Dobbelt eksponering fra Stord

8. og 9. januar åpnet fotografekteparet Øyvind Hjelmen og Catherin Cameron fra Stord hver sin separatutstilling i Oslo. Til daglig deler de hus, fotolidenskap og en stor beundring for hverandre.

Foto.no har intervjuet ekteparret.
En svært engasjert Krogvold hadde svært mange gode ord å si om bildene til Hjelmen.

- I en tid hvor det er en forbrytelse å lage noe vakkert er det likevel dette Øyvind gjør, sa Krogvold, han lager bilder man aldri kommer innpå – de tvinger oss nærmere. Han er en ekte Feinshmecker, og han er en av de mest betydelige fotografene vi har, ikke bare i Norge, men også i resten av Europa, konkluderte en entusiastisk Krogvold.

Som helt naturlig følge under åpningen ble det lest små dikt – Haiku-dikt. For Hjelmens bilder er også små. Bortsett fra tre stykker i stort format, er bildene hans bare 7 x 7 cm.


Bildene til Hjelmen var, inntil for tre år siden, ”kjempestore”, hele 12 x 12 cm, i motsetning til det formatet han jobber med nå, på 7 x 7 cm.

- Det har med lys, form og stillhet å gjøre, sa Hjelmen. Det lille formatet krever tid. Alle prøver å rope høyest for tiden, men jeg snakker lavt, det gjør bildene min også – det stemmer for meg.


Bildene til Cameron er svært ulike Hjelmens. Cameron fotograferer ofte mennesker tett på i hverdagslivet, mens Hjelmens små formater og ofte distanserte motiver, tvinger publikum nærmere.

- Mine bilder er mye grovere og hardere, derfor kan Øyvind og jeg fotografere på samme sted uten at bildene blir like. Tidligere forsøkte jeg å fotografere slik som Øyvind gjør, men det ble helt feil, sa Cameron, etter at hun 8. januar hadde hatt åpning av sin utstilling ”Resonans”. Dette skjedde i et like fullstappet Fotografiens Hus.


Det å bo sammen med en som deler samme lidenskap er nyttig kan begge fotografene fortelle. De beundrer og inspirerer hverandre.

- Jeg tror det er bra at vi jobber såpass forskjellig med uttrykk, men vi liker hverandres bilder veldig godt. Jeg lever av å fotografere, mens Catherin har det som lidenskap og tjener penger et annet sted, hun har amatørens deilige frihet. Det at jeg lever av bildene legger nok et større press på meg i perioder, sier Hjelmen.

- Bilder er en kilde til glede, sier Cameron, og vi gleder oss også veldig over hverandres arbeider.

Les mer om Øyvind her:
http://foto.no/cgi-bin/nyheter/visNyhetPrint.cgi?id=2202

Les mer om Cathrin her
http://foto.no/cgi-bin/nyheter/visNyhetPrint.cgi?id=2203
Ann Iren Ødeby - Øyvind og Cathrin gir hverandre gjensidig inspirasjon
Øyvind og Cathrin gir hverandre gjensidig inspirasjon
Ann Iren Ødeby
Ann Iren Ødeby - Øyvind og Cathrin gir hverandre gjensidig inspirasjon
Øyvind og Cathrin gir hverandre gjensidig inspirasjon
Ann Iren Ødeby

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu