17-åring med sterk fotodebut

Anoreksia, selvmord og barn som lider opptar 17 år gamle og kunstneriske Janne Moen fra Åmot i Buskerud så sterkt at hun debutterte med fotoutstilling.
Sprudlende alkoholfritt i høye stettglass, gratulasjoner og rosende ord strømmet fra 20 inviterte gjester da Janne Moen åpnet sin meget sterke fotoutstilling i Vikersund Bibliotek.

VELREFLEKTERT. Blant gjestene var Lisbeth Hansen, som er miljøarbeider ved Søndre Modum Ungdomsskole og kjenner Moen fra da hun var elev. Hun var stum av beundring.

- Hun er utrolig reflektert og ei fantastisk jente. Jeg kjenner henne igjen i bildene og budskapet. Jeg er kjempeimponert, uttrykte Hansen.

- Jeg ser at halvparten av dere er fanget i buret mitt, sa Janne Moen spøkefullt i sin velkomsttale. «Buret» har hun bygd av løse skillevegger, og på innsiden henger bildene med det sterkeste budskapet.

Fint pyntede gjester var kommet for å feire 17-åringens debut. Moen åpnet med å takke kunstner Ulf Skauli, kunstner fra Nore og Uvdal, som er far til hennes venninne. Et besøk i hans atelier, der hun snek seg til å tyvlåne hans kamera, var det som utløste fotointeressen. Da Skauli så Janne Moens talent, oppfordret han henne på det sterkeste til å fortsette.

SORT-HVITT. - Så for tre år siden fikk jeg et digitalt fotoapparat av mor og stefar til jul, sier 17-åringen. Man skulle tro hun har digert dyrt speilreflekskamera på stativ og mørkerom hjemme. Beundringen var desto større da hun gjerne ville vise «kjempeutstyret» for publikum og trakk det kredittkort-store vidunderet opp av lomma. Det har kun tre kvalitetsinnstillinger og et minnekort med plass til ti bilder.

- Så gikk jeg til fotobutikken som støttet meg med å printe ut gratis forstørrelser, sier Moen. Som elev på andre året på allmennfag på Rosthaug videregående har hun kun råd til å drømme om det utstyret hun ønsker seg. Janne Moen jobber i sort/hvitt og velger uvanlige kameravinkler.

- Jeg er ikke opptatt av skarp fokusering, for jeg har prøvd å gjøre kvaliteten dårligere. Uttrykket hadde blitt et annet om motivet hadde hatt normale farger. Jeg ønsker å sette litt ugne følelser i sving hos dere. Men ikke bli fanget i buret for lenge. Det er ødeleggende, hevdet hun.

ANOREKSIA. For fotografiene på innsiden av «buret» har tekster fra sterke nyhetsoppslag. Best liker Moen foto «Engel» som setter fokus på anoreksia. «Desperasjon» heter bildet av hvite hender og kloremerker, med selvmord som tema. «Du skal hedre din far og mor...» heter foto av en mørk statue fra en gravplass. Og teksten er fra avisoppslag om tre døde spedbarn som ble funnet på en gjenvinningsplass, og to brødre på to og tre år som døde av sult og tørst. I en hage i Polen ble liket av ni nyfødte babyer funnet nedgravd. I neste bilder tar Janne Moen opp tema som voldtekt, barn som ikke blir sett og verdsatt og psykotiske og deprimerte pasienter som må bo på gangen. Via en side på Internett møtte Moen tenåringer som higet etter å gå ned i vekt for å være mest mulig vellykket. Statens Helsetilsyn kalkulerer med at 30 - 40 prosent av Norges yngre befolkning lider av spiseforstyrrelser. «Broken Home» heter bildet som fokuserer på at 40.000 barn lider fordi foreldrene fortsetter å krangle også etter skilsmissen. Utstillingen er åpen i fem uker.

Varsle Foto.no
Som innlogget kan du kommentere artikler.
Artikkelkommentarer
Ingen har kommentert denne artikkelen enda
Eller kommenter via Facebook:
Åpne uskalert versjon i eget vindu