Min solnedgang
Prøver meg på en solnedgang. ;-)

Hva kan jeg gjøre for å få slike bilder mest mulig vellykket? Selv syntes jeg det hele var vakkert (om enn klisjepreget!), og måtte ta noen bilder, men trenger råd om hva man bør tenke på når man tar slike bilder, og hvordan man kan etterbehandle dem med hell... Er som vanlig interessert i dine synspunkter!

Bildet er forøvrig tatt fra Tingholmen i Sandnes kommune, en idyllisk friluftsperle, til fri bruk for allmennheten. :-)
Bildet inngår i albumet DIVERSE NATUR- OG UTEBILDER -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2005-08-11 21:52:54
    Versjon #2
Utstyr
  • Olympus digitalt kompaktkamera, mju300
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger696
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_150230} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (25)
Christian Erik B.

Et tips er å bruke stativ og lukkertid på noen sekunder, styr unna åpen blender og høy ISO-verdi uten stativ. Laveste ISO-verdi (sålenge det ikke er motiver i bevegelse) gir best bildekvalitet og minst støy. Slik det er nå er det veldig mye synlig støy, særlig på de mørke skyene til høyre. Ellers er bildet ok, komposisjon og motiv ser bra ut. Horisonten ser ut til å skrå ca. 1 grad nedover mot høyre, men det kan rettes opp. Fargegjengivelse er også bra, altså ingenting å utsette på redigeringa utenom horisonten.


Mvh CEB
Steinulf L.

Svært vakkert. Denne kan med fordel hentes frem i november.
Torbjørn K.

Til å være tatt med kompaktkamera, synes jeg dette var meget bra. Veldig flott komposisjon med svaberg som rammer inn sjøen og seilbåten som fyller ''tomrom.'' Flotte farger både i sjø og himmel og det nærmest kvadratiske utsnittet gir en fin ro i bildet. Fyrlykta trekker nok litt vel mye oppmerksomhet, så du kan vurdere å dempe belysninga fra det. Noe støy kunne også vært fjernet med et støyfjerningsprogram. Neatimage er veldig bra, og gratis demoversjon kan lastes ned fra neatimage.com.
Jan Frode A.

Utsnittet med det kvadtratiske formatet er veldig bra!
Dette var egentlig det første jeg la merke til når jeg så bildet.

Nå kjenner jeg ikke til det kameraet du har brukt, og eventuelle begrensninger. Jeg blir alltid nysgjerrig på blender/lukkertid når jeg ser slike bilder. Uansett, resultatet er absolutt severdig.
Utsnittet er som nevnt veldig bra. Fine fargetoner og flott lyssetting, gjør bildet malerisk med en dæsj mystikk i tillegg. Her bidrar fyrlykta og seilbåten godt. Jeg liker det lille lysglimtet her :-)

Også himmelen da; akkurat slik jeg ærlig skal innrømme at jeg er så svak for. Fint lys med fargerike og spennende formasjoner.

Bildet lider nok littegranne av støy, men ikke så mye at det sjenerer noe særlig. Allikevel kan det være en idé å forsøke en runde i NeatImage. Bare ta det litt forsiktig, en kan lett miste endel av strukturen slik at flatene får et polert inntrykk.

mvh Jan Frode
Stine J.

Hei Hege,

Dette ble flott! Nydelige fargetoner på himmelen, flott format og godt komponert med seilbåt og fyrtårn. Vakkert! :-)

Støy er nevnt, det fikser du sikkert med en liten runde i NeatImage som nevnt over.

Syns du har fått fram imponerende god fargegjengivelse på himmelen.

Et bilde med stemning!

mvh Stine
Nina S.

Et kompaktkamera med et slikt resultat og tatt om natten , det er godt gjort synes jeg. Liker fargetonene og komposisjonen sitter, skulle gjerne også sett dette bildet etter en runde i Neat Image.
Mvh Nina.
Eli B.

Henger meg på de andre, ikke tvil om at dette var bra.
mvh Eli
Odd Tore S.

Jeg synes at dette ble bra, jeg. Det lille lysblinket i fyret gjør seg.
På min vanlige betraktningsavstand ser jeg ikke spesielle problemer, og da har jeg ikke for vane å finmyse for å se om jeg kunne finne noe likevel. For meg ville i alle tilfelle det bildet jeg egentlig ønsker å bedømme være et papirbilde skrevet ut med en god fotoprinter. Forskjellige skjermer gi gjerne ganske forskjellige inntrykk av samme bilde.
NI? Jeg ser ikke behovet her, og synes ofte at det hele blir for glatt og konturløst etter NI. Det betyr ikke at jeg ikke bruker NI, men da skal det være en mer synlig grunn enn her.
Jeg vil ikke gi meg ut på noen mulige tips eller gode råd med det kameraet du bruker. Det har sannsynligvis lyst til å styre mesteparten selv, og det har det gjort bra her.
Odd Tore
Hege J.

Tusen takk for mange og nyttige kommentarer, som jeg tar med meg videre. :-)

Jeg har jo fremdeles bare kompaktkameraet å hjelpe meg med, men prøver å gjøre det beste ut av det. ;-)

Prøvde å kjøre bildet gjennom NI, men synes selv detaljene ble helt borte og bildet ble ''grøtete'', og valgte å legge det inn uten. (Brukte bare auto, siden jeg ikke er noe flink på det programmet, så det vil helt sikkert være mulig å få det bedre!)

Jeg er glad for at flere av dere ser det vakre i bildet, og ikke bare tekniske svakheter. ;-)

Mvh Hege

Steinulf L.

Litt korning er nødvendigvis ikke'støy'. NI gjør neppe dette bildet noe godt.
Helge A.

Dette ble veldig bra. Flott komposisjon og farger. Jeg forsøkte med en forsiktig bruk av NI, for å fjerne noe støy ,uten å ødelegge detaljene i bildet. Sender deg resultatet på mail. så kan du bedømme resultatet selv : -)

Helge
Hege J.

Takk, Helge, for kommentar og hjelp!
Legger inn ditt forslag som versjon #2, så alle kan se resultatet. :-)

Hege
Inger-Lise S.

Hei Hege! Litt av en solnedgang du har funnet! Flott himmel!

Inger-Lise
Inger Anne Maritsdotter V.

Flott stemning til tusen der lyset på lykta var prikken over i`en.
Best i #2.
-Inger Anne-
Anne-Grethe S.

Hei Hege.

Skal seie du får mange bra bilder med kameraet ditt.
Kven som helst kunne ha lurt meg, for eg såg ikkje noko ''gale'' før eg leste komentarane du hadde fått. Forøvrig sjenerar ikkje støyen meg i det heile tatt. Det som trekker min oppmerksomhet er dei rød/oransje skyene, seglbåten, fyret og steinen som stikk opp av vatnet.
Bildet er fint komponert og har nydelege fargar.
Hvis eg skal pirke litt ville eg kanskje ha dempa lyset på fyrtårnet ørlite grand.

Mvh
Anne-Grethe
Hege J.

Takker for nye innspill!
Lyset fra fyrlykta er noe jeg selv liker godt ved bildet.

Hege :-)
Audhild E.

Her likte jeg veldig godt området rundt horisonten, fristende å komme med forslag om panoramaformat. Så kom det fineste i sentrum.. Fyret, seglbåten, og de lysende skyene.
Men komposisjonen er bra som den er den, liker steinen som stikker opp av vannet i forgrunnen, og at litt av land er med.

Bra bilde. V#2 best.Det er ikke så mye som skal til med N.I.

Mvh-Audhild
Tone A.

Til å vera eit kompaktkamera så synes eg at dette bildet er flott. Steinen, seglbåten og fyret med lyset, gjer at blikket går innover. Seglbåten livar opp den litt mørke sjøen. Den lyse himmelen med dei lette blå og rosa skyene, lyftar heile bildet. Lyset frå sola som går ned bak dei lilla skyene, er vakkert mot alt det mørke i bildet. Flott utsnitt!
-Tone-
Judit W.

Nice picture about your sunset. The sky has beautiful colours. I like the silhouette of the sailing boat and the colours of the sea as well. Good composition with perfect crop. I prefer Versjon #2. Very well done, nice one!

Judit :)
Georg K.

Short question - what is NI short for ?

Like the sky !!! - not sooo much the motif ( nothing wrong with it - but the left side is very heavy - but that's just taste )
Kristoffer L.

Problemet med solnedganger er at de er så klisjebelagte. Vi har elg i solnedgang, bukt i solnedgang, trær og seilbåt i solnedgang osv. Det skal noe til for å få til noe helt spesielt ut av en solnedgang. Det er heller ikke sikkert at det har vært din ambisjon her. Det er i seg selv en vakker og spektakulær solnedgang du har fotografert her, og fargene på himmelen gjør den til et minne å ta vare på.

Slik bildet er nå, konkurrerer sjøen (i kraft av den store andelen den utgjør av bildet) med himmelen om oppmerksomheten. Skulle jeg komme med et forslag som etter min mening ville gjøre bildet bedre, ville jeg derfor ta utgangspunkt i å styrke himmelen i bildet. Først ville jeg rettet opp horisonten (jeg tror at vannspeilet heller litt nedover mot høyre). Så ville jeg beskjært bildet kraftig i underkant, helt opp til 1 - 1,5 cm under seilbåten. Formatet du da får, vil gi mer oppmerksomhet på den spektakulære himmelen - som etter min mening er hele blikkfanget og motivet her - og balansere det med en smalere stripe sjø nederst.

Andre ville sikkert se annerledes på det, men dette var min første innskytelse.

Neat Image tror jeg nok at jeg ville jeg glemme på dette bildet. Den glatte overflaten det gir, synes jeg ofte virker unaturlig. Det er ikke mange bilder jeg har sett, hvor bruk av NI har ført til noen forbedring. Ofte går en del viktig tekstur i bildet tapt, sammen med støyen og korningen som NI fjerner.

- Kristoffer

PS til Georg: Neat Image (NI) er et program (evt. Photoshop-plugin) som glatter ut korn og støy i bilder.

Georg K.

Yepp - NeatImage - thx. Kristoffer - by the way - again one profound comment of yours - sounds like back scratching, but there are not many like yours to read..
Kristoffer L.

Georg: Thank you, and - how shall I put it - ditto! You scratch my back, I'll scratch yours, hehe...

Hege J.

Takker for nye - og velformulerte(!)- innspill.

Forstår at bruk av NI gir rom for ulike synspunkter, og det kan vi jo leve med. :-)

Kristoffer: Dine konstruktive forslag og tanker rundt bildet setter jeg svært stor pris på og tar med meg videre. Jeg hadde nok ikke så mye annet i tankene enn å prøve å forevige den nydelige solnedgangen som vil stå som et fint minne fra en flott kveld. Ønsket meg konstruktiv kritikk og gode råd, og det har jeg fått. Så får vi tåle noen klisjeer av og til! ;-)

Hege :-)
Karianne H.

Hei.
Dette var virkelig en nydelig solnedgang med lekre farger. Derimot ser jeg ingen vesentlig forskjell på v1 og v2, så jeg synes originalbildet ditt var like bra!
Det nevnes her at du har fått til et fint bilde med ''bare'' et kompaktkamera, men jeg har sett mange, både soloppganger og solnedganger her, og de flotteste kameraene gir ikke noen bedre bilder av dette. Men det er min mening!

Karianne :-)
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu