10D og natt, hvorfor blir det sånn??
Lange eksponeringer om natten gir masse støy i bildet, fargeprikker som jeg ikke vet hvordan jeg får vekk. Legger her ut 30 sek, 4 min og 10 min for å vise.

Om noen vet hvordan jeg enten unngår støyen eller fjerner den etterpå setter jeg pris på å få vite om det.

Alternativt får jeg bytte ut min fjernutløser og skaffe en til mitt gamle analoge kamera i stedet.

På det første bildet (30sek) er det ikke slik støy, der er det vanlige stjerner som viser. På de 2 andre er det massiv støy.
Bildet inngår i albumet Fra Hytta - Jeg bruker en gammel hytte, uten innlagt vann eller do, som oppladningsplass ved å bare sitte og nyte utsynet i ulikt vær.

I nærheten av hytta finnes det både utsiktsplasser, turplasser og hvileplasser. Alle benyttes så ofte som mulig.
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2004-03-05 09:29:50
    Versjon #2
  • Lagt inn: 2004-03-05 09:30:37
    Versjon #3
  • Lagt inn: 2004-03-05 11:33:06
    Versjon #4
Utstyr
  • Canon 10D
  • Canon 28-90 /f4-5.6 II
  • Brennvidde50mm
  • Blenderf/4.5
  • Lukker30s
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNattbilder
  • Lastet opp
  • Visninger1509
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_79278} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (20)
Amund O.

For en analog fotograf ser da fargeprikkene ut som stjerner ... har du sjekket med diskusjonsforumet ?

mvh
Amund
Eirik H.

Dei fleste digitale kamera har problem med riktig lange eksponeringar. (Trur Nikon sitt nye d2h(?) er eit unntak her. ) Du kan likevel redusere støyen ved å bruke ein custom funksjon for lange lukketider. Vidare kan du i etterkant fjerne ein del i td. Neatimage.
Børge J.

Hei, skulle vert morro å visst hvilken iso du brukte og parameter i oppsettet til kamere du kjører? det er mye å hente på disse to, høy iso gir jo støy,og dis eller forurensning i lufta gjør jo sitt.
BJ
Stig B.

Her kommer hele remsa:

File: 10D-2004-Feb-27-Fjell 34.CRW
File size: 5005KB
Camera Model: Canon EOS 10D
Firmware: Firmware Version 1.0.1
Date/Time: 2004:02:27 19:57:32
Shutter speed: 599 sec
Aperture: 25
Exposure mode: Manual
Flash: Off
Metering mode: Evaluative
Drive mode: Continuous frame: 1
ISO: 200
Lens: 28,0 to 90,0 mm
Focal length: 44,0mm
Image size: 3072 x 2048
Image quality: Raw
White balance: Auto
Color space: sRGB
Saturation: Normal
Sharpness: Normal
Contrast: Normal

Som du ser så er det iso 200, det var en av våre få dager med klarvær på nordvestlandet.
Stig
Børge J.

Ikke mye som skulle vere galt der i mine øyne, men ser du bruker adobe RGB som oppsett, og det er egentlig for den viderekomne fotograf som skal jobbe med bildet i ettertid står det i boka mi på 300D.
Jeg kjører parameter 1, og har ikke den støyen i bildet.Prøv det og se,håper det hjelper,mere vet ikke jeg.
BJ
Nils L.

:-)
Største forskjellen på srgb og adobe rgb er at det første inneholder færre fargenyanser - så bruk ikke den før du evt legger bildet ut på web.
Hadde du hatt et enda eldre kamera ville resultatet blitt anda mer ubrukelig. Dette er jo nesten overkommelig.
Det er bl.a varmen som utvikles av bildebrikken når denne står på en stund som skaper ekstra støy. Finn fram analog kameraet ditt du, eller kjøp deg Nikon D2h.... Det første er vel rimeligst vil jeg tro....
Ellers så er det et fint bilde.
Mvh Nils :-)
Stig B.

Takk for kommentarer.

NL; ja, den første eksponeringen, selv om den er for mørk, er ok mht støy. De 2 andre er helt katastrofe, selv om det kanskje ikke kommer fram her. Skal legge ut et lite utsnitt.

Får vel dra fram min analoge, som du sier. Bare ergerlig at jeg hadde kjøpt ''avansert'' fjernkontroll som skulle passe til både digital og analog, men som viser seg å bare passe til digital. Må altså handle igjen. Tar det aldri slutt.....

Stig
Odd Tore S.

Nils L. har vel kommet med hovedforklaringen. Fordi dette er et tidsavhengig problem, er det kameraer som først tar det bildet du ønsker, og deretter et til med like lang eksponeringstid uten å åpne lukkeren, og deretter trekker det siste fra det første. Jeg har 300D, og det gjør ikke slik.
Når det er sagt, synes ikke jeg at det du har lagt ut på nettet er så ille. Jeg antar at du har resized til dot'en format og .jpg komprimert. I så fall hadde det vært nyttig om du tok et utsnitt som viste det du mener uten å resize og la det ut med minst mulig .jpg komprimering, så var det lettere å bedømme.
Jeg har ikke erfaring med at ISO 200 gir plagsom forsterkningsstøy, men med ISO 1600, 1 s eksponering (fortsatt underksponert) og dårlig lys ble det suppe av fargeprikker, mye verre enn det jeg kan se hos deg.
MVH
Odd Tore
Stig B.

OTS; V4 er et utsnitt som viser støyen. Forklaringen til NL er godt, og deterministisk, dvs at jeg ikke trenger forsøke dette flere ganger, men gå tilbake til mitt gamle analoge utstyr. Dette er kjedelig for da må jeg slepe på dobbelt sett av alt.

Stig
Bjarne B.

Hei Stig.

Likte versjon1 best. Du kan fjerne støyen manuelt i PS. ved å bruke ''zoomtool''og zoome inn i bildet til du ser den enkelte pixel, bruk så ''cloneverktøyet sammen med en passende penselstørrelse og klon vekk all støyen .
Beveg deg rundt i bildet med ''handtool'' eller med ''navigator''.

Mvh.BB
Inger Anne Maritsdotter V.

Flott stjernehimmel og oversikt over Sunnmørsalpene , fjellformasjonene var fantastisk fine .
Det tekniske for ekspertene ta seg av:-)
Lykke til !
God helg.
-IAV-
Odd Tore S.

Ja, det var ille, og helt forskjellig fra den forsterkningsstøyen jeg fikk. Dette betyr nok at jeg også må tilbake til analogt for slike bilder, heldigvis bare et ekstra kamerahus.
MVH
Odd Tore
Tore U.

Heisann.

Du sliter til dels med det samme som meg med 10D og natt ser jeg. Noen tips imidlertid;

Jeg har helt kuttet ut JPG-opptak og bruker kun RAW som gir mere mulighet for etterjustering. Det kan også være lurt og bruke en helt tidlig oppskarpingsteknikk i PS USM ved å sette terskel til 0, radius til 50 og mengde opp til 20 etter en moderat justering av kontrasten. Deretter kan du gjøre endelig oppskarping til slutt etter at bildet er ferdig behandlet. ref. disee to som ikke ble så aller verst
bilde nr. 99961 og bilde nr. 99067.

Andre ganger som i dette tilfellet sliter jeg endeløst uten å få bra resultat som i dette tilfellet, bilde nr. 99469, til tross for like opptaksforhold.

Generellt er også min erfaring at høy iso gir mere støy enn lang eksponeringstid.

Uanstt, analogt som dette bilde nr. 78922 er i mine øyne alltid best nattestid.

mvh
Tore
Stig B.

Glemte å si at jeg bruker RAW format. Var det lange eksponeringtider på dine eksempler?? Har selv ikke opplevd dette før, så det opptrer for meg først over 30 sek (har ikke hatt fjernkontrollen tidligere)
Stig
Bjørn H.

Fint bilde Stig ....

Men ser og skjønner hva du sliter med.... har som sagt nettopp fått meg diggis selv, men har allerede erfart at det kommer støy på lengre lukkertider... selv med liten blender og stativ ...

Er ikke sååå flink på teknikk at jeg kan komme med noen super forslag ennå ...

Tydelig har Nikon D2h kommet lenger, så da regner jeg med at disse mellomklasse digitale greiene sliter under spesielle forhold....

Skal teste mer etterhver selv ...

Men uansett støy eller ikke, så funker da V1 meget bra syns jeg --

Bjørn ;¤
Stig B.

Takk for kommentar, BH. Trodde faktisk kvaliteten var bedre på langtidsopptak. Er selv ikke helt fornøyd med V1, skulle ta noen testopptak før jeg tok det jeg skulle ha, men så gikk jeg tom for batteri.
Stig
Tore U.

Heisann.

Disse eksemplene har alle eksponeringstid opp mot et minutt.

mvh
Tore
Vidar H.

Er det noen grunn til å bruke så lang lukkertid da? Mitt inntrykk er at det blir nesten like skarpt med kortere lukkertider (hvis du ikke skal ha stjernestripene da).
Tore U.

Enig med siste, men min erfaring er at bildene lider under å øke ISO til over 400.

mvh
Tore
Anders F.

Hmm...kan du ikke åpne blenderen mer? Da kunne du jo senke ISO og lukkertida.
Nå er jeg ikke så proff på fotografering ennå, men jeg har forstått det slik at du ved å øke blenderåpninga vil få lavere dybdeskarphet - men på landskapsbilder som dette vil du vel uansett fokusere på uendelig og få høy nok dybdeskarphet? Finnes det flere grunner til å ha liten blenderåpning i dette tilfellet?
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu