Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Årets mest originale dikt- og bildesamling?

Mossedistriktets nye kjendis, Edmund Schilvold, smiler oppspilt der han kommer vandrende ned gjennom byens gågate. Det har han god grunn til.
For to år siden ga han ut en praktbok om Jeløy – også kalt Oslofjordens perle – som ble en gigantisk salgssuksess i lokalmiljøet. Nå går han et skritt videre og lanserer en høyst uvanlig skjønnlitterær bok – en samling av hans egne dikt, epistler og fotografier, produsert etter samme kompromissløse kvalitetsstandard som boken om Jeløy.

Mange lange netter

– Jeg er visst i ferd med å bli poet, ler han. Men det er alvor bak latteren. Han er 29 år gammel, og skal snart debutere som skjønnlitterær forfatter. Boken som han har holdt på med natt ut og natt inn i to år, skal endelig ut på markedet – under tittelen På lengselens gåtefulle vei.

– Vel, jeg har da hatt ti dager med ferie i år, humrer Schilvold. Men han ser en anelse sliten ut. Det er ingen spøk å skulle bli poet. Han innrømmer at særlig den avsluttende fasen, med korrekturlesning og rettelser, justeringer og atter justeringer, var en prøvelse. I tillegg utførte han likegodt alt av layout-arbeid og bildebehandling selv, og avsluttet det hele med tre lange døgn på trykkeriet i Aurskog-Høland for å overvåke print-kvaliteten. Mye av det et forlag vanligvis gjør, har Schilvold ordnet og organisert selv. Fordelene for forfatteren er åpenbare – færre mellomledd, lavere kostnader og mer kontroll over sluttresultatet.

Fra sjøen til stjernene

Men nok om det. Hva er det egentlig denne boken dreier seg om? Schilvold trekker pusten og tenker seg om. Det glimter i øynene bak forfatter-brillene. Wergelandsbrillene, hadde vi nær sagt.

– Det er en bok om de store spørsmålene i livet. De spørsmålene som kommer når man tenker på den lille, blå planeten vår, som suser av gårde gjennom verdensrommet. Hva er et menneske? Hva er egentlig verden? Finnes det en dypere mening med livet? Er det mulig å tro på det guddommelige i vår moderne, ofte kaotiske tilværelse? Man kan nok si at det er en spirituell bok. Men det er også en bok om de magiske øyeblikkene her på jorden, spesielt dem som man kan oppleve ved sjøen om kvelden og natten. Det maritime, havet og alle dets ansikter, er noe helt sentralt, og møtet mellom mennesket og havet er et utgangspunkt jeg har benyttet meg mye av, forteller Schilvold.

Ikke bare svermerier

Oi. Høytflygende saker, med andre ord. Men det er slett ikke bare tilfeldige svermerier som ligger bak det Schilvold har skrevet. Et broket opphav og en utfordrende oppvekst tvang ham til å tenke mer enn de fleste av hans jevnaldrende, og han tenkte såpass mye at han som 18-åring opplevde det han beskriver som en ”eksistensiell krise”. I 2007 mistet han dessuten sine to kjære besteforeldre, og moren hans overlevde bare så vidt et langt sykehusopphold samme år. I år opplevde han at en venn av ham begikk selvmord.

– Det har vært ”seven funerals and no wedding”, sier han med galgenhumor. Det som har holdt han oppe underveis har vært skjønnheten i naturen, øyeblikkene av kjærlighet, troen på framtiden, og kanskje en særegen indre styrke. Allerede som tiåring svor han på at han ikke skulle la seg knekke av mørket omkring ham.

– Vi bør også få med at boken på mange måter er en reaksjon på det overflatiske, hedonistiske samfunnet som omgir oss, samt visse utviklingstrekk som jeg synes er dypt bekymringsfulle. Jeg ønsket å lage en bok som kunne virke tankevekkende, og som ikke utelukkende var pene bilder og behagelige ord, og jeg tror jeg har nådd det målet – det er en bok som vil kunne engasjere, og kanskje sågar provosere. De som måtte finne på å lese den, vil nok forstå hva jeg mener, sier Schilvold hemmelighetsfullt. Men noe avslører han, som at den siste delen av boken er en ”apokalyptisk framtidsvisjon”.

Fra Oslofjorden til Irland

Fotointeresserte vil kunne glede seg over nærmere 60 fotografier i farger og svart-hvitt, hvorav noen var stilt ut i store formater på det anerkjente lokalgalleriet Henrik Gerner ved juletider i 2007. Så godt som alle fotografiene er tatt av Schilvold i løpet av de siste to årene, og temaet for bildene spenner fra møtet mellom lavastein og sjø på Jeløy til klipper og ruiner i Irland. Schilvold snakker om sine ”to øyer” i verden, Jeløy og Irland, og han har et lidenskapelig forhold til dem begge. Irland kaller han til og med sitt ”åndelige hjemland”, noe som også preger enkelte av diktene.

Universelle problemstillinger

– Hvem vil du si at denne boken kan passe for? Hva er målgruppen?

– Poesiinteresserte, selvfølgelig, og dernest alle som har et forhold til sjøen eller havet. De vil nok kjenne seg igjen i mye av det som beskrives. Videre har vi dem som er søkende, og som interesserer seg for eksistensielle spørsmål. Men egentlig synes jeg ikke det er nødvendig å snevre inn lesergruppen på den måten – boken tar jo opp ideer og problemstillinger som er universelle, og som angår alle. Ellers skulle det vel være en velegnet gavebok – det er jo en påkostet utgivelse med en sterk visuell side, avslutter den vordende debutanten.

Signeringsrunder i oktober

Boken skal etter planen lanseres på Libris i Moss etter høstferien, lørdag 11. oktober, fra klokken 12 til 15. Da vil Schilvold holde en kort tale, og det vil også bli musikk i regi av den lokale instrumentmakeren og trubaduren Harald Hougaard. Etterpå ligger det an til enkel servering og signering av ferske bøker. Trolig vil det også kunne bli signeringsrunder i Oslo og enkelte andre større byer, dette vil i så fall bli annonsert på forfatterens websider på www.schilvold.com. Men de som måtte ønske det kan bestille boken allerede nå, enten i nærmeste bokhandel, eller direkte fra Schilvold.

________________________________

Fakta:

Tittel: På lengselens gåtefulle vei. Dikt og epistler om livet, kjærligheten og det evige.
ISBN: 978-82-997398-1-8
Format: 21 x 27,7 cm
Sidetall: 260
Innbundet: Ja
Innhold: 23 dikt av varierende lengde, hvorav noen er skrevet på engelsk. I tillegg flere kortere og lengre tekster (på norsk). Illustrert med nærmere 60 fotografier fra Oslofjorden og Irland.
Pris: Kr. 369,-

Tilbud: På lengselens gåtefulle vei + boken For alltid Jeløy for kr. 399,- ved bestilling direkte fra forfatteren. Eventuell porto kommer i tillegg. Gjelder ut oktober 2008.

Annet: Edmund Schilvold arrangerer fortsatt helgekurs i digital arbeidsflyt – fra praktisk fotografering med speilrefleks, til ferdig print. Ledige plasser på kurs i oktober og november.

For mer informasjon:

Edmund Schilvold
Skribent, forfatter og fotograf
Ole O. Lians gate 43
1512 Moss
Tlf: 454 12 458
Epost: edmund@schilvold.com
Web: www.schilvold.com


 - På lengselens gåtefulle vei
På lengselens gåtefulle vei
 - Edmund Schilvold
Edmund Schilvold

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu