Morten oppsummerer Nordic Light

Nordic Light er over for denne gang. Kunstnerisk leder Morten Krogvold har oppsummert årets festival og delt noen tanker rundt neste år med foto.no.
I en pressemelding uttrykker Nordic Light at årets festival på ny ble en særdeles vellykket og velorganisert festival. Dette er ikke vanskelig å si seg enig i. Til tross for avlysninger og en rekke utfordringer er det vanskelig å si så mye på selve organiseringen. Selvsagt var det smårusk, men det er ikke verdt å nevne i denne sammenheng. Nordic Light registrerte 26.120 besøkende til 13 utstillinger og 50 arrangement. Tilsvarende tall for den første festivalen var omkring 12 000 og 20 000 i fjor. Dette er noe mindre enn tallet på 30.000 som Ann Olaug Slatlem, PR-sjefen på Nordic Light, og Morten Krogvold, kunstnerisk leder, fortalte undertegnede at de håpet på når vi pratet sammen første festivaldag.

Håpet på flere tilreisende
Morten Krogvold forteller til foto.no at han hadde håpet på flere tilreisende. Spesielt savner han de profesjonelle fotografene.
-Jeg er overrasket over at så få kommer. Det er faktisk ufattelig at norske fotografer har så lite å lære.

Hadde flere fra fotomiljøet kommet tror Krogvold at dette kunne ha bedret det norske fotomiljøet, et miljø som er kjent for sine konflikter og uenigheter. Neste år ønsker Krogvold å legge bedre til rette for faglig utvikling. Parallelt med Ansikt til Ansikt ønsker Nordic Light å tilby et faglig program for de som måtte ønske det. Forhåpentlig er dette en ide som Nordic Light videreutvikler og kanskje det kan trekke flere fotografer til festivalen.

Kortere festival
På festivalens siste dag var Krogvold skuffet over at så få mennesker dukket opp og fortalte under introduksjonen til Saxgren sitt foredrag at festivalen kanskje var en dag for lang. Kanskje det alltid er slik at festivaler dabber av mot slutten? Neste år ønsker Nordic Light å gjøre noe med dette. Krogvold forteller at neste års festival komprimeres til fire dager uten tap i kvalitet eller kvantitet i programmet.
-Vi planlegger å korte ned festivalen til fire dager og avslutte med et kjempenavn siste dag. Vi er også i kontakt med SAS for å sjekke mulighetene for å sette opp ekstrafly kvelden festivalen slutter.

I pressemeldingen fra Nordic Light skriver de at Krogvold sammen med resten av programkomiteen, administrasjonen og styreleder Lars Liabø nå er i gang med å sette sammen programmet for neste festival som skal holde minst like høyt nivå. Neste festival vil trolig legges til 29. april – 3. mai 2009. Form og dato for neste års festival blir lagt fram på neste styremøte 23.mai. Parallelt arbeides det med å tilsette ny daglig leder som skal erstatte Britt Valderhaug Tyrholm.

Sliter økonomisk
Krogvold kaller nå Nordic Light for en konfirmant. Konfirmanten sliter økonomisk, men dette er noe festivalledelsen har tatt høyde for. De hevder i alle fall at de har økonomiske midler til å gå med underskudd i festivalens fem første år. Så må de begynne å tjene penger. Festivalen kan ennå ikke nyte godt av statlig støtte. Det er trist og bør bli en forandring på. For at festivalen skal ha en fremtid er både Morten Krogvold og undertegnede enig om at det er viktig å ha lokalbefolkningen på laget. Ansikt til Ansikt er en viktig del i dette lagspillet. Det gir gode inntekter. Det engasjerer de lokale. Et helt annet spørsmål er om det engasjerer fotografer.

Til tross for anstrengt økonomi er Krogvold optimistisk. Han forteller at Nordic Light har is i magen. Det er bra, tenker jeg. For dette er en festival jeg håper jeg kan besøke om tjue år. Lykke til!
Frank Hesjedal - Morten Krogvold
Morten Krogvold
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Krogvold, Preus og Brun på Nordic Light
Krogvold, Preus og Brun på Nordic Light
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu