Koudelka i New York

Skal du til New York i nærmeste fremtid kan du få med deg den legendariske dokumentarfotografen Josef Koudelka. Pace/MacGill gallery og Aperture Gallery i New York presenterer begge ”Invasion 68 Prague: Josef Koudelka.”
21. august 1968 invaderer den sovjetiske hær Praha og i løpet av få dager gjør de slutt på den kortvarige politiske friheten i Tsjekkoslovakia. Josef Koudelka var 30 år gammel og hadde til da i sin fotokarriere konsentrert seg om å fotografere sigøynere og teater. Den sovjetrussiske invasjonen var første gang Koudelka fotograferte en nyhetsbegivenhet. Mitt i tumultene tok han kameraet med seg og dokumenterte dramaet som utspant seg i gatene. I løpet av en uke tok han over 5.000 fotografier i Prahas gater. Han ble skutt etter av en russisk soldat og jaget i gatene.

I ettertid er det ti fotografier Koudelka selv fremhever som enestående med en universell verdi i seg. Dette er fotografier hvor det ikke er så viktig om det er en tsjekker eller russer som er avbildet, men om en mann holder et våpen eller om han ikke holder et våpen.

Koudelkas fotografier ble smuglet ut av Tsjekkoslovakia og endte opp i New York og kontoret til Elliot Erwitt. Ett år senere distribuerte Magnum Photos fotografiene og krediterte en ukjent Tsjekkoslovakisk fotograf (Prague Photographer) for å unngå at Koudelkas familie skulle bli straffet i hjemlandet. På grunn av bildenes intensitet og betydning fikk den anonyme fotografen tildelt ”Robert Capa Award.” Det skulle likevel gå 16 år før det var trygt å avsløre navnet på den ”ukjente fotografen.” I mellomtiden hadde Koudelka blitt fullverdig medlem i det anerkjente billedbyrået Magnum Photos.

Det er i forbindelse med invasjonens 40 års jubileum at Pace/MacGill Gallery og Aperture Gallery i samarbeid presenterer to utstillinger med fotografier av Josef Koudelka. Samtidig med utstillingene publiseres også en ny bok: ”Invasion 68: Prague.”Boken inneholder 250 fotografier valgt av Koudelka og de fleste av dem publiseres for første gang.

____________________________________

Aperture Gallery: "Invasion 68 Prague” (Frem til 30. oktober).
(547 W. 27th St., 4th floor, between Tenth and Eleventh avenues.

Pace/MacGill Gallery: "Josef Koudelka: Invasion 68 Prague" (frem til 11. oktober).
(32 E. 57th St., 9th floor, between Madison and Park avenues).
Josef Koudelka - Prague, 1968
Prague, 1968
Josef Koudelka
Copyright Josef Koudelka/Magnum. Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York
Josef Koudelka - Prague, 1968
Prague, 1968
Josef Koudelka
Copyright Josef Koudelka/Magnum. Courtesy Pace/MacGill Gallery, New York

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu