Leif Preus med flere overraskelser

Også Leif Preus var invitert til å holde foredrag under fotografiets dag, den 19. august, i Horten. Og Preus har aldri sviktet sitt publikum, og nok engang hadde han flere overraskelser å by på.
Fra Happy Birtday To You til
Johann Heinrich Schulze's eksperiment
Kveldens siste foredragsholder den 19. august var selveste Leif Preus med et foredrag om begivenhetene rundt fotografiets fødsel. Leif Preus har vært en ledende foredragsholder og skribent innen fotografi i Norge i mere enn 30 år. Han grunnla Norsk Museum for Fotografi - Preus fotomuseum i 1976, og var også den første direktøren da samlingen ble kjøpt av staten og det nasjonale norske museum for fotografi, Preus fotomuseum ble dannet i 1995. Han har utgitt bøker og artikler om fotohistoriske emner og har blant annet også vært redaktør for fototidskriftet Foto Forum, hovedredaktør for Fotografisk Teknikk, og har utgitt en rekke lokalhistoriske bøker. Leif Preus har også en bred fotografisk produksjon selv, med siste utstilling Kristiansund i fjord “Space and Circumstances” og en utstilling som vises på Fotografiets hus i februar med tittelen “Narscisuss”.

Leif Preus startet foredraget med å dele ut et lite fotografi han selv tok i 1956, med tittelen Skygger på et papir. Senere i foredraget forteller han at det er det fotografi betyr på kinesisk, og han går videre nærmere inn på opphavet til selve navnet. Hver og en av publikum får en liten signert print til odel og eie. Videre forteller han litt om innholdet i foredraget sitt, for så å ta plass ved et lite elektrisk piano som står i rommet. Etter å ha funnet knappen for en passende rytme og bass, spiller han en nydelig liten jazza versjon av “Happy Birthday to you” til ære for fotografiet. Etter endt musikalsk innslag, sender Preus en liten gammeldags lysmåler rundt blandt publikum så alle får ta en nærmere titt.

Videre fortalte han om fotografiets fødsel og tvilen rundt når dette egentlig fant sted. Den østeriske professoren Josef Maria Eder skriver i noen av sine over sekshundre bøker og artikler at fotografiets oppfinner var den tyske professor i anatomi Johann Heinrich Schulze og året var 1727. Han oppdaget at sølvsalter blir svertet av lyset alene, og ikke av solvarmen og luft som man hadde trodd før. Dette oppdaget han under et forsøk på å fremstille fosfor, med en mettet oppløsning med kritt og salpetersyre som tilfeldigvis inneholdt noe sølv. Han utførte eksperimentet i nærheten av et åpent vindu hvor solen skinte inn, og ble overrasket over å se at den delen av flasken som vendte mot lyset raskt ble mørkere. Prøver med en flamme beviste at farveendringen ikke skyldtes varme. Når han brukte en blanding som inneholdt mer sølv, skjedde fargeforandringen hurtigere.

Eksperimentet Johann Heinrich Schulze utførte i 1727 har Leif Preus selv på forhånd gjort for oss tilhørere, så vi får se det med det blotte øyet.

Resten av foredraget var viet til mye fotohistorie i bilder, både av kjente personligheter, gamle artikler, de eldste fotoapparater, kjente fotografier og dokumentasjon av verdens første fotointervju.

Det var et lærerikt og humoristisk foredrag som fikk runde av en lang dag med et tettpakket og innholdsrikt program. Vi får håpe på en like storslått feiring neste år også.

Iselin Linstad Hauge







Robert Meyer - Leif Preus presenterer Schulzes eksperiment
Leif Preus presenterer Schulzes eksperiment
Robert Meyer
Robert Meyer - Leif Preus
Leif Preus
Robert Meyer
Robert Meyer - Leif Preus spiller Happy Birthday
Leif Preus spiller Happy Birthday
Robert Meyer
Robert Meyer - Leif Preus får en gave av Jonas Ekeberg
Leif Preus får en gave av Jonas Ekeberg
Robert Meyer
Leif Preus - Selvportrett
Selvportrett
Leif Preus
Robert Meyer - Schulzes eksperiment
Schulzes eksperiment
Robert Meyer

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu