Pentax på Photokina

Pentax er muligens noe mindre påaktet av det fotointeresserte publikum enn de "to store" Canon og Nikon, men vi kunne konstatere at de i høy grad var til stede på Photokina. Vi har tatt for oss noen utvalgte produkter.
De to viktigste nyhetene Pentax lanserte på Photokina var nok de to kvalitetsobjektivene i DA*-serien, som er Pentax' toppserie innen objektiver. DA* 60-250mm 4.0ED SDM og DA* 55mm 1.4 SDM.

Telezoomen
Førstnevnte objektiv kan ved første øyekast virke noe lyssvakt, men en vurdering av anvendeligheten skal også ta i betraktning det imponerende brennviddeomfanget som gir et stort potensielt bruksområde - da forutsatt at den optiske kvaliteten er høy. Pentax er nøye med å understreke bruken av glass med E(xtra low)D(ispersion)-kvaliteter, og har naturligvis utstyrt det 1230 gram tunge objektivet med sin mest avanserte SDM-autofokusmotor. En nærgrense på 1.1 meter er slett ikke dårlig for et objektiv med 250 millimeters brennvidde, og bidrar også til å utvide bruksområdet.

Den lyssterke 50-millimeteren
DA* 55/1.4 SDM er på samme måte et objektiv som er tilpasset brukere som stiller høye krav, og her er det lysstyrke i rikt monn. Pentax karakteriserer selv i sin produktomtale 55/1.4 som et kort teleobjektiv, men selv om utsnittsfaktoren på en Pentax-bildebrikke på 15.6 x 23.4 mm tilsvarer den man ville fått med et objektiv på 80 millimeter ved bruk av 24 x 36 mm film er brennvidden fortsatt den samme i likhet med fysiske forhold som dybdeskarpheten. Dette er verd å nevne, siden Pentax refererer til filmformatet i sitt materiale og til og med sier at "when mounted on a PENTAX digital SLR camera body, this medium-telephoto lens offers a focal length of 80 mm in the 35 mm format." Hvilket altså ikke er helt korrekt, men objektivet er helt sikkert bra likevel, noe vi poengterer er en helt og holdent spekulativ antakelse - vi har ikke fotografert med det.

Mer om konstruksjonen
Begge objektivene er forseglet mot inntrengning av støv og vann, og linsene i front og bak er forsynt med et belegg som av Pentax betegnes som Super Protect. Dette skal hindre fett og smuss i feste seg til linseoverflaten.

Det lille og lette speilreflekskameraet
PENTAX K-m er et kamera som i følge Pentax selv er myntet på brukere som kommer fra kompaktkameraer, og enkelhet i betjeningen er prioritert sammen med lav vekt - denne er på 590 gram inkludert batterier. K-m bruker SD-kort, og strømkilden for dette 10-megapikselskameraet er AA-type batterier som kan være enten alkaliske batterier, lithium eller nikkel-metallhydrid (Ni-MH). At et kamera kan bruke AA-batterier er en positiv egenskap fordi slike batterier alltid kan skaffes. Innebygget bildestabilisator og støvfjerning er standard på dette kameraet, slik som på andre nyere Pentax-modeller.

Vannbestandig kompaktkamera
Pentax Optio W60 er en interessant konstruksjon. Denne kompaktmodellen er nemlig i følge produsenten laget for å tåle minimum et vanntrykk tilsvarende fire meters dybde i to timer. Videre må W60 få plusspoeng for at objektivet har god vidvinkel - tilsvarer 28 millimeter på 35 millimeter film. I tele-enden får brukeren 140-millimeters effekt. Lysstyrken er beskjedne 3.5 på videste vidvinkel, 5.5 på lengste tele. Bildestabilisator er innebygget, men stopper som kjent ikke motivbevegelser. Når vekten er 145 gram med batteri, dreier det seg om et lommekamera. Pentax har valgt å gi Optio W60 10 megapiksler.
Per Inge Østmoen - Pentax-standen
Pentax-standen
Per Inge Østmoen
Pentax synes godt i landskapet på Photokina
Pentax -
Pentax
Bildet viser pakningene DA* 60-250 er utstyrt med

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu