Fotogalleri på svaberg

På de blankpolerte svabergene, ytterst mot Vestfjorden, langt nord i Nordland fylke, finner du et av verdens flotteste fotogalleri. Her har Hamsungalleriet på Tranøy montert 45 fotografier. Utstillingen henger i ramsalt Vestfjord frem til våren 2009.
(Hamarøy) På de blankpolerte svabergene, ytterst mot Vestfjorden, langt nord i Nordland fylke, finner du et av verdens flotteste fotogalleri og trolig det eneste av sitt slag. Her, under åpen himmel, akkompagnert av bølger og måkeskrik, har Hamsungalleriet på Tranøy montert opp 45 fotografier. Det er en opplevelse av de sjeldne. Og opplevelsen blir ikke mindre av utrolig flotte fotografier med røtter i det landskapet de er omgitt av.

”Under åpen himmel”
Utstillingen ”Under åpen himmel 2008” ble satt ut i juni og skal stå til våren 2009. I det de gule høstbladene er i ferd med å falle til bakken og galleriene med tak over hodet forlengst har stengt dørene for sesongen, konstaterer gallerist Stein Thorbergsen i Hamsungalleriet at mellom 8 og 10 tusen mennesker har sett bildene ute på svabergene. Det er rekord.

Foto
-Dette er fjerde året på rad vi viser fotokunst ute på svabergene. Vi startet i 2004 med Bjørn Erik Olsen som viste bilder to år på rad. I fjor var det Johan Brun. I år er det to lokale fotografer, Per-Martin Jæger og Kjell Fredriksen, som deler om plassen. Sistnevnte har i 50 år skildret naturen i Hamsuns rike gjennom først og fremst fotografier. Per-Martin Jæger er ex-rektoren som de siste årene har satset solid på foto som kunstform. Han har i stor grad samme bildespråk som Fredriksen, men noen bilder går over i det nonfigurative. Jægers motiver er i hovedsak fra nabofjorden i nord, Efjord, der han for øvrig sammen med to andre kunstnere i sommer har etablert seg med eget galleri.

A2-format
De 45 bildene ute på svabergene er i hovedsak i format A2, noen i 120x90 cm. De er produsert i en teknikk som gjør at de skal holde seg like vakre i årevis, tross ramsalt Vestfjord, stekende sommervarme eller minusgrader for den del. På denne måten unngås et ekstra lag glass, med dugg, is og vann-problematikk, som kunne gjort bildeopplevelsen til noe ganske annet. Bildene er monterte rett på værbestandige plater og disse er skrudd fast i fjellet.

Sommeråpent
Stein Thorbergsen er deltids-gallerist. Fra Hamsungalleriet selger han i juni-august oljemalerier, grafikk, tegninger og brukskunst. Pluss kaffe og kaker. Resten av året jobber han i teknisk avdeling i Hamarøy kommune.
-Vi har ikke markedsført utendørsgalleriet spesielt. Johan Brun trakk 6-7 tusen ut på bergene i fjor. Det var stort! I år har det vært folkevandring ute på svabergene. Munn-til-munn-metoden har åpenbart fungert. Her har familier spist sine lunsjer mens ungene har sprunget rundt uten krav til ”behersket galleriadferd” og funnet bilder. Her har folk kommet tilbake på nytt og på nytt for å se bildene i stadig skiftende lysforhold. Mange har fått med seg bildene i midnattsola her ute mot havet, sier Thorbergsen.

Knud Hamsuns rike
Bildene er satt opp i det landskapet forfatteren Knud Hamsun var en del av. Hamsungalleriet holder til i den gamle handelsboden på Tranøy der den unge Knud var handelsbetjent i sin ungdom. Man finner igjen litterære motiver herfra blant annet i romanene ”Rosa” og ”Benoni”.
Du finner alt dette på Tranøy, ytterst i Hamarøy kommune. Det er ikke akkurat verdens mest sentrale sted, men ikke verre enn at det bare tar ca. to-tre timers biltur fra Narvik eller Bodø. Da har man i tillegg gleden av å kjøre gjennom deler av det landskapet som manifesteres ytterst på holmene.

Kultur
Det må forøvrig være noe fandenivoldsk Hamsunsk over folket som klorer seg fast her ytterst i havgapet. I en kommune med 1761 sjeler arrangeres det bare i løpet av juli-august ikke mindre enn fire store kulturarrangementer rundt om i kommunen. Ute på Tranøy, med ca 30 fastboende er det to veldrevne og meget flotte gallerier. Og hvor ellers i verden står befolkningen sammen om å sette opp ett nytt utendørskunstverk hvert år. Tranøy er også stedet der et ektepar bygger et knøttlite og vakkert kapell med en i alle henseede himmelsk utsikt, vigslet, klar til bruk for vielser eller bare til en stille stund – gratis for den som vil stige inn.

Både Hamarøy, Tranøy, naturen og bildene på de blankpolerte svabergene er verd et besøk. Sommer som vinter. Galleriet er åpent hele døgnet og det er gratis.

___________________________

Linker:
http://www.hamsungalleriet.no
http://www.8297tranoy.no
http://www.edvardashus.no
Harald Harnang - Galleri 1
Galleri 1
Harald Harnang
Følger du gule merkene utover mot havet fra Hamsungalleriet finner du 45 bilder, montert på fjellveggene langs svabergene. Her er utsikt over Vestfjorden, Vesterålen og Lofoten. På svabergene kan du se bildene til Per-Martin Jæger og Kjell Fredriksen gjennom skiftende vær og lysforhold helt frem til våren 2009.
Harald Harnang - Galleri 3
Galleri 3
Harald Harnang
Utstillingen er støttet av Nordland fylkeskommune, Statskog, den lokale sparebanken og Hamarøy kommune, som alle åpenbart har forstått at kultur og natur er viktige drivkrefter i en reiselivssatsing.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu