Amatørfotografiets førstekvinne

Toini Blom hadde aldri sendt inn bilder til en fotokonkurranse før hun deltok i Årets Fotograf 2004, arrangert av bladet Fotografi. Det endte med at hun gikk helt til topps som første kvinne noen sinne. Toini er en av foto.no`s mest trofaste brukere.
<h4> av Geir Kristian Lund </h4>

- Kult at det er en jente som vinner, sier hun - den første kvinne som er blitt "Årets fotograf" siden konkurransen så dagens lys for ti år siden.

Toini Blom vant med forholdsvis knapp margin. Da nestsiste runde i konkurransen var over, med tema "Kropp", lå hun på annen plass, rett bak Arne Strømme, som hun slo på målstreken.

I fjerde og siste runde stilte hun med 6 bilder i kategorien "Fritt valg", og juryen var ikke i tvil. Hun var "Årets fotograf 2004".

- Det er første gang jeg sender inn bilder til en konkurranse, og jeg hadde aldri ventet å vinne.

- På hjemmesiden din (www.toiniblom.com) har du lagt ut bilder i flere kategorier - små mennesker, jenter, arkitektur, din venstre fot, for å nevne noen. Hva liker du best å arbeide med?

- Komposisjonen av bildene er veldig bevisst, jeg er opptatt av stemninger, flatebruk, linjer, og jobber mye med portretter. Liker å ta litt sprø bilder, gjerne dystre, med mennesker, og øynene står ofte i fokus når jeg portretterer. Og jeg hører ofte på musikk når jeg arbeider med bildene - føler at musikk og bilder henger sammen, og tenker mye motiver når jeg hører på musikk.

Men jeg liker dårlig å snakke om bildene - synes det er bedre at de taler for seg selv.


Selv om Toini Blom har vunnet en av de gjeveste prisene i fotomiljøet, har hun det ikke spesielt travelt med å satse på en profesjonell karriere. Hun startet med å fotografere for omtrent fem år siden, og har hatt noen fotojobber for ulike aviser og magasiner.

Men presiserer at hun vil bli ferdig med utdannelsen før hun satser profesjonelt.

- Hadde tenkt å bli ferdig med skolen først, sier den 25-årige vinneren. - Har gått på fotoskole, og for tiden studerer jeg webdesign. Vil kunne gjøre det meste arbeidet selv når jeg begynner å jobbe. Men jeg er selvsagt klar for oppdrag, dersom noen er interessert.

Men hva vil hun jobbe med i fremtiden? Kommer vi til å se navnet hennes i forbindelse med kunstutstillinger, priser for beste reklamefoto, eller kanskje under reportasjefotografier i landets største aviser?

- Jeg er ikke så glad i ordet kunst. Kunne kanskje tenkt meg å jobbe med reklame, og det ville
vært en kjempeutfordring å være pressefotograf.

Kan tenke meg å jobbe med dokumentarer -
reise og dokumentere fra ulike steder.


På utstyrssiden bruker hun stort sett Nikon. Toini liker særlig godt å arbeide digitalt, men hun har også en forkjærlighet for film. Hun hadde en og D70. Denne ble i letteste laget og derfor solgt.

- Jeg solgte digitalutstyret mitt, og bruker enten et Mamiya jeg har lånt, eller en F100. Ettersom jeg i sin tid begynte med Nikon, har det vært naturlig å fortsette med det på grunn av optikken.

- Har du noen spesielle forbilder blant norske eller utenlandske fotografer?

Den første tiden jeg fotograferte, var jeg helt oppslukt av mitt eget arbeid, og så nesten ikke på andres bilder. Det er så mange fotografer jeg synes er gode, men har ingen spesielle forbilder.

<h>På henholdsvis tredje og fjerde plass kom Kjell S. Rakkenes og Ola-E. Hofshagen. I likhet med Toini Blom og Arne Strømme er begge aktive brukere på foto.no.
</h3>

Årets fotograf både skriver og mottar mye kritikk, og er ikke i tvil om at miljøet på nettsiden har betydd mye for henne som fotograf.

- Jeg har lært utrolig mye siden jeg startet å legge inn bilder på foto.no. Til å begynne med leverte jeg mange kritiske kommentarer, og de siste årene har jeg mottatt stadig flere tilbakemeldinger på mine egne bilder.


Vi gratulerer !

DU FINNER HENNE HER PÅ foto.no :
http://foto.no/cgi-bin/bruker/minside.cgi?brukerid=10464

Hun har lagt inn snart 200 bilderi Bildegalleriet og fått over 8500 komentarer !
Stian Wik - Toini Blom er et stort talent
Toini Blom er et stort talent
Stian Wik
Stian Wik - Toini Blom er et stort talent
Toini Blom er et stort talent
Stian Wik

mer info Mer info:
Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu