En glemt kasse

En unik samling fotografier fra 1950-tallet har sett dagens lys de siste ukene i Horten.
En kasse merket "Arkiv 6/81 Norges Fotografforbund" har stått lagret i 27 år i Preus Fotos gamle lokaler i Horten. Da Leif Preus nylig åpnet den ”glemte” kassen viste det seg at den inneholdt 200 fotografier av en rekke kjente norske fotografer aktive på 1950-tallet. Blant fotografene kan nevnes Kjell Sten Tollefsen, Monclair, Martin Knoph og Norvald Holen (se under for flere fotografer). Fotografiene i kassen var innsendte bidrag til konkurranser i Norges Fotografforbund. Portretter dominerer samlingen, men også andre motiver som landskap går igjen. Konkurransene hadde også forskjellige tema som meditasjon, kvinner, ansikt og refleksjon.

- I flere uker har jeg jobbet med å identifisere både fotografer og portretterte i samlingen. Nå har jeg identifisert om lag halvparten, forteller Leif Preus til foto.no.

Jobben med å identifisere har Leif gjort etter egen hukommelse og på biblioteket på Preus museum. På biblioteket har han blant annet gått gjennom tidligere utgaver av Norsk Fotografisk Tidsskrift for å samle biter til puslespillet.

Leif Preus lurer fremdeles på hvem som har fotografert Gauken og Cocktail. Og hvem Gauken og Cocktail er vet han heller ikke… ennå. Til høyre for denne artikkelen kan du se Leif vise de to fotografiene.

Rolf Schjesvold, formann i Norges Fotografforbund, hadde ikke hørt om kassen med fotografier før en ekstatisk Leif Preus ringte ham for noen uker siden.

- Jeg synes dette var kjempespennende da jeg hørte om det. Men da jeg så samlingen var det enda bedre enn jeg trodde. Ikke bare er dette fotografier, men det er virkelige kunstgjenstander. Dette er jo det beste av hva disse fotografene hadde gjort i den aktuelle periode.

Nå håper Rolf Schjesvold at Norges Fotografforbund kan finne lokaler hvor de kan oppbevare og ikke minst gjøre tilgjengelig historisk materiale i tilknytning forbundet.

- På et slikt museum vil den glemte kassen være et naturlig innslag av det vi ønsker å gjøre tilgjengelig for publikum, sier han.

Han ser også for seg et mulig samarbeid med stiftelsen SE for å realisere disse planene.

Neste år på Fotografi 2009 i begynnelsen av mars stilles bilder fra samlingen ut for første gang. Dette er en unik sjanse til å få et innblikk i norsk portrettfotografisk standard i 1950-årene, en tid hvor også fotografering var preget av restriksjoner, blant annet på film. Etter denne utstillingen håper Leif Preus at samlingen kan stilles ut i fotografilaug rundt omkring i landet.

Et utvalg fotografer representert i samlingen:
Norvald Holen, Gunnar Simonsen, Egil Johnson, Martin Knoph, Henry Iversen, Einar Sødahl, Harry Sønstrad, Claus Monge, Fotograf Jørgensen Sandefjord, Ernst Schwitters, Ivar Øiesvold, Kjell Sten Tollefsen, Sturlason, Monclair, Finne, Truls Teigen, Andreas Thorsrud, Jan Fr. Sohlberg, Onstad, Morchman, Sæverud, Huoslef.
Frank Hesjedal - Gauken og Cocktail
Gauken og Cocktail
Frank Hesjedal
Hvem er Gauken og Cocktail? Hvem er fotografen?
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu