Utstilling
Innholdet i denne artiklen er ikke redaksjonelt

Lene Berg på Fotogalleriet

Fotogalleriet har gleden av å invitere til åpningen av Lene Bergs (f. 1965) utstilling The Drowned One, The Camera Obscura and other Likenesses.
Kunstneren konfronterer her skarpt og underfundig fotografiets grunnleggende indeksikalske paradokser. Gjennom film, collager, snakkebobler og et camera obscura, fabulerer hun med vidd og brodd omkring det (tilsynelatende) uutgrunnelige forholdet mellom sannhet, virkelighet og fotografiske bilder.

Arbeidene føyer seg inn i Bergs mangeårige utforskning av historiefortelling og historiefortolking. Gjennom low-tech virkemidler og funnet materiale i form av arkivmateriale, filmopptak og fotografier, viser hun hvordan det private og universelle, det faktiske og det tenkte, uløselig er vevd inn i hverandre. På fabulerende/ pedagogisk vis demonstrerer hun hvordan gitte historiske omstendigheter med små og tilforlaterlige grep kan omkalfatres. Dette kunne vi ikke minst se i det mye omtalte arbeidet Stalin by Picasso or Portrait of Woman with Moustache, nylig vist på Henie Onstad Kunstsenter og i Folketeaterbygningen i Oslo. I sin utforskning av forholdet mellom kunst, ideologi og propaganda, fikk arbeidet en oppsiktsvekkende dagsaktuell konsekvens.

Omdreiningspunktet i utstillingen er filmen Den Druknede, som tar utgangspunkt i et fotografi fra 1840 av en av fotohistoriens mindre heldige pionerer, Hippolyte Bayard. Bayards selviscenesettelse som druknet kan sees i sammenheng med den samtidige Daguerres verdensberømmelse for sin oppdagelse. Inn i historien trekker kunstneren en rekke side-kicks og anekdoter; Sherlock Holmes, Jean-Paul Sartre, en døende soldat, et par epler. Berg viser hvordan fremstillingen av den druknede Bayard forespeilet mange av de problemer, paradokser og misforståelser som skulle komme til å prege synet på fotografiet helt frem til i dag.

Lene Berg er utdannet filmskaper ved Dramatiska Institutet i Stockholm. Hun bor og arbeider for tiden i Berlin, etter et nylig avlagt recidency -opphold ved ISCP i New York. Hun har en omfattende internasjonal utstillingsvirksomhet og har de siste par årene stilt ut på Sydney-biennalen, Tapei-biennalen, Whitechapel Gallery i London, Transmediale 08 i Berlin; Frankfurter Kunstverein, Midway Contemporary Art i Minneapolis og Henie Onstad Kunstsenter. Deler av utstillingen ble vist på Sydney-biennalen tidligere i år.

____________________________

Åpning 2. oktober kl. 19-21

Lene Berg - Thunderbird moonwalk
Thunderbird moonwalk
Lene Berg
Lene Berg - The Drowned One filmstills 2
The Drowned One filmstills 2
Lene Berg

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu