Per Heimly i stort format _QMARK_

Forfatter Ari Behn skriver på FOTO.no om kultfotograf
Per Heimly store livsprosjekt MONUMENTS, som ble
forhåndsvist nå i desember : "Per Heimly provoserer I den grad at han viser
oss slik vi alle er... som nervetråder
spent opp på et bredt lerret...
Per Heimly`s mennesker er grusomt vakre...
<h2>MONUMENTS</h2>


Av Ari Behn<p>
Få kunstnere synes å forstå sammenhengen mellom originalitet og evighet. Det handler ikke om ekstravaganza og påfunn, kun om brutaliteten i det å avbilde liv. Slik fortsetter Michelangelo å appelere til mennesker, et halvt årtusen etter sin død.
<p>
I Per Heimly`s arbeider er det åpenbare preferanser til Rennessanse-kunsten og ikke minst også til den europeiske Commedia dellàrte-tradisjonen, eksempelvis ved dramatikeren Dario Fo. Som representant for menneskelig adferd i alle fasetter og avskygninger, fremstår verket MONUMENTS som en odysse´ gjennom et landskap der smerte og gråt, ekstase og galskap vandrer side om side.
<p>
I kunst snakkes det ofte om viktigheten av provokasjon. Per Heimly provoserer I den grad at han viser oss slik vi alle er, avslørt og gjort til brikker for våre egne emosjoner. Som nervetråder spent opp på et bredt lerret, kommer evigheten til syne og gjennom den, også skjønnheten. Per Heimly`s mennesker er grusomt vakre, grusomt tragiske og likeledes også grusomt ubehagelige. Det handler hele tiden om det ytterste av menneskelig utfoldelse.
<p>
MONUMENTS kan I sin helhet sees som et forsøk på å styrke menneskets lengsel etter å utvide sitt repertoar, der kunstneren ber om enda mer følelse I livsutfoldelsen, enda mer kraft i gråten, enda mer rus i ekstasen. Per Heimly søker etter totalitet. Og for å oppnå det, er eneste mulige redskap ærligheten, den konsekvente avsløring og den omhyggelige iscenesettelse av hva vi alle kjenner til.
<p>
Lik Dante`s Den Gudommelige Komedie, viser MONUMENTS det pinefulle I å være menneske. Det er en lang vei å gå for å nå paradiset, men skjønnheten finnes et sted på halvveien.


Ari Behn,

 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu