Hvalfangstminner fra Grytviken

Svensken Theodor Andersson (f. 1895) gjorde nordmann av seg og dro i 1923 til Antarktisk for å være med på hvalfangseventyret. Han jobbet som tømmemann, men skaffet seg litt bi-inntekter som fotograf.
Kunnskapene ervervet hans seg gjennom noen hefter, men noen av bildene hans har dannet grunnlaget for boken ”GRYTVIKEN, seen through a camera lens”. Boken er redigert av Stig-Tore Lunde.

Boken er en godt bevis på hvor viktig det er å ta dokumentariske bilder – og ta vare på dem. Nå, 100 år etter starten på den moderne tids hvalfangst i Sydishavet, kan vi leve oss inn i den tids arbeidsliv, fritidssysler, klær og miljø. Andersson var ingen fotografisk kunstner, han var en håndverker. Men håndverket var godt utført, slik at bildene viser og forteller mye om livet i Grytviken mellom 1926 og 1932.

Glassplater og negativer ble gitt til Hvalfangsmuseet i Sandefjord i 1983, noen av dem ble vist på en utstilling i 1999 – og i år kom boken ut. Med sine over 60 fotografier og tilhørende tekster har forfatteren Stig-Tore Lunde gitt oss et godt innblikk i en av de store norske industrieventyrene. Bokens tekst er på norsk og engelsk, og først og fremst beregnet på turistmarkedet – flere tusen mennesker besøker nemlig Grytviken i året.

Lunde har vært på Syd Georgia (øya hvor Grytviken ligger) to ganger. I november reiser han nedover igjen, sammen med det tyske TV-selskapet ZDF som skal lage en film fra øya. (En øy som David Attenborough har karakterisert som Serengeti i Antarktisk.) Her vil Lunde få unike fotomuligheter selv, både å fange favorittmotivet fugleliv – men selvfølgelig også å ”skyte” hval – som nå kommer tilbake til området.

Den som vil skaffe seg boken kan henvende seg til nærmeste bokhandel, eller til st.lunde@c2i.net.

Boken koster 298 kroner, er innbundet, har 123 sider og er i format 215 x 275 mm.
 - Theodor Andersson i sitt mørkerom
Theodor Andersson i sitt mørkerom
 - Theodor Andersson i sitt mørkerom
Theodor Andersson i sitt mørkerom

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu