Aperture 2: Total arbeidsflyt

Tidligere i år ble Aperture 2 lansert av Apple. Programvaren har mottatt strålende kritikker og både amatørfotografer og profesjonelle trykker programmet til sitt bryst. I denne artikkelen gir vi deg en kort oversikt over programvaren. Vi har også snakket med amatørfotografen Geir Brekke om noen av hans erfaringer.
Undertegnede har brukt programvaren noen måneder og kan anbefale den på det sterkeste for dem som ønsker stor kontroll på den digitale arbeidsflyten. Med Aperture 2 er det en fryd å jobbe med raw-filer frem til den endelige fremkalling av den digitale filen.

Min digitale fotohverdag (les gjerne: digitale arbeidsflyt) ble snudd opp ned da jeg i fjor tok i bruk Adobes Lightroom. I motsetning til Aperture kan Lightroom brukes på både Mac og PC. Apples Aperture 2 kan bare brukes på Mac. For de som er pc-brukere kan de trøste seg med at Lightroom (Nå i versjon 2) er et ypperlig program for total arbeidsflyt. Mac-brukere kan glede seg over at de kan ta begge programmene i bruk om de ønsker det.

Rådgivende panel
Under utviklingen av Aperture 2 samlet Apple et rådgivende panel bestående av en rekke profesjonelle fotografer. Dette er noe Apple ikke har for vane å gjøre under utvikling av programvare, men de har kanskje blitt inspirert av Adobes omfattende beta-testing av Lightroom.

I denne oppgraderingen har Mac blant annet funksjoner som gjør det mulig å gjenskape tegning i høylys, optimalisere fargegjengivelsen i tillegg til effektive retusjeringsmuligheter. Funksjonen ”definition” gir mer klarhet i bildet uten det tradisjonelle oppskarpingsverktøyets halo-effekt og gir mer trøkk i bildet. Med ”vibrancy” kan man forsterke fargene uten at de blir glorete. Aperture 2 har et friskere brukergrensesnitt og er raskere og mer brukervennlig enn den tidligere versjonen.

Effektivt verktøy
Aperture 2 har blitt konstruert med det formål å gjøre arbeidsflyten lettere for fotografer og fotoentusiaster. Hvis Aperture er satt opp som standard program for importering begynner det å vise bilder fra minekortet når dette kobles til maskinen. For å få bedre oversikt over bildene gjør Aperture 2 det enkelt for brukeren å legge inn metadata som opphavsrett, bildeinformasjon, nøkkelord og annet som vil gjøre det lettere å identifisere bildene ved en senere anledning. Når ønsket informasjon er lagt til bildene importeres de med et tastetrykk.

I det bildene er lagret i biblioteket, kan du organisere dem ved hjelp av album. En søkerfunksjon lar deg på en enkel måte finne bildene basert på den informasjonen du ga dem ved importering. Du kan selv velge hvor du vil lagre importerte bilder. Dette kan være på en ekstern harddisk eller på et nettverk slik at du enkelt kan flytte bildefilene til ønsket plassering.

Rask bildebehandling
Jeg har importert over 50.000 bilder til mitt Aperture-bibliotek. Med Aperture 2 kan jeg raskt og effektivt se gjennom samtlige bilder for på den måten gjøre det enkelt å plukke ut de beste bildene. Funksjonener som "Show Multiple", "Three Up", "Compare" eller "Stack" gjør det mulig å sammenligne bilder på en effektiv måte.

Finjustering av bilder
Ved hjelp av verktøyene i Aperture 2 er det flere muligheter for bearbeiding av raw-filen. Rent bortsett fra de grunnlegende justeringsfunksjonene som beskjæring og forbedring av eksponeringen, lar Aperture 2 deg justere hvitbalansen, optimalisere fargemetningen og gjenskape tegninger i overeksponerte høylys.

Med retusjeringsfunksjonen kan man fjerne støv og andre fremmedelementer i bildet på en mer presis måte enn i den tidligere versjonen. Aperture 2 har også funksjoner som lar deg velge detaljer i bildet som du vil fremheve eller hvor du vil øke fargemetningen. Enhver bildejustering som gjøres på et bestemt bilde kan bli kopiert over på andre bilder, noe som effektiviserer arbeidsflyten og sparer brukerne for mye tid. Brukeren kan også lage snarveier på tastaturet til de mest brukte justeringsfunksjonene slik at bildebehandlingen blir mer effektiv.

Opplasting av bilder
Aperture 2 har funksjoner som gjør det enkelt å laste opp bilder til internett. Programmet har en innebygd funksjon som muliggjør et fotogalleri på internett slik at du kan publisere en portfolio ved hjelp av en Mac-konto (MobileMe). Potensielle kunder eller interesserte kan laste ned bildene direkte fra siden. Enhver forandring i MobileMe-galleriet i Aperture vil synkroniseres med galleriet på internett. Med Aperture kan man også sende bilder til sider som Flickr, SmugMug, Gallery eller Googles Picasa.

Passer for amatører
Den første utgaven av Aperture var i utgangspunktet beregnet for de profesjonelle fotografene som hadde datamaskiner kraftige nok til å klare store filer i RAW-format. Etter at Apple fikk mye kritikk på grunn av at programmet var tregt, også for brukere med relativt kraftige datamaskiner, kom versjonene 1.1 og senere 1.5 som forbedret ytelsen.

Et paradigmeskifte
Før og etter Lightroom og Aperture er nesten to forskjellige verdener når vi snakker om digital arbeidsflyt. Amatørfotografen og foto.no-medlemmet Geir Brekke karakteriserer introduksjonen av Aperture som et paradigmeskifte for ham som fotograf.

- Forenklingen og fleksibiliteten i denne nye arbeidsflyten gjør at jeg nå føler jeg fremkaller foto i stedet for å behandle filer. For en utålmodig sjel betyr det vesentlig enklere oversikt, mer rasjonell tidsforbruk, større rom for utforsking av muligheter, kjappere muligheter for varianter og, til syvende og sist, bedre tekniske resultat, forteller han i et brukerportrett tidligere i år.

Utsagnet kan undertegnede skrive under på. Etter at jeg tok i bruk Aperture (og Lightroom) har behovet og bruken av Photoshop blitt redusert drastisk.

For fotografer og fotoentusiaster er Aperture 2 et effektivt program hvor brukervennlighet og effektivitet er de viktigste elementene. Aperture 2 har i denne versjonen fått tilføyd over hundre nye funksjoner som gjør programmet enklere og raskere å bruke.

Apple har også åpnet opp sin fotoredigeringsløsning i Aperture. Dermed kan tredjepartsleverandører nå tilby løsninger og plug-ins til Aperture, og mulighetene til Aperture utvides betydelig.

Brukererfaring
Amatørfotografen Geir Brekke har brukt både Aperture 1 og Aperture 2. Han ser klare fordeler med å kunne jobbe direkte på selve raw-filen gjennom hele arbeidsflyten fra import via digital fremkalling til utskrift uten å tenke på fargerom, filformat og rekkefølgen på prosessen.

I forhold til Lightroom mener Brekke Aperture er mer fleksibelt - både når det gjelder oppsett, skjermlayout og filhåndtering.

- Dessuten gir Aperture 2 en betydelig bedre følelse av nøyaktighet og kontroll, spesielt ”exposure”-funksjonen, forteller han.

Sort/hvitt
Sort/hvitt-funksjonen er et av de store minusene han setter ved programvaren.

- ”Monochrome mixer” er alt for dårlig både i forhold til tilsvarende funksjon i Lightroom, og også i forhold til andre Photoshop-plugger jeg har kjøpt og brukt over tid. Jeg synes det er direkte kronglete å få brukbare sort/hvitt-fremkallinger i Aperture. Dette er hovedgrunnen for at jeg kjører Lightroom parallelt med Aperture. I det øyeblikket Aperture får en mer fleksibel sort/hvitt-modul, pensjonerer jeg Lightroom.

Brekke savner også en pre-set som man kan legge direkte på filene ved import ( á la Lightroom ).

- Nå må man selv lage en digital fremkalling og kopiere over på øvrige bilder. Det går, i og for seg, raskt og greit, men en ”pre-set-bank” slik Lightroom tilbyr skulle jeg gjerne hatt.

- Jeg skulle gjerne hatt en browserfunksjon også der man på en enkel måte kan sortere bildene basert på objektiv, blenderåpning, lukkerhastighet, ISO-verdi. Spesielt av pedagogiske årsaker hadde jeg likt dette. I Lightroom opprettes denne søke/sorteringsfunksjonen automatisk.

I Aperture er det dessverre ikke mulig å bruke enkelte av justerings-verktøyene på avgrensede områder. Dette tilbys nå i Lightroom og Geir Brekke håper dette er en funksjon vi får se i fremtidige oppdateringer eller versjoner av programvaren.
Til tross for noen ønskede forbedringer mener han at det som er mest negativt med programvaren er at den kun kan brukes på Mac.

Anbefales
Som nevnt tidligere i artikkelen har Aperture gjort sitt bidrag til at den digitale arbeidsflyten nå med fordel kan utføres med en programvare. Velger man å bruke Aperture er det for mange og i mange tilfeller ikke nødvendig med programvare som Photoshop. Jobber du seriøst med bilder, og ikke minst store mengder bilder, er dette en programvare undertegnede kan anbefale på det varmeste. Prisen er det heller ikke så mye å si på: 1600 kroner.
Frank Hesjedal - Loupe-verktøyet i Aperture 2
Loupe-verktøyet i Aperture 2
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal -
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu