Moms eller ikke på fotografi - stor forvirring!

Fotografisk kunst skal slippe moms, har Finansdepartementet bestemt. Men hvem skal sette regler og grenser? Skattedirektoratet fikk oppdraget, men har gjort en elendig, utrolig dårlig jobb. Kanskje er utgangspunktet håpløst - å definere hva som er fotografisk håndtverk og fotografisk kunst? FOTOGRAFI er begge deler.
<h4>Dette er brevet som skattedirektoratet har sendt til fylkesskattekontorene, 9. mars i år:</h4>

Merverdiavgift - kunstneriske fotografier


Fotografier omfattes ikke av unntaket i merverdiavgiftsloven § 5 første ledd nr. 1 bokstav a, jf. forskrift nr 108. Finansdepartementet har imidlertid i brev av 6. februar 2004 uttalt at det med hjemmel i merverdiavgiftsloven § 70 ikke skal beregnes avgift ved innførsel og omsetning av kunst i form av fotografier. Kunstneriske fotografier skal derfor behandles som kunstneriske verk etter merverdiavgiftsloven §§ 5 første ledd nr. 1 bokstav a og 63 annet ledd, jf. forskrift nr. 108.

For at et fotografi skal anses som et kunstnerisk fotografi etter merverdiavgiftsregelverket må det være tatt av kunstneren, fremkalt av kunstneren eller under dennes oppsyn, signert og nummerert i et antall begrenset oppad til 30, uansett formater og underlag.

Omsetning og innførsel av fotografier for øvrig vil fortsatt være merverdiavgiftspliktig.

I brev av 1. april 2004 til et fylkesskattekontor har Skattedirektoratet presisert unntaket. Det fremgår her at unntaket kun gjelder kunstfotografier (fotografiske verk) som er opphavsrettslig beskyttet etter åndsverkloven, jf. åndsverkloven § 1 annet ledd nr. 6. Videre anføres det at unntaket er todelt, og gjelder både omsetning av selve kunstfotografiet som fysisk gjenstand og av opphavsretten til fotografiet.

Når det gjelder betingelsen om at fotografiet må være fremkalt av kunstneren eller under dennes oppsyn, anfører Skattedirektoratet at det ikke er et krav om at kunstneren selv fysisk må være tilstede under fremkallingen. Den som fremkaller kunstfotografiene, må imidlertid være underlagt kunstnerens faglige instruksjonsmyndighet.

Det må imidlertid fastsettes ytterligere begrensninger av unntaket. <h3>I samråd med Finansdepartementet legger Skattedirektoratet til grunn at unntaket kun har til formål å unnta de mer kunstneriske fotografiene. </h3>

Ordinær fotografvirksomhet, hvor det eksempelvis omsettes barnebilder, brudebilder mv., vil fremdeles være avgiftspliktig, selv om fotografiet er opphavsrettslig beskyttet og i utgangspunktet tilfredsstiller vilkårene fastsatt i § 70-unntaket.

Det antas at man ved en konkret helhetsvurdering vil kunne skille ut de kunstneriske fotografiene.

Ved avgjørelsen kan det etter vår oppfatning bl.a. legges vekt på om fotografiet har interesse for en videre krets av personer, om det er ment for offentlig visning på gallerier eller lignende, pris osv.

Saksbehandler i direktoratet er Jarle Nordal.
22077980



foto.no vil i dagene framover forfølge denne saken. Vi kommer med en uttalelse både fra advokat Trude Mohn King, Robert Meyer, m.fl.

Saken har stor prinsipiell betydning. Det er også helt essensielt at både fotografer og gallerier må vite om et bilde skal selges med eller uten moms. Det er jo også innlysende at fotografer og gallerier ikke kan henvende seg til sine respektive fylkesskattekontoret for hvert enkelt salg, for å spørre om "er dette bildet kunst"?

Må løsningen bli at all omsetning av fotografi blir momsfritatt?
Følg med på foto.no framover!

av Knut Førsund
Er det de økonomiske myndigheter som skal definere fotografi? -
Er det de økonomiske myndigheter som skal definere fotografi?

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu