Det er flere sympatiske trekk ved Lumix G5 som jeg liker. Først og fremst er det kombinasjonen av et kompakt kamerahus i samspill med et stort søkerbilde som gjør at kameraet skiller seg ut i horden av ulike modeller med redusert brikkestørrelse. Men selv om kameraet er svært kompakt er likevel den fysiske betjeningen like enkel som med andre, større kameramodeller.

Og fordyper man seg i menyene oppdager man at det finnes svært mange ulike innstillingsmuligheter. Personlig foretrekker jeg de enkleste løsningene, men her er nok av muligheter hvis man ønsker å leke seg med ulike fokuseringsmodus, effektfiltre etc. etc.

Samtidig er det fysiske ting knyttet til betjeningen av M4/3-objektivene som gjør at det samlete inntrykket ikke bare er entydig positivt. Spesielt reagerer jeg på at de faste objektivene mangler blenderskala og avstandsskala, for meg reduserer disse manglene både det praktiske og det emosjonelle inntrykket.

Lumix G5 lider dessverre også av samme problem som mange andre «moderne» kameraer: Batterikapasiteten viser seg å være svært begrenset.

En dag jeg var på arkitekturfaglig ekskursjon og hadde satset på å ta et høyt antall bilder, fikk jeg bare rundt 270 opptak før batteriet sa takk for seg. Fotograferingen den siste halvdelen av dagen måtte dermed foretas med medbrakt iPhone, en nødløsning som resulterte i manglende fotografisk kontroll og JPG-opptak av lav kvalitet. At dette utløste et høyt antall ukvemsord er antakelig til å forstå for de fleste, og minst ett ekstra batteri er derfor ikke bare obligatorisk, men helt nødvendig når man drar på tur med dette kameraet ...

En annen ting jeg stusser på er batteriladerens dimensjoner. Relativt sett er den ikke større en mine egne Canon-ladere. Men i forhold til at Panasonic har satset på å gjøre denne modellen både liten og lett, forstår jeg ikke hvorfor det har en lader og tilhørende ledning som begynner å nærme seg kamerahuset i volum og størrelse. Med batteriets bedrøvelige kapasitet er man nærmest tvunget til å ha med seg laderen til en hver tid, noe som eliminerer noe av fordelene med kameraets kompakte utførelse.

I dag hører vi jevnlig om nye kameramodeller som tilbyr astronomiske ISO-verdier, og selv Lumix G5 (med sin relativt beskjedne bildebrikke) tilbyr ISO12800. Personlig synes jeg imidlertid at ISO6400 er høyeste brukbare følsomhet.

I de fleste situasjoner forsøker jeg å holde meg under ISO3200 med Lumix G5, og helst bør man holde seg på ISO1600 eller lavere hvis man ønsker opptak med et tilstrekkelig dynamisk spenn som tåler senere justeringer. Det er her lysstyrken til de faste MicroFour Third-objektivene kommer inn som et kompenserende tiltak. På grunn av kameraet sin brikkestørrelse gir f/2,0 samme dybdeskarphet som et 24x36mm-kamera gir ved f/4,0 (forutsatt samme standpunkt og samme motivutsnitt), dermed får god lysstyrke dobbel verdi på dette kameraet.

På mange måter synes jeg at det er for stor fokus på ISO-egenskaper og for liten oppmerksomhet knyttet til andre forhold som har mye større innvirkning på utstyrets reelle, fotografiske muligheter. Hva hjelper det vel å kunne skru kameraet til ISO12600 hvis man bruker objektiver med f/4,0 eller f/5,6 som beste lysstyrke?

Gleden ved å bruke Lumix G5 er først og fremst kombinasjonen kompakt kamera og kompakt, lyssterk optikk i samspill med et stort søkerbilde. Og selv om jeg synes søkeren lider under videosøkerens karakteristiske, visuelle begrensninger, er den faktisk like stor som den som sitter i Canon 5D/6D og Nikon D700/D800. Og fordi et stort søkerbilde betyr at man får en god nærhetsfølelse til motivet er denne videosøkeren akseptabel i bruk.

Alt i alt viser Lumix G5 at det har gjennomgått en nødvendig, men også riktig modnings- og utviklingsprosess fra G1-modellen. Betjeningsmessig fremstår dette kameraet på høyde med speilreflekskameraer med 15x23 mm bildebrikke både fra Nikon, Canon og Pentax. Når det i tillegg er nesten like kompakt som et kompaktkamera og kan kombineres med noen små, lyssterke fastobjektiver, mener jeg at dette er et veldig spennende alternativ for dem som ønsker god fotografisk kontroll i en kompakt kamerautrustning.



Mai 2013
Geir Brekke


Alle typer tilbakemeldinger og kommentarer ønskes.
Disse kan sendes til: zevs(at)mac(dot)com