''NESTEN-ULYKKE''
Det ble bråstopp pg svidd gummi på vei til Ålesund, da dette vakre synet plutselig dukket opp. Ifølge den sinte (med god grunn) sunnmøringen som kom kjørende bak, har jeg ingenting på veien å gjøre..
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2003-10-23 14:41:38
    Versjon #2
Utstyr
  • Canon EOS 5
  • -
  • Brennvidde300mm
  • Blender-
  • FilmtypeKodak Elitechrom
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriNatur
  • Lastet opp
  • Visninger596
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_65003} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (30)
Amund O.

Hei,
oppskrift:
1. Oj, det var fint.
2. sjekk speilet.
3. Stopp og gå tilbake fra første passende stoppeplass.



4. Bildet er uskarpt. Jeg synes det er forstyrrende.
Jeg likte bildet ditt men blir sliten i øynene når jeg ikke klarer å fokusere på noe som er skarpt. Hvis du ville had et uskarpt hadde jeg tatt det mye lengre enn på dette bildet. Komposisjonen og fargene er ganske bra.

mvh
Amund
Hans Petter G.

Ja det var fine farger og speilinger, men det spørs om du ikke ble litt for oppjaget av den sinte sunnmøringen for bildet er jo slettes ikke helt skarpt. Jeg ville også justert fargene noe for å dempe det magenta skjæret noe ned.
Avsluttet .

Flott bilde ! Er det fra Brusdalen ?

-Geir-
Wigdis W.

La desverre ikke merke til hva plassen het..men lekkert var det der ! Mye flott natur på Sunnmøre!!
Petur E.

Flott bilde.
Øyvind A.

Fint motiv. Men manglende skarphet trekker mye ned. Utsnittet er litt for trangt nede og til venstre synes jeg.
mvh Øyvind
Krister B.

Ikke glem stativ neste gang. Eller husk å slå av motoren før du bruker bilen som kamerastøtte. Ellers lurer jeg litt på det skvulpet og mønstrene i vannet. Kanskje du burde ventet til det ble helt vindstille. Eller kanskje det hadde passet med mer vind? Og så lurer jeg bare på hva som fikk deg til å skjære av tangen på venstresiden av øystumpen?
Inger-Lise S.

Fine farger og fint motiv,men synd det er uskarpt! Kunne vært vakkert dette! Hilsen Inger-Lise
Inger-Lise S.

Stor forbedringi v#2! Hilsen Inger-Lise
Kurt S.

V2 ble bare helt nydelig. Kunne kanskje vært litt mer dybdeskarphet. Ikke rart du stoppet for dette motivet. Opplever mange ganger når man er ute og kjører at flotte motiver dukker opp, og da er det jo selvfølgelig ingen utkjørsler eller annen mulighet for å stoppe i nærheten. Vær forsiktig! Og, sinte sunnmøringer er vel ikke å spøke med -:) så du glemmer vel ikke så lett da du tok dette bildet.
mvh Kurt.
Frode A.

Kjempeflott!!
Godt at det bare var humøret på bilisten bak som fikk seg en trøkk ;)

- Frode
Trygve Ø.

Helt nydelig bilde og fantastiske farver. V2 skarpt i forhold til V1. Nå er jeg pirkete, men kanskje du skulle fått med hele øya inklusive taren som er til venstre.
Mvh Trygve
Amund O.

Hei,
V2 ble bedre for holmen og trærne sin del men vannet lider. Vet ikke hva det kalles men det ser på en måte kornete ut. Bildet hadde vært betydelig bedre med større dybdeskarphetsområde og bedre skarphet.

Med et såpass ''medgjørlig'' motiv er det bare å hive kameraet på stativ og la god nedblending gjøre jobben.
Omtrent som på : http://foto.no/cgi-bin/bildekritikk/vis_bilde.cgi?id=85426

mvh
Amund
Inger Anne Maritsdotter V.

Flotte farger,lekkert høstbilde.
mvh Inger Anne
Reidun G.

Fotografer burde ikke ha lov å kjøre bil :-) !
Det tenker i alle fall jeg rett som det er om meg selv.
Et nydelig motiv og flotte farger, litt mye magenta.
Reidun
Wigdis W.

Amund: Helt enig i det du sier..men stativet var altså ikke med denne gangen..angrer at jeg ikke tok meg litt bedre tid..men skulle på sykehuset og hadde brukt opp all disponibel tid..Skal nå benytte sjansen og lære meg litt mer i Photoshop med dette bildet.. noe forslag?
Tom E. F.

Hei, Wigdis!
Utgangspunktet (synet du så) er jo flott, men her har du nok hatt det litt travelt og stressende.
Du snakker om å lære - jeg kan ikke lære deg mye om fotografering!
Bildebehandling har jeg jo puslet noe med, og her er et forslag: Gå inn i programmet ditt i ''fargebalanse'' og sett inn noe slikt som:
+20 +40 -20.
mvh Tom
Stig Ove J.

Unnskyld meg, men er alle kritikerne blinde?

Versjon 1 er voldsomt uskarp, og versjon 2 er jo helt ødelagt av alt for mye USM?! Det er grenser for hva som kan fikses i software.

Som andre har nevnt, så mener jeg også at du har plassert motivet litt for langt til venstre. Nok blitt bedre hvis øya ikke touch'et venstre billedkant.

For å avslutte med noe positivt så er jeg enig i at motivet fortjener å bli fotografert, om enn med litt mer tid til rådighet...



Mitt tips til de som plutselig oppdager motiv ''i fart'' er å merke seg tid og sted. Da kan man komme tilbake senere for å fotografere under forhåpentligvis lignende forhold (og uten å risikere whiplash).
Hans-Einar O.

Stakkars sunnmøring;-) Synd at du hadde det så travelt for dette var jo virkelig et flott motiv. Det meste er jo sagt, men jeg ville også hatt litt mere luft under og til venstre. Begge utgavene har sine svakheter, men likevel er det absolutt severdig.
mvh Hans
Wigdis W.

Hans: Skal på kontroll neste år på samme tid, så jeg får gjøre et nytt forsøk..dro klokka 8 om morgenen og hadde time kl.13 og enda kom jeg nesten forsent..masse flotte motiv langs veien ! Ser godt svakhetene og Photoshop-fixen er jo helt mislykka.. nei, liker best at bildene blir bra i utgangspunktet. Blir aldri vant med de PS-greiene jeg tror jeg..
Hans Olav S.

Motivet er fint.

Utsnittet er ikke så bra, litt skjevt og ubalansert. Må nok ha med mere luft til venstre.
Uskarpt og magenta stikk er nevnt. Synes versjon #2 var noe bedre, men det er fremdeles mangler.

Håper du kjører forbi denne igjen, så kan det hende du får ro og fred til å fotografere den en gang til?

MVH
Hans Olav
Amund O.

Det er stor synd å ha med kamerahus og 300mm'er og ikke ha stativ. Men det går ann å ordne på en enkel måte: rull sammen en jakke eller genser eller ta førstehjelpsputen (den bør du ha !) og legg på autovernet eller taket av bilen din. Et støttepunkt må ikke ha tre bein og kulehode for å være rolig !

Ellers er rådet til S.O.J. godt - ta notis av gode motiver du ikke har tid til å fotografere ordentlig og dra tilbake.

I forhold til Photoshop er jeg tilhenger av å ikke gjøre masse der. Det beste utgangspunktet er et godt negativ
/ dias som man forsiktig henter frem det bilde man ønsker av. Denne gangen var orginalen for lite skarp og USM-bruken ble mye mer enn bildet tålte. Med et skarpt orginalbilde hadde du sluppet det.

mvh
Amund
Carsten A.

Et meget pent motiv, desverre ikke like godt bilde.

Jeg er ikke enig med Stig Ove Johnsen at alle kommentatorene her har vært blinde, den manglende skarpheten har det da såvisst ikke manglet påpeking av. Det var sikkert både fine og fantastiske farger i motivet, men i denne presentasjonen har det skjedd endel som ikke stemmer, men heller ikke SOJ selv har pekt på at det her er glere fargemessige ubalanser. Både V1 og V2 har et overskudd av magente OG rødt, og det kan vel også diskuteres om gul/blå-balansen er lagt helt på plass. Der var det såpass vanskelig å få det riktig da keg leste bildet inn i PS at jeg lurer litt på om vi har et tilfelle av krussende kurver (som i tilfelle bare kan kontrolleres med kurveverktøyet). Her på FOTOdotNO presenteres bilder i digital form, og da siert det seg selv at kvaliteten på den digitale bildebehandlingen (=bruk av PS) spiller en vesentlig rolle, uansett hvor perfekt en oroginal måtte være. Like lite som kopiering av negativ i mørkerummet er digitalisering og ferdigstilling ab digitale bildefiler automatikk.

V2 er hva USM angår et bra forsøk med et vanskelig utgangspunkt - dvs. et utgangspunkt som ikke gjør det mulig å skape inntrukk av god skarphet. Og all digitalisering, uansett om originalen (digital eller analog) er maksimalt skarp, vil trenge en passende (og varsom) dose USM for å komme til sin rett. USM er ikke en digital oppfinnelse, hvilket åpenbart noen tror.
MVH CA
Carsten A.

Huff, litt for rask med tastene til å unngå HAUGEVIS av feil, beklager!
MVH CA
Wigdis W.

Det var da voldsomt med meninger om dette uskarpe bildet..vet ikke annen råd enn at jeg snarest mulig får dra tilbake og ta et skarpt et ! Artig med kommentarer, aldri fått SÅ mange før ! Skal følge noen av rådene dere gir, men er ikke helt enig i om at man må innom PS på hvert eneste bilde.(Mulig USM er nødvendig,men selv har jeg aldri brukt noe som helst og det vises sikkert på bildene mine)Skal prøve meg litt framover. Se på Reidar Netland sine bilder, ikke mye etterbehandling der, tror faktisk ikke han bruker PS i det hele tatt, uten at jeg vet det sikkert,men du verden for noen perfekte bilder han komponerer og legger inn!
Stig Ove J.

Carsten Arnholm har selvsagt helt rett. Jeg trekker tilbake spørsmålet om at alle kritikerne er blinde. Det ble skrevet veldig sent på kvelden, og mens jeg var en smule provosert av alle de positive meldingene (selv om mange påpekte diverse mangler).

Håper ikke fotografen tar seg for nær av alt dette, men prøver på nytt ved en senere anledning.

Og bare for å ha det sagt; jeg gjør mange av de samme feilene selv. Derfor leser jeg også disse kommentarene; for å bli bedre. Kanskje jeg en vakker dag også finner noen av mine egne bilder bra nok til å legges fram i dette fora.

Carsten A.

Det er et opplagt problem at så mange av dagens fotografer overhodet ikke har noen erfaring fra det tradisjonelle mørkerommet, og ikke har peiling på at man der gjorde nøyaktig (NØYAKTIG) det samme som nå med PS. Det er ikke mer styggedom å tilpasse et bilde i PS enn å kopiere/forstørre i mørkerommet med alle de grep, etterbelysninger, tilpassing av fargebalanse etc.etc.etc.etc.etc. vi gjorde der.

Digitalisering av bilder forutsetter nøyaktig (NØYAKTIG) den samme styring av proisessen som alltid har vært nødvendig. Mange forveksler tydeligvis behandling i PS med en slags manipulasjon. Da bør de holde seg til lysbilder vist med lysbildeprojektor på lerret i mørkt rom.
MVH CA
Wigdis W.

Jeg er enig i at vi gjorde mange ting i mørkerommet i ''gamle dager''(Jeg har kun erfaring fra sort/hvitt, så jeg er vel ikke den rette til å uttale meg kanskje og særlig avansert var jeg heller ikke). Syns likevel at mye av det man ser gjort i PS kan være litt på grensen. Mye vakkert å se, men det kan også være foto som er behandlet så mye at det ikke lenger er snakk om foto, men om ''bildekunst'' og det syns jeg er noe helt annet enn foto. Men som det er sagt mange ganger i dette forumet, ''smaken er som baken'' og det må repekteres. Personlig foretrekker jeg et blinkskudd i året framfor 10 som er behandlet og forskjønnet i PS.
Carsten A.

WW: Da har du rett og lett ikke forstått poenget. Nøyaktig på samme måte som en sv/hv-kopi/forstørrrelse kunne lages direkte dårlig, kan den digitaliseringen som må gjøres av et opptak på diafilm for visning på FOTOdotNO utføres slik at den ikke reflekterer originalens egenskaper.

Eksempelvis er det svært lite som tyder på at den diafilmen som er brukt her skjærer så til de grader skjevt ut mht. fargene som i denne digitaliserte versjonen. Oppgaven ved filmscanning er å gjengi originalens egenskaper i en annen form (i et annet medium, det digitale), akkurat på samme måte som oppgaven ved kopiering/forstørrring i mørkerommet var/er å gjengi et fotografisk opptak på film i et annet medium, nemlig på papir.

I dette tilfellet er er originalen ikke reprodusert på en tilfredsstillende måte. Antakelig er filmscanningen her utført slik at en med rette kan si til dette bildet: ''Mye vakkert å se, men det kan også være foto som er behandlet så mye at det ikke lenger er snakk om foto, men om ''bildekunst'' og det syns jeg er noe helt annet enn foto''. Virkeligheten har ikke et overskudd av magenta+rødt og en helt urealistisk og ulik gul/blå-balanse i høylys og skyggepartier. Dette er ikke egenskaper dette bildet fikk ved opptaket på film. Derimot er opptaket preget av svak skarphet. Som det fremgår er manglende skarphet noe som Photoshop ikke kan rette opp.

Derimot kan man med Photoshop rette på (ihvertfall noen) av de alvorlige og regulære feil mht. fargene som er gjort i forbindelse med overføringen til et annet medium (=digitaliseringen/filmscanningen).
MVH CA
Wigdis W.

Forstår poenget ditt nå Carsten og takknemlig for lærdom fra noe som kan sakene. Det er bare å innse at jeg ikke har nok kunnskaper og ta konsekvensen av det.Sette meg ordentlig inn i PS rett og slett. Og ikke diskutere ting jeg ikke har greie på. Jeg ser jo at de digitale bildene jeg har lagt inn (eks. Eg helsar deg Nordmør) har en helt annen kvalitet. Blir vel digitalt speilrefleks på meg også etterhvert..
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu