Cederquist og Thorenfeldt inspirerte på PhotoCamp

Onsdagens foredragsrunde på PhotoCamp ble avsluttet av den svenske kunst- og motefotografen Simon Cederquist og vår egen og ikke minst hardtslående Dag Thorenfeldt. Sistnevnte fikk frem både latteren og bakoversveisen hos flere av tilhørerne.
Etter en uke på rockeklubber i Singapore var det en hes Simon Cederquist, innpakket i et Palestina-skjerf, som entret podiet for onsdagens nest siste foredrag på PhotoCamp. Simon er kjent for å hente inspirasjon fra ulike kilder som tegneserier, filmplakater, reklame og kunst som han så setter sammen på sin egen spesielle måte. Ut i fra en ide pleier Simon å fotografere en passende bakgrunn fra et eller annet sted i verden. Vel hjemme igjen fotograferer han modellene i et studio, og imiterer lyssettingen fra bakgrunnene, og så kombinerer han bildene til han blir fornøyd.

Simon kan fortelle at det viktigste for han i fotograferingen er kunnskapen om lyset, ikke Photoshop eller fotoutstyret. Det kommer i andre rekke. Som fotograf forteller Simon at han ofte blir tvunget inn i rollen som psykolog, i likhet med flere andre fotografer.

- Jeg ønsker å bringe noe spesielt frem i personer, spesielt å tvinge noe frem i øynene deres. Noen ganger kan det kanskje være en ide å være litt drittsekk med modellene for å få frem spesielle reaksjoner, forteller Cederquist.

Når Simon ikke får det helt til i studio tyr han ofte til et litt spesielt triks. Han slukker alle lysene og vandrer rundt i studio, prater med modellen, og skyter bildene uventet.

- Da oppnår jeg ofte litt andre effekter og uttrykk enn vanlig. Modellen ser ofte på kamera, men likevel forbi det siden hun føler stemmen min med øynene, sier han.

Ved siden av jobben som motefotograf har han en forkjærlighet for kunstfotografiet. Her kan han bruke andre sider av seg selv og også frem tanker og syn på livet som ellers ikke kommer til uttrykk i motefotograferingen. Neste uke er han aktuell med kunstutstillingen Where no man has beenFotomässan 2007 i Sverige. Utstillingen drar etterpå videre til blant annet Monaco og Singapore. Simon forteller at han gjerne stiller bildene ut i Norge om det er noen fotogallerier som er interessert.

- Det beste kompliment noen kan gi bildene mine er når de sier at dette må de tenke mer på, avslutter Simon.

Dag Thorenfeldt sto for onsdagens fyrverkeri av et show. Han prater ikke, men kjefter, sparker og ler foran et publikum han har i sin hule hånd fra første sekund. Han går gjennom en portefølje på nærmere 140 portretter mens han hamrer løs om portrettfotografiet og møter med mennesker. Har han en mening, kan du være sikker på at du får høre den.

- Det er ikke mulig å ta et godt portrett uten å gjøre et opprør med dine fordommer. En forutsetning for å bli flink i fotografifaget er å lære seg grunnmuren skikkelig. Det tar lang tid, men så kan du leke med kamera. Og husk – det finnes ingen fasit, tordner Thorenfeldt.

For Thorenfeldt er kamerautstyret helt uinteressant. Dette er faktisk det eneste han nevner under hele foredraget om fotoutstyr.

- Foto handler om kommunikasjon og det at du byr på deg selv. Det er alt for lite rock’n roll og alt for mye autoritetsfrykt i fotograferingen. Tar du et bilde eller ønsker du å ta et bilde må du aldri ta et nei for et nei. Tar du bilder av noen i maktposisjon må du alltid huske på at dette har de valgt selv. Da må de tåle at noen tuller med dem. De både prumper og raper som alle oss andre, humrer og tordner Dag.

I likhet med onsdagens første foredragsholder Morten Krogvold forteller Thorenfeldt at han finner veldig mye inspirasjon i litteratur og kunst. Han finner derimot ikke mye inspirasjon i andres bilder siden han så langt som mulig forsøker å unngå dem.

- Jeg er en jeger og jeg samler på mennesker. Jeg både elsker og jeg hater mennesker. I jakten på gode portretter forsøker jeg ofte på det som er litt annerledes og fantasifullt. Jeg er lei av å se de samme bildene om igjen og om igjen. Det er viktig å by på deg selv og å være villig til å gå mye lengre enn modellene dine. Husk det ikke finnes dårlige modeller, bare dårlige fotografer, slår han fast.

Avslutningsvis forteller Thorenfeldt at å tørre litt mer enn alle andre, det kaller han å lykkes.

Per Kristian Løwe i Interfoto forteller at de er veldig fornøyd med arrangementet.

- Vi solgte rundt 800 billetter totalt på PhotoCamp og fikk flere positive tilbakemeldinger. Å se at så mange profesjonelle fotografer møtte opp, fikk inspirasjon og møtte fotokolleger de ellers ikke treffer så ofte, ga oss virkelig mersmak. PhotoCamp 2008 vil også bli en realitet, forteller Per Kristian Løwe til foto.no.
_____________________________________

Hjemmeside Dag Thorenfeldt
http://www.thorenfeldt.com/

Hjemmeside Simon Cederquist:
http://www.simoncederquist.com/

Art of Simon:
http://www.artofsimon.com/

Fotomässan 2007:
http://www.foto2007.se/

Hjemmeside Interfoto:
http://www.interfoto.no/
Frank Hesjedal - Simon Cederquist
Simon Cederquist
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Simon Cederquist
Simon Cederquist
Frank Hesjedal
Frank Hesjedal - Dag Thorenfeldt
Dag Thorenfeldt
Frank Hesjedal
Per Kristian Løwe - Månefisken
Månefisken
Per Kristian Løwe
Per Kristian Løwe - Dag Thorenfeldt
Dag Thorenfeldt
Per Kristian Løwe
Frank Hesjedal - Simon Cederquist
Simon Cederquist
Frank Hesjedal
Simon viser noen triks han pleier å benytte seg av i photoshop

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu