Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Mørkeromsbilder på Preus museum

Preus museum viser jubileumsutstillingen "Mørkeromsbilder - Bjørka 10 år." Utstillingen viser arbeider fra 35 billedkunstnere og fotografer som har vært og er med i fotoverkstedet Bjørka.
Stiftelsen Bjørka ble opprettet som et analogt fotoverksted i 1998 og har siden vært mørkerom og arbeidsfelleskap for en rekke fotografer og billedkunstnere. Etableringen av Bjørka som arbeidsfelleskap føyer seg inn i en tendens innen kunsten på 1990-tallet der mange kunstnere som i utgangspunktet ikke var fotografer tok i bruk fotografiet. Mange av de første medlemmene hadde bakgrunn som akademiutdannede billedkunstnere. I dag består Bjørka av kunstnere med et mangfold av ulike bakgrunner. De første årene var Bjørka også et prosjektrom der det ble vist en rekke utstillinger med fotografi og video i Bjørkas tidligste lokaler i Hegdehaugsveien 25 i Oslo. Med jevnlig støtte fra Norsk Kulturråd og BKH (Bildende kunstneres hjelpefond), har Bjørka overlevd to flyttinger og er i dag både atelierfelleskap og felles analogt og digitalt fotoverksted med lokaler i Schweigaardsgate i Oslo.

Utstillingen viser et vidt spekter av ulike tilnærminger til fotografiet. Man kan likevel se noen fellestrekk. Bjørka-medlemmene har fastholdt og videreutviklet det fotografiske bildet som kunstnerisk medium blant annet gjennom håndverket i mørkerommet.

Utstillingen viser over 50 arbeider til sammen. Representerte kunstnere er: Signe Marie Andersen, Hedevig Anker, Lene Ask, Lene Berg, Eva Aalmo Bertelsen, Ingrid Eggen, Line Fasteraune, Gunnar H. Gundersen, Ane Hjort Guttu, Mona Moe Holhjem, Una Hunderi, Katja Høst, Marit Jakobsen, Hilde K. Kjøs, Arne B. Langleite, Josephine Lindstrøm, Klara Sofie Ludvigsen, Tinna Ludviksdottir, Katinka Maraz, Nadin Martinuzzi, Åsa Maria Mikkelsen, Eline Mugaas, Dag Nordbrenden, Hege Oulie, Erik Friis Reitan, Jenny Rydhagen, Guri Sandvik, Ulla Marie Schildt, Birgitte Sigmundstad, Vibeke Sjøvoll, Kjetil Snuggerud, Heidi Sundby, Marie Svindt, Mette Tronvoll og Verena Winkelmann.

Sammen med ustillingen lanseres jubileumsboken "Mørkeromsbilder" utgitt av Press forlag. I Susanne Ø. Sæthers essay "Troen på Bildet" beskriver hun betydningen av Bjørkas mørkerom som kunstnerisk omdreiningspunkt ved at det bidrar til en særegen konsentrasjon rundt det analoge fotografiet og dets spenning mellom det fortellende og dokumentariske på den ene siden og det estetiske og formale på den andre siden. Boken inneholder også Bjørkas historie beskrevet i et intervju med stifterne, av Kjetil Nergaard.

Utstillingen er produsert av Bjørka i samarbeid med Preus museum. Kurator for utstillingen er Susanne Ø. Sæther og Karianne Kampevold Sætre. Utstillingen og boka er støttet av Institusjonen Fritt Ord, Norsk Fotografisk Fond, Norsk Kulturråd og BKH.
Heidi Sundby - Thé dansant
Thé dansant
Heidi Sundby
Ulla Schildt - Stilllife with Monkeys, 2007
Stilllife with Monkeys, 2007
Ulla Schildt

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu