Che Guevara-fotografen vant copyright kamp

The High Court in London anerkjente Alberto Korda, fotografen bak det kjente fotografiet av Che Guevara, som den rettmessige eier av copyrighten pa sitt verk.
Dette skjedde pa bakgrunn av at Korda anla sak mot vodka produsenten Smirnoff, reklamebyraet Lowe & Lintas og bildebyraet Rex Picture Agency. Bildet ble brukt, uten tillatelse, manipulert til en ensfarget tegning, i en vodka reklame.
Korda saksøkte dem for £1,7 mill, ca. NOK 22 mill.
Av CF-Wesenberg/FOTO.no ©
<h4>- "Dommen" i engelsk høyestesrett kan man ikke ignorere. Den vil skape presidens for tilsvarende saker når det gjelder misbruk av bilder , sier Fidel Korda. I en kommentar til FOTO.no. Fildel har vært Norsk statsborger i 15 år og representerer sin far . Fidel eier de juridiske rettighetene til sin fars bilder på verdensbasis.</h4>


På bakgrunn av The High Court Of London’s erkjennelse, inngikk Lowe & Lintas og Rex Picture Agency et utenom rettslig forlik med Korda.

I en felles uttalelse heter det at, alle parter er fornøyd med forliket. Erstatningssummen er hemmelig, men det bekreftes at den er av betydelig størrelse og at Korda eier alle rettigheter til sitt bilde. Forliket ble også bekreftet av The High Court in London.

Alberto Korda sa på en pressekonferanse med bl.a. aktører som CNN, Chanel 4 og BBC, i London følgende:

"The case was fought to defend the principle that all creators have moral and property rights to their own work."

"I have always considered it as a disrespect that the picture has used without my permission and without me being credited as the author !!!"

Etter hva FOTO.no erfarer så har Alberta Korda donert alle pengene fra denne saken, til medisinsk hjelp for barn pa Cuba.

Fidel Korda forteller til FOTO.no at det vil det bli reist en rekke søksmål mot de som har benyttet seg av dette bildet uten tilatelse. Super Office er en av de få i Norge som har spurt om lov til å kjøpe brukt av bildet. I Oslo`s gater kjører bl.a en buss rundt med bildet av Che over hele baksiden….

<h4>Rettsak i Norge mot Tine</h4>
Siden 1998 har Fidel Korda, gjennom sin advokat Magnus Stray Vyrje, rettslig forfulgt Tine Meierier og reklamebyraet Bates for misbruk av det samme bildet, som også her ble manipulert til en tegning pa melkekartongen OX. Kampanjen ble også vist på internett.
Denne saken skal opp i retten ved slutten av året 2000, da forhandlinger ikke førte frem til en løsning.

Alberto Korda gjestet London i forbindelse med utstillingen "Cuba, Si!- 50 years of cuban photography" ved The Royal National Theatre, South Bank, London (14 september – 11 november). Åpningsdagen var på Alberto Korda’s 72 års dag.

Som mange, kanskje, vil huske, viste Henie Onstad en større utstilling med Alberto Korda’s fotografier i september 1999.

Utstillingen var den gang Fidel Korda’s bursdags presang til sin far, som var tilstede ved åpningen i Oslo. Flere av bildene på denne utstillingen har tidligere ikke blitt publisert. Over 23 000 besøkende så utstillingen, som ble forlenget i to omganger, og blir omtalt som en stor suksess.





 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu