På kurs hos Interfoto

Interfoto holder en rekke kurs i sine lokaler på Høvik. For noen uker siden deltok jeg på et kurs i avansert bruk av blits.
For mange er det vanskelig å sitte seg ned med instruksjonsmanualer og også lærebøker for å lære seg å bruke nytt utstyr. Eller rett og slett for å bli en bedre fotograf. Har man penger å bruke på et kurs kan dette være en god investering. I slutten av mars deltok jeg på kurs hos Interfoto i avansert bruk av blits. Kursleder var Arild Bergseth.

Kunnskap og formidlingsevne
Interfoto hevder at Arild Bergseth vet mer om lys og lyssetting enn noen andre i Norge. De innrømmer selv at påstanden er drøy og jeg er helt enig. Jeg er sikker på at det er andre i Norge som innehar de samme kunnskapene som Arild. Men når det kommer til formidlingsevnen er jeg sikker på at Arild Bergseth går mange en høy gang. Jeg har alt for mange ganger, i flere forskjellige sammenhenger, opplevd at personer med unik ekspertise ikke har den nødvendige formidlingsevne som bør kreves og forventes av en kursholder.

Teori
Kurs hos Interfoto har maks åtte deltagere. På dette kurset var vi fem. Et veldig behagelig antall som gjør at du er sikret god oppfølging. Bergseth startet kurset med en gjennomgang av lysteori før lunsj. Temaer inkluderte direkte/indirekte lys, blits på lange lukkertider, hvitbalanse med blits, blits i dagslys og bruk av flere blitser samtidig. Til tross for at kursdeltagerne hadde noe variert bakgrunn klarer han å tilpasse undervisning og veiledning til forskjellige kursdeltagernes behov. Kurs hvor deltagerne har ulik grad av kunnskap kan ofte ende opp med at det "svakeste" leddet får for mye oppmerksomhet på bekostning av andre deltagere. Dette unngikk Bergseth på en elegant måte.

Praktisk del
Etter en hjemmekoselig lunsj med hyggelig prat, baguetter og verdens beste appelsinjus var det klart for den praktiske delen. Her var det mulig å komme med egne ønsker og derfor hadde vi blant annet en nyttig gjennomgang av produktfotografering. Resten av ettermiddagen bestod av praktiske eksempler i skarpe/uskarpe skygger, korte/lange skygger, bruk av LCD på kamera for bedre bilder (kontroll av fokus/detaljer, histogram og høylysvarsel). Med gode eksempler, kunnskap og behagelig veiledning må jeg igjen få trekke frem Bergseth som en meget dyktig kursholder. I alle fall på dette kurset.

Kurskompendium
Er det noe jeg savnet på kurset så var det (og fremdeles er) et kurskompendium. I etterkant av kurset hadde det vært fint med en oversikt over teorien vi gjennomgikk og en visuell oversikt og veiledning over alle de praktiske eksemplene og oppgavene. Det burde være en selvfølge på alle kurs. Da vil læringsutbyttet øke for de fleste og man kan i ro og mak gjennomgå kurset for seg selv i etterkant. Et kompendium kan også vise veien videre for de som ønsker å lære mer med referanse til blant litteratur og praktiske utfordringer med bakgrunn i kursinnholdet. Nå skal det sies at jeg noen uker etter kurset fikk tilsendt Powerpoint-presentasjonen på email, men den erstatter på ingen måte et godt gjennomtenkt kompendium.

Canon 580EX II
Jeg stilte på kurset med en nyinnkjøpt blits, en Canon 580EX II, som jeg dessverre ikke hadde hatt god nok tid til å gjøre meg kjent med. Det hadde heller ikke Bergseth. Man bør vel forvente at mannen som vet mer om lys og lyssetting i Norge bør kjenne til det siste av blits-produkter. I alle fall med tanke på at dette var et kurs i avansert bruk av blits for Canon og Nikon. Nå skal det sies at dette ikke var en stor hindring for utbyttet jeg hadde av kurset.

Oppfølging etter kurset
Avslutningsvis delte Bergseth ut sitt visittkort til deltakerne. Han oppfordret oss om å ta kontakt hvis vi hadde spørsmål eller trengte mer hjelp. At Interfoto stiller seg disponible for videre veiledning er et positivt tiltak og reflekterer også deres profil om å tilrettelegge best mulig for fotografer. Her kan man få tips og råd så lenge man fyller motivet selv.

Påmelding og informasjon
For påmelding og informasjon om Interfotos kurs kan man gå inn på deres hjemmesider for å se hva de har å tilby. De kan også skreddersy kurs hvis det skulle være spesielle interesser. Ønsker dere kontakt med Interfoto sin kursvirksomhet anbefaler jeg derimot og ringe og ikke kontakte de på emailadressen kurs@interfoto.no. Ved henvendelser til denne email-adressen ser det ut som om det ikke er mulig å få kontakt. For ni dager siden sendte jeg en email til nevnte adresse med forespørsel om kurs i Aperture 2 og Adobe Lightroom. I går purret jeg på svar på samme adresse, men har ennå ikke fått noen respons. Men dette er selvfølgelig ikke et stort problem. Det går jo alltid an å ta en telefon. Likevel er det dårlig kundeservice å ikke svare på elektroniske henvendelser.

Positiv kurserfaring
Skal jeg summere opp min kurserfaring hos Interfoto er den positiv, bortsett fra noen små detaljer som jeg har nevnt tidligere i artikkelen. Bergseth kan sitt fag (bortsett fra Canon 580 EX II), han er en utmerket pedagog, man føler seg velkommen hos Interfoto, man lærer og kanskje aller viktigst: man blir inspirert.
Frank Hesjedal - Praktisk del
Praktisk del
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Arild Bergseth
Arild Bergseth
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Arild Bergseth på teoridelen
Arild Bergseth på teoridelen
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Produktfotografering
Produktfotografering
Frank Hesjedal

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu