Sturges om visuell appetitt

Nordic Light er i gang og på festivalens første foredrag fikk vi et møte et varmt menneske. Jock Sturges snakket om visuell appetitt og subjektiv sentimentalitet
En litt kjølig morgen i Kristiansund fredag 02. mai 2008: Jock Sturges entrer podiet for å åpne rekken med fotografiske foredrag under årets Nordic Light.

Han bruker de to påfølgende timer på noe så stort og noe så vanskelig som sentimentalitet.

Sentimentalitet i kunsten er gjerne opphavet til en litt ekkel ettersmak. Å heftes ved en omtale som betegner noe som sentimentalt, er stort sett hva en kunstner ikke vil referere til på sin CV.

I møte med Jock Sturges og hans arbeider på hans bildeforedrag under Nordic Light 2008, får imidlertid begrepet sentimentalitet en tyngde og en mening som ikke er til forkleinelse for verken kunstneren eller hans kunst. Først og fremst fordi Jock Sturges selv konseptualiserer sine beretninger om seg selv og bildene sine ved å beskrive sin motivasjon som fotograf ut fra en dypt personlig, subjektivt følt sentimentalitet. Dermed blir hans estetiske uttrykk ikke et søtladent grep på det han gjør som kunstner, men et oppriktig, humant prosjekt som handler om relasjoner, generasjoner, levd liv og øyeblikk som blir til minner. Mennesker som lever sine liv sett av en mann som selv lever sitt.

Sturges prosjekt er først og fremst portrettet av relasjoner og mennesker, men også med utgangspunkt i en fascinasjon for fraværet av skam i forhold til nakenhet og kropp, og med et ønske om å formidle det vakre og umiddelbare ved menneskets eksistens. Som han selv uttrykker det: han forfølger sin visuelle appetitt, når han fotograferer det han selv synes er vakkert. Samtidig er Sturges en fotograf som helt eksplisitt tar politisk stilling til verden og samfunnet med sine arbeider, og hans sterkt humanistiske engasjement for sosial rettferd og human respekt preger dermed også hans presentasjon av fotografiene.

Fotografier blir til minner. Og det er på mange måter sin personlige minnebok Jock Sturges blar oss gjennom på sitt bildeforedrag. Samtidig er disse minnene blitt til stor kunst, og Sturges selv sier det slik: - When the passion is big, the photography comes. When it happens, art will come to your door.

Jock Sturges har satt en standard det står både kunstnerisk og menneskelig respekt av, på årets bildeforedrag under Nordic Light. Vi venter i spenning på fortsettelsen.
Frank Hesjedal - Jock Sturges med en av modellene
Jock Sturges med en av modellene
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Jock Sturges
Jock Sturges
Frank Hesjedal
Jock Sturges -
Jock Sturges

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu