View Options er bare en liten dialogboks, men siden forklaringen av denne er såpass omfattende så har jeg valgt å la den få en egen seksjon i denne artikkelen. Vi har muligheten til å endre View Options både for Library og Develop- modulen. Når det gjelder sistnevnte, så er valgene i denne akkurat de samme som valgene for Loupe View i Library- modulen. Vi skal se på dette om litt. For å komme til View Options så klikker vi som i figur 3-1 på menyvalget; ’View’ > ’View Options… ‘
Figur 3-1
Figur 3-1

Dialogboksen som kommer opp er delt inn i to seksjoner, en for Grid View og en for Loupe View. Innstillingene vi gjør her vises i LightRoom i sanntid, og vi kan også gjøre de nødvendige innstillingene i Loupe View uten å lukke dialogboksen, navigere til Loupe View og så åpne dialogboksen igjen. Med det samme vi klikker på arkfanen for Loupe View så vil LightRoom automatisk vise dette i bakgrunnen, noe vi skal se ganske snart. I figur 3-2 ser vi at vi har en rekke valg vi kan slå av og på. Det er verdt å merke seg at flere av valgene er avhengig av andre valg i samme dialogboks. Dette skal jeg forklare nærmere når vi kommer til dem.
Figur 3-2
Figur 3-2

For å få full effekt av valgene vi har her, så har jeg på forhånd rangert noen av bildefilene med stjerner, gitt noen av de fargeetiketter og jeg har også flagget to av bildefilene. Vi ser også at fire av bildefilene har fått nøkkelord. La oss se hva View Options har å by på.

Grid View


Det første valget er om vi ønsker å se forhåndsvisningsbildene i kompakt (Compact) eller utvidet (Expanded) modus (figur 3-3). Egentlig så heter det Compact Cells og Expanded Cells, men forhåndsvisningsbildene blir også endret litt i størrelsen. Ikke mye, men akkurat nok til at det er merkbart. Standardvisningen er utvidet modus. I illustrasjonen under har jeg valgt Compact Cells og vi ser at det er en del informasjon som forsvinner fra forhåndsvisningsbildene. I tillegg så har rangeringsstjernene flyttet seg fra midt under forhåndsvisningsbildet til venstre. Vi skal komme tilbake til denne visningen senere, og setter valget tilbake til Expanded Cells. Et tredje valg er å slå av Show Grid Extras, og det er den mest kompakte visningen siden cellene da kun viser forhåndsvisningsbildene og ingenting annet. Ingen regel uten unntak, og hvis vi har krysset av for valget; Unsaved Metadata, så vil dette vises også i denne ekstra kompakte visningen. Vi kan benytte hurtigtaster for å veksle mellom disse tre visningene ved å trykke bokstaven ”J” repeterende på tastaturet.
Figur 3-3
Figur 3-3

Her er vi tilbake til Expanded Cells, og vi skal nå se på valgene vi har videre. I illustrasjonen under har jeg slått av Show clickable items on mouse over only. Dette er de ikonene som dukker opp når vi beveger markøren over feltene de representerer. Jeg har markert med røde piler to av disse; det er muligheten til å flagge en bildefil ved å bevege markøren opp i venstre hjørne av forhåndsvisningsbildet. Da kommer det frem et lite flagg, og ved å klikke på det så flagger vi altså bildefilen. Det samme gjelder ikonene for å rotere bildefilen med eller mot klokken. I figur 3-4 har jeg markert ikonet til venstre; roter bildet 90 grader mot klokken. Akkurat disse ikonene er blant dem jeg nevnte i et avsnitt lenger opp som ”avhengig av andre valg i samme dialogboks”. For at ikonene for å rotere bildefilen skal kunne vises når vi beveger markøren over feltene, så må altså valget helt i bunnen av dialogboksen; Include Rotation Buttons være avkrysset.
Figur 3-4
Figur 3-4

Som vi så i illustrasjonene over så hadde jeg gitt noen av bildefilene fargeetiketter og cellene rundt forhåndsvisningsbildene fikk samme farge som etiketten jeg hadde gitt de. Mange, meg selv inkludert, synes at en slik farging av cellene virker forstyrrende, og da er det greit å vite at vi kan endre dette uten å fjerne fargeetiketten.
I figur 3-5 har jeg slått av Tint grid cells with label colors, og dermed får vi kun et lite rektangel ved siden av rangeringen som viser hvilken fargeetikett vi har gitt bildefilene. Dette er også et av de valgene hvor vi er avhengig av å ha krysset av et annet sted i dialogboksen; Include Color Label må nemlig også være avkrysset. Er ikke denne avkrysset så vil vi ikke se fargeetiketten i det hele tatt.
Figur 3-5
Figur 3-5

Neste valg; Show image info tooltips. Dette er skjermtipsene vi også kjenner fra andre programmer, og som kommer opp etter at vi har holdt markøren i ro over et forhåndsvisningsbilde i omtrent ett sekund. I figur 3-6 har jeg lagt inn et utsnitt fra et annet bilde som viser dette.
Figur 3-6
Figur 3-6

Flags er rett og slett om flaggene vi gir bildefilene skal vises. I figur 3-7 ser vi at når valget ikke er krysset av, så vises heller ikke flaggene i de bildefilene som har fått dette tillagt.
Figur 3-7
Figur 3-7

Neste valg; Thumbnail Badges. Dette er det lille ikonet nede i høyre hjørne av forhåndsvisningsbildene som illustrerer at en bildefil har fått tillagt nøkkelord. I figur 3-8 ser vi at dette mangler.
Figur 3-8
Figur 3-8

Når vi velger at en eller flere bildefiler skal inngå i en Quick Collection så får vi en sirkel med sort kant og grått fyll i øvre høyre hjørne av forhåndsvisningsbildet. Når valget er avkrysset vil dette ikonet vises hele tiden. I tillegg vil vi også se ikonet når vi beveger markøren over en bildefil som ikke er med i Quick Collection slik at vi har muligheten til å klikke på ikonet for å legge det til. Ikonet er akkurat det samme, men med den lille forskjellen at den sorte kanten rundt sirkelen er litt smalere. I figur 3-9 ser vi at ikonet ikke vises i forhåndsvisningsbildet merket med rød pil.
Figur 3-9
Figur 3-9

Det neste valget; Unsaved Metadata behøver litt forklaring i tillegg til om ikonet skal vises eller ikke. Dette skrev jeg litt om i seksjonen om Catalog Settings. La oss repetere det jeg skrev da: ”LightRoom benytter en database for å holde informasjon som f.eks. justeringer som er gjort med en gitt råfil. Ved å krysse av for Automatically write changes into XMP så vil LightRoom skrive disse dataene ut til enten en XMP- fil som ligger sammen med originalen, eller hvis man benytter DNG så vil disse dataene skrives direkte til DNG- filen. Vi skal komme nærmere inn på dette også når vi kommer til seksjonen som heter: View Options.” Ikonet i figur 3-10 forteller at det er metadata i LightRooms database som ikke er skrevet ut enten til en XMP- fil eller direkte til en DNG- fil. Hvis vi hadde krysset av for Automatically write changes into XMP under Catalog Settings så ville vi aldri se dette ikonet siden metadata da ble skrevet inn i filen automatisk.
Figur 3-10
Figur 3-10

For å kunne gå videre må vi endre Grid View til Compact Cells. Det første valget vi har er Index Number. Dette er tallet som så vidt vises i øvre venstre hjørne av cellene til forhåndsvisningsbildene. I figur 3-11 er valget slått av, men jeg har lagt indekstallet til som et lite utsnitt slik at vi skal se hvordan det ser ut.
Figur 3-11
Figur 3-11

Neste valg er Rotation. Dette er de samme ikonene for å rotere bildefilen som i Expanded Cells. I figur 3-12 ser vi til venstre når valget er slått av, og til høyre når valget er slått på.
Figur 3-12
Figur 3-12

Top Label i Compact Cells består av flere valg. Vi kan velge fra nedtrekksfeltet hva vi ønsker skal stå i øverste del av cellene. I figur 3-13 har jeg valgt File Name, og vi ser til venstre hvordan dette ser ut i cellene når valget er avslått.
Figur 3-13
Figur 3-13

Bottom Label er også et valg hvor vi kan velge fra et nedtrekksfelt hva som skal stå i cellene. I figur 3-14 har jeg slått av valget, og vi ser at det ikke er noen informasjon i bunnen av cellene.
Figur 3-14
Figur 3-14

I figur 3-15 har jeg valgt Rating and Label for å få både rangeringsstjernene og fargeetikettene. Legg også merke til at jeg i Top Label har valgt Common Photo Settings, og dermed får EXIF- informasjon om bildefilen.
Figur 3-15
Figur 3-15

Neste seksjon omhandler Expanded Cell Extras, og dermed må vi endre Show Grid Extras til Expanded Cells. Disse valgene må forklares litt ekstra, og derfor så har jeg i figur 3-16 lagt inn et utsnitt av et cellehode for å kunne forklare dette nærmere. Som vi ser så er valgene i dialogboksen delt inn i fire deler. Det samme er området i cellehodet, og plasseringen av valgene er akkurat de samme begge steder. Dette har jeg illustrert med røde piler. I hovedvinduet ser vi at valget er slått av og dermed vises ikke valgene i cellene. Vi kan velge fra nedtrekksfeltene hva vi ønsker å se i cellehodet til forhåndsvisningsbildene. La oss ta dette et steg videre.
Figur 3-16
Figur 3-16

Her har jeg i figur 3- 17 gått ut av dialogboksen for View Options og høyreklikket på et av feltene i cellehodet. Vi får opp samme listen som i nedtrekksfeltet i dialogboksen og kan dermed også her velge hva vi vil se av informasjon. Alle 4 feltene er valgbare og dermed kan vi gjøre visningsendringene her i stedet for i View Options. Denne måten å velge felt i cellene på gjelder også Bottom Label.
Figur 3-17
Figur 3-17

Det siste valget under Grid View er Show Rating Footer, og valgene under denne har vi allerede nevnt i forbindelse med de andre valgene. Tar vi bort avkrysningen for Show Rating Footer, så vil ikke dette feltet vises i det hele tatt.

Loupe View


Denne delen av dialogboksen er ikke så innholdsrik som seksjonen for Grid View. De eneste valgene vi har her er hvorvidt vi ønsker å se diverse informasjon i øvre venstre hjørne av bildefilen. Som vi ser så har vi 2 forskjellige loupe Info, og vi har nedtrekksfelt for hva vi ønsker skal vises i de to valgene. I figur 3-18 har jeg valgt Info 1, og vi ser informasjonen i selve bildevisningen.
Figur 3-18
Figur 3-18

I figur 3-19 har jeg valgt Info 2 og vi ser at det er en litt annen informasjon enn Info 1. Begge valgene er standardvalgene i LightRoom, og derfor er også knappene for Use Default ikke aktiv. Med det samme vi gjør endringer i visningsvalgene, så vil knappene bli aktiv og dermed kan vi sette alt tilbake til standardvalgene når tid som helst og vi trenger dermed ikke å huske hva disse var.
Figur 3-19
Figur 3-19

Personlig liker jeg ikke å ha denne informasjonen oppe hele tiden. Derfor er det veldig greit at vi også har muligheten til å velge at denne informasjonen skal vises i et kort øyeblikk for så å forsvinne når vi klikker på en bildefil. I figur 3-20 har jeg krysset av for Show briefly when photo changes. ”Briefly” i denne sammenhengen er 5 sekunder.
Figur 3-20
Figur 3-20

Det siste valget i denne dialogboksen er Show message when loading or rendering photos. Dette er ganske selvforklarende, men siden jeg er så godt i gang så legger jeg like godt ved en illustrasjon av dette også (figur 3-21).
Figur 3-21
Figur 3-21

Vi skal også se på View Options for Develop- modulen. Visning av bildefiler i denne modulen er også i Loupe View, og som vi ser i figur 3-22 så er valgene for View Options akkurat de samme som for Loupe View under Library- modulen, og endrer man valgene i f.eks. Develop- modulen, så vil de også være endret for Loupe View under Library- modulen. Den eneste forskjellen er Show message when loading or rendering photos. Denne kan endres uavhengig av hverandre.
Figur 3-22
Figur 3-22

Helt til slutt må jeg også nevne at en god del av valgene i dialogboksene vi nå har vært gjennom kan vi også sette ved hjelp av menyvalg. Ved å klikke på; ’View’ > ’Grid View Style’ får vi muligheten til å slå av og på noen av valgene, og ved å klikke på Loupe Info får vi muligheten til å velge Info 1 eller Info 2 og om dette skal vises eller ikke.
I figur 3-23 ser vi valgene vi har i de to forskjellige visningene.
Figur 3-23
Figur 3-23