomfang, farvenøyaktighet og detaljer som tilbys av dagens kameraer. Få vil i dag mene at RAW-opptak er bortkastet, og spørsmålet blir da snarere i hvilke situasjoner opptak i råfilformat ikke er ønskelig eller mulig. Slike situasjoner finnes, men når maksimal kvalitet og redigérbarhet fordres er RAW et naturlig valg.

Hvorfor RAW?
Lenge var det en utbredt oppfatning at hovedbegrunnelen for fotoopptak i råformat er at fotografen skal ha "noe å gå på" når eksponeringen ikke er helt perfekt. Det var hva JPEG-tilhengerne argumenterte med, da de hevdet at det bare gjelder å eksponere riktig, så er RAW-formater bortkastede forutsatt at man ikke trenger å gjøre betydelige redigeringsinngrep senere. Imidlertid er denne oppfatningen nå i ferd med å bli borte, også blant de som tidligere mer eller mindre eksklusivt holdt seg til JPEG-opptak.

Råfilenes muligheter
Årsaken til at flere og flere har fått øynene opp for råfilformatenes hensiktsmessighet er de sterkt utvidede mulighetene, som omfatter mye mer enn det langt større spillerommet for redigering og justering av farver og kontrast som er mulig på en fil med større bitdybde enn JPEG-formatets 8 bit pr. farvekanal. Faktorer som hvitbalanse og konturskarphet, sammen med generell farvebalanse og kontrast kan justeres nesten uten grenser dersom opptaket er gjort i RAW. Dette fordi en råfil fra et kamera kan konverteres et ubegrenset antall ganger med en nær uendelig variasjon av valgte bildeparametere, noe som selvfølgelig ikke er mulig med JPEG. En annen faktor som i dag veier til fordel for opptak i råformat, er at de mest kompetente fotoskrivere, som Epson Stylus Pro 3800, nå faktisk kan skrive ut i 16-bit.

Råfiler må konverteres
Bildefiler i et RAW-format kan som de fleste er klar over ikke benyttes uten videre, de må konverteres til et annet format som TIFF, JPEG eller PNG for å kunne brukes. Konverteringsprogramvare leveres til alle kameraer som har råfilmulighet, og de ulike kameraprodusentene har hver sine versjoner av slik programvare. En ulempe med dette, er at et konverteringsprogram som leveres med ett kamera gjerne er ute av stand til å konvertere råfiler som stammer fra en annen kameramodell. Adobe har imidlertid i sin Photoshop lagt til en RAW-modul i form av Adobe Camera RAW (ACR). Her er ulempen at man ofte blir nødt til å oppgradere til seneste versjon av Photoshop for å få en kompatibel RAW-modul til et nylansert kamera. Det finnes også et ganske sofistikert Open Source-alternativ for bildebehandling som både har full farvestyring og støtte for stor bitdybde, nemlig Cinepaint som i skrivende stund fås i Mac OS X og Linux-versjoner. Selv om ingen programmer er bedre til å redigere bilder enn Adobe Photoshop, burde det ikke være påkrevet å ha dette programmet for å åpne og konvertere råfiler fra flere forskjellige kamerafabrikanter. Og det er det heller ikke. Det finnes frittstående konverteringsprogrammer som er basert på åpen kildekode og er gratis, men disse har ikke det samme strømlinjeformede grensesnittet eller de samme automatiserte funksjonene som de kommersielle programmene kan skilte med.

Råfilkonvertering med Bibble
Det er her Bibble kommer inn. Produsenten Bibble Labs holder til i amerikanske Texas, nærmere bestemt i delstatshovedstaten Austin. En praktisk nyttig fordel forbundet med dette programmet er at det leser og konverterer et stort antall råfiler fra forskjellige kameraprodusenter, og at Bibble-versjoner finnes for både Linux, Mac og Windows. I tillegg er det ingen "produktaktivering" og tvangsbinding til produsenten, slik at Bibble-programvaren kan installeres på brukerens maskin når som helst uten behov for "tillatelse" fra noen. Dette gir lisensinnehaveren en ekstra trygghet for å alltid kunne bruke programmet, og kan sies å være nok et sterkt argument for Bibble i tillegg til den brede kompabibiliteten med tre programvareplattformer og den betydelige støtten for RAW-filer fra nåværende og eldre kameramodeller fra alle de mest utbredte produsentene, som Canon, Nikon, Pentax, Olympus, Kodak, Sony/Minolta, Epson, Panasonic, Leica, Mamiya, Leaf, Samsung og Fuji. Bibble finnes i to versjoner, Bibble Lite og Bibble Pro. Begge har et vell av funksjoner og tilpasningsmuligheter, ikke uventet flest i Pro-utgaven som vi anbefaler. Her er ikke plass til å gå nærmere inn på disse, så den interesserte anbefales å selv gå inn på produsentens hjemmeside www.bibblelabs.com.

Spesielle detaljer
En viktig detalj med Bibble er at alle innstillinger som gjøres på råfilen skjer ved hjelp av en separat konfigurasjonsfil med ekstensjonen .bib som koder for samtlige konverteringsparametere, slik at selve råfilen aldri blir endret. Vil man justere parametrene, er det bare å gjøre det når som helst, og det er alltid kun .bib-filen som endres. Ved å lagre disse .bib-filene sammen med råfilene etter å ha funnet frem til de beste parametrene tilpasset hver enkelt bildefil, har fotografen dermed en oppskrift for hvordan konvertere dem på best måte i henhold til de prioriteringer og tilpasninger som er gjort. En kan også slette en .bib-fil og starte helt på ny om så ønskes. I så fall genereres en ny konfigurasjonsfil neste gang parametrene for konvertering av filen blir justert.

Bibble 5
Bibbles store nyhet på Photokina 2008 var Bibble 5, til tross for at programmet ennå ikke var tilgjengelig for kundene da vi var i Köln. Det er forventet ferdig helt på slutten av året 2008. For en utfyllende oversikt over hva dette programmet kan gjøre, kan vi henvise til www.bibblelabs.com hvor lisenser kan kjøpes og hvor Bibble Labs har lagt ut mye informasjon om programmets fordeler. Versjon 5 trekker Bibbles allerede formidable muligheter enda et skritt videre, men skal dertil være helt spesielt raskt både på eldre og nyere datamaskiner.
Per Inge Østmoen - Bibblelabs er synlig i landskapet
Bibblelabs er synlig i landskapet
Per Inge Østmoen
At Bibble Labs mener alvor og satser stort er åpenbart
Per Inge Østmoen - Selvskryt må til
Selvskryt må til
Per Inge Østmoen
Råfilkonverteringens hastighet er noe Bibble legger stor vekt på

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu