Pressemelding
Dette er en pressemelding! Innholdet i denne teksten representerer ikke nødvendigvis foto.nos syn på innholdet.

Julia Nimcova hedret av Leica

Leica Oskar Barnack Prisen 2008 går til den slovakiske fotografen Lucia Nimcova.
Høvik, 27. Juni 2008.

Fotograf Lucia Nimcova har vunnet årets Leica Oskar Barnack Pris for sitt fotoprosjekt "Unofficial". Bildene i den vinnende serien ble tatt i 2007 i Slovakia. Med sin hjemby som eksempel har hun dokumentert hvorledes tiden har stått stille etter det kommunistiske regimets fall. Selv flere år senere virker det ikke som hverken folk eller sted har forandret seg i det hele tatt. Det er som om tiden har passert uten at noen har merket det og uten å sette spor. Leica Oskar Barnack Pris 2008 blir overrukket under Arles fotofestival fra 8.-13. Juli, 2008.

De siste årene har Lucia Nimcova viet seg til studier av livet og utviklingen i Øst Europa. Hennes undersøkelser førte henne til de offentlige arkivene i sin hjemby i Slovakia. Studier av dokumentene viste at lite synes å ha skjedd i årene som fulgte etter det kommunistiske eneveldet og fram til Slovakias innmelding i EU i 2004. Hun dro tilbake til noen av stedene hun husket fra sin barndom og fanget en fascinerende tid som ikke hadde forandret seg. Hun møtte personer som fremdeles hadde de samme offentlige oppgavene, steder og institusjoner som hadde stått stille og den fjerne fortid levde fremdeles i de politiske diskusjonene. Alt syntes som om tiden var frosset, overtatt av politisk og økonomisk utvikling. Dette er det fascinerende ved bildeserien, den forteller en dypere historie enn det en får ved første øyekast. Fotografen fanger hverdagsscenene med et blunk, et lite smil samtidig som betrakteren begynner å tenke.

Juryen i Leica Oskar Barnack Prisen 2008 ble ledet av Franzois Hèbel (Recontres d’Arles). Andre jurymedlemmer var Dr. Andreas Kaufmann (Adm.direktør Leica Camera AG), Karin Rehn-Kaufmann (Direktør for Leica Gallery i Salzburg), Brigitte Schaller (Leica Fotografie International) og Gaêlle Gouinguenè (Leica Camera Group).

Leica Oskar Barnack Prisen feirer sitt 30 års jubileum til neste år. Temaet for konkurransen, som har vært holdt hvert år siden 1979 til minne om oppfinneren av Leica kameraer, Oskar Barnack (1879-1936), er forholdet mellom mennesket og dets omgivelser. Som det første vellykkede 35mm kamera, den kompakte Leica lansert i 1925, ble det mulig å ta aktuelle reportasje bilder og det ble verktøyet til mange fotografer som satte varige merker på fotojournalismen.

Forberedelsene til neste års Leica Oskar Barnack konkurranse begynner rett etter Arles festivalen. Siste dato for innlevering av bidrag er 31.01.2009. Detaljene blir å finne på Leicas webside www.leica-camera.com i kulturseksjonen. De vinnende bildene blir vist der samt tid og sted for hvor utstillingen skal vises. I tillegg til en visning på standen til Leica Camera AG under åpningsuken til Recontres d’Arles festivalen, er det planer om å vise bildene i Leica Galleriene.
Julia Nimcova -
Julia Nimcova
Julia Nimcova -
Julia Nimcova

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu