Disse bør du kjøpe først

Hva er best av Canon og Nikon? Dette spørsmålet dukker alltid opp. Jeg har sett på to modeller som jeg anbefaler å kjøpe som ditt første digitalkamera når du skal inn i de digitale bilders verden - Nikon Coolpix 885 og Canon s40. Dette er en visuell test, som viser likheter og forskjeller - samme motiv fotografert samtidig. Jeg mener at dette er like viktig som å lese tekniske spesifikasjoner; brukervennligheten legger jeg også stor vekt på.
Av CF-Wesenberg / fotograf og arrangør av Digitalhinderløype.
<A HREF=http://www.cf.foto.no/tester/s40-885/>HER KAN DU SE NOEN AV BILDENE FRA TESTEN - KNIPSERIER</A>

Jeg vil ikke like å lage en A3 kopi av et bilde som er av dårlig kvalitet, bare fordi oppløsningen er så bra. Det hjelper ikke om et kamera har 1.3 megapiksel bedre oppløsning enn et annet om du alltid får røde øyne når du tar bilder med blitz. Kvaliteten på det som kommer ut fra Canon og Nikon sine modeller har i disse dager stort sett nådd en slik kvalitet at du vil bli fornøyd på det nivået du er når du kjøper et kamera. Derfor vil jeg ikke begrave meg ned i pikslenes verden - vil du utforske dette mer så anbefaler jeg å reise til Vågå på workshop eller kjøpe Kai Thon sin nye bok.

<h3>AUTO først </h3>Jeg får bøttevis med mail og telefoner hvor folk lurer på hva slags digitalkamera jeg anbefaler. Skal jeg anbefale deg å kjøpe et kamera må jeg først vite hva du kan og hva du skal bruke det til.

Denne våren vil jeg be deg sjekke ut Canon s40 og Nikon Coolpix 885. Begge passer for de som er nybegynnere med litt ambisjoner og vet litt om foto. Samtidig som du kansje vurderer å kjøpe et dyrere speilrefleks som heller ikke bruker film og du trenger litt tid på å bli vant med overgangen fra korn til piksler enten om du er proff eller amatør… Så se på disse modellene.

For den profesjonelle fotografen er begge modellene egnet som seriøse lekekameraer man har med seg, slik fotografen alltid hadde med seg Leica i ”gammledager”. Journalister og frilansere som er i startgropa kan bruke en av disse modellene om lommeboken ikke strekker til…

Jeg ser på hvor lett det er å komme i gang for en som har liten erfaring med å håndtere et digitalkamera. Derfor sjekker jeg alltid ut hva slags bilder jeg får når kameraet står innstilt på AUTO! Ganske enkelt fordi de fleste jeg snakker med forteller meg at får de for mange valg, blir de forvirret.

Jeg opplever også stor frustrasjon når jeg håndterer modeller fra enkelte produsenter, menyvalgene blir for kompliserte og ofte er det en fordel å ha noen minutter om ikke mange års erfaring med å forstå hva piksler, interpolering, skarping, saturering… - hva dette betyr i praksis.

Jeg har hatt DIGITAL IXUS siden lanseringen, og bruker dette fremdeles. Dvs. hele familien bruker dette. Her er nettopp mitt argument for å bruke AUTO som utgangspunkt for en sammenligningstest. Hva jeg sier og mener blir ikke viktig i denne sammenhengen siden du selv kan SE BILDENE og bedømme selv.

<h3>Hvordan fungerer blitzen?</h3>
Jeg mener at en god blitz med et godt lysmålersystem bør ta hensyn til hvor mye lys det ellers er i rommet. Jeg vil ikke velge et kamera hvor blitzen gjør bakgrunnen svart når det fremdeles er litt lys i rommet. Canon sin modell tar bedre hensyn til det eksisterende lyset i rommet. På Nikon så må du aktivere ”slow” for å få samme effekten, få med lyset som er i rommet. Gjør du ikke dette vil bakgrunnen ofte bli mørk. 885 modellen er bedre på nærbilder, her må du på s40 aktivere en ”macro” knappen. Om denne ikke bli aktivert vil ansiket fotografert innenfor ca 1 meter, ofte bli utbrent. Røde øyne klarer du ikke å unngå alltid, til tross for at ”røde øyne kanppen” er aktivert.


<h3>Får jeg bra farger på bildene mine?</h3>
Stemmer bildene på LCD displayet på kameraet overens med det som kommer på skjermen?. Uten tvil så er s40 utstyrt med et bedre display i tilegg til bedre vidvinkel en 885. Fargene virker blassere på displayet til Nikon modellen enn hva de blir når du får de over på MACen / Pcen din. Jeg anbefaler IKKE å saturere opp farvene i kamerasoftwaren på Canon sin modell. Under dårlige lysforhold brekker fargene. Se bildetesten så skjønner du hva jeg mener.

<h3>Hvitbalansen – skarping</h3>
Dette er viktig å lese! Du kan manuelt stille hvitbalansen og måle din egen med begge modeller. Dette ser jeg på som en stor fordel. Den automatiske skarpingen av bildene kan du også skru helt av. Dette er en STOR fordel for en proff og for en som skal sende bilder til trykk. Autohvitbalansen er stort sett ok på begge modeller.

Du han kanskje sett bilder som virker pikselerte eller har elendige farger. Har DU et yrke hvor du tar bilder som skal trykkes, så vet du ofte ikke hvor stort bildet skal være på trykk. Bildet må justeres - skaleres og SÅ skarper du bildet helt til slutt. Det samme gjelder for de bilder som skal kjøres ut på fotopapir eller blekk papir.

Jeg lover deg, som oftest er det ikke kameraet det er noe galt med. Derfor bør du ikke sånn uten videre knotte på disse innstillingene om du ikke vet hva som skjer. Nå som du er klar over dette, prøv deg frem. Om du vil lære deg mer om dette, kan du gjøre det <A HREF=http://www.foto.no/hinder/>HER</A>

<p>
<h3> NAVIGERING</h3>
Etter å ha vokst opp med Canon siden jeg var 14 til jeg kjøpte mit første Nikon D1 for to år siden har jeg fått et mer nyansert bilde på hva som ”ER BEST”. Det tok tid for meg å bli vant med at all navigering på et Nikon kamere gikk den ”gale veien”. Slik er det også med navigeringen i softwaren på begge disse modellene. Dette er i hovedsak en smakssak.
Generelt så syns jeg at Canon sin navigeringsmeny og knapper som er plassert på kameraet har en litt mer intuitiv navigering for en som ikke er vant med et digitalkamera.
Skal du kjøpe ditt første digitale underverk, vil jeg anbefale på det sterkeste å bruke en time i en butikk med begge modellene og se hva du selv liker.

<h3>OPPLØSNING</h3>
Om du ikke vet hva VGA , XGA og FULL står for uten å måtte pugge instruksjonsboken, vil du foretrekke s40 modellen som viser oppløsningen med rene tall, eksempelvis 2272x1707 piksler, som er den største. Du kan velge tre jpg komprimeringsgrader på begge modeller, men på Canon s40 kan du ta ut en ren RAW-file - denne tilsvarer FULL på 885 modellen, men her går det så tregt at det gadd jeg ikke å vente på.

Når jeg fotograferer bruker jeg alltid beste oppløsning.

<h3>PRISEN</h3>
Kr 9990,- ( ca) er veiledene pris i Norge på
Canon s40
Mer info om Canon s40 finner du på Canons sine her http://www.canon.no/produkter/Powershot-1201.htm
..og den beste presentasjonen finner du her
http://www.powershot.de/virtual_powershot/s40/


Kr 8495,- er veiledene for Nikon Coolpix 885 i Norge.

<h3>CF A N B E F A L E R </h3>
<h4>Skulle jeg velge et av disse to kameraene ville jeg ha valgt Canon s40. Det er lett å betjene, har et bra display og en enkel meny. Kvaliteten på filene er av en slik kvalitet at de akkurat passerer mitt nåløye for hva jeg kan jobbe med og sende fra meg til trykk eller utkjøring på papir.

S40 koster mer og har bedre oppløsning enn Nikon Coolpix 885 og det er det verdt etter min mening. Coolpix 885 er en meget bra nummer to om ikke lommeboken streker til....</h4>

<A HREF=http://www.cf.foto.no/tester/s40-885/>HER KAN DU SE NOEN AV BILDENE FRA TESTEN - KNIPSERIER</A>
 -
 -

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu