Landskonkurransen 2004: Her er vinnerene

Norges Fotografforbund har kåret sine vinnere i den årlige landskonkurransen. Årets Fotograf ble Paul Bernhard fra Bergen, mens Årets Lærling ble Tevje Akerø fra Oslo. I alt deltok 110 fotografer med tilsammen 421 bilder. Foto.no´s redaktør var blant de som satt i juryen. Les redaktørens oppsumering her.
<h5>Av Cf-Wesenberg</h5>

Det er en sann glede å ha fått erfare juryarbeide i landskonkurransen. Nå som alt er over kan jeg ta bladet fra munnen, og har gjort meg følgende betraktninger:


Nivået på de innsendte arbeider er sterkt varierende. Vi som satt i juryen var stort sett enige, da vi forholdt oss til de strenge rettningslinjene bilder av denne kategori skal dømmes etter.

I motsetning til en del andre konkurranser jeg har juryert så bedømmes bidene ut fra en helthet hvor det kreative i bildet er like viktig som det rent håndsverksmessige.

Blant de refuserte bildene finnes det bl.a. et bilde som er tatt med mobiltelefon. Våre svenske kolleger i juryen ville gi dette bildet diplom, da eksploderte jeg og mine norske kolleger.

I “utsnitt” ville kansje dette ha gått igjennom på grunn av “kulhetsfaktoren”, men et gromsete bilde med piksler store som meloner har ikke noe på et premiebord å gjøre.

Den digitale revlusjonen som har skjedd i vårt fagmiljø har gjort det enklere for folk flest å bruke fotografens verktøy. I “gamle dager” var det de med en fotografisk bakgrunn og utdannelse som kunne berske det å f.eks fremkalle en s/h-film. Denne prosessen ville “mannen i gata” ikke begi seg ut på.

I dag kan alle som har et digitalkamera med en anstendig oppløsning, et bildebehandlings program og en Epson printer gjøre “to tastetrykk”, visp så har du en SH kopi.

Poenget mitt her er at nå som også portrettfotografene begynner å gå over til det digitale, vil mange oppdage at teknikken ikke er det som skiller godt og dårlig håndtverk fra en profesjonell og en amatør.

Jeg er rystet over hvor elendig og ukritisk den håndtvserksmessige kvaliteten var på de fleste av de refuserte arbeidene.

Det eneste som taler imot den digitale revlusjon i vårt fag, er at når vi fotografer leverer fra oss bilder med en kvalitet som ligner på den amatøren selv lager, ja så vil kundene fort tenke at “dette kunne jeg gjort bedre selv”, og lar vær å gå til fotografen neste gang.


http://www.fotografiens-hus.no/landskonkurransen/2004/
Kan du se alle vinnerarbeidene. Hva syns du om disse ?
Diskuter dette her.
http://foto.no/cgi-bin/diskusjon/lesTraadHier.cgi?id=98586
Erlend B Enger - Dette bildet ble kåret til Årets Bilde i Åpen Klasse
Dette bildet ble kåret til Årets Bilde i Åpen Klasse
Erlend B Enger
Erlend B Enger - Dette bildet ble kåret til Årets Bilde i Åpen Klasse
Dette bildet ble kåret til Årets Bilde i Åpen Klasse
Erlend B Enger

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu