Latter
Tatt i festlig lag, under vrine lysforhold, med fastlåst blitzfunksjon, lukker og blender. Hadde lyst, men ikke sjangs til å eksperimentere med 50 mm f/1.4 og fjerne blitz'en. Tenkte at selv om jeg hadde hatt tid, valgte jeg litt feigt universal-løsningen med blitz, som var testet ut, og godt egnet for dybdeskarphetensom det var mest behov for der og da.
Det teknisk ufullkomne ved dette bildet, oppveies ved uttrykket av spontan, ekte glede. Bildet er for meg både visuelt og auditivt - jeg HØRER latteren. (noe som selvsagt er en subjektiv sanseopplevelse, jeg var jo der!) Men allikavel!
Bildet inngår i albumet Portretter av mennesker og dyr. - Samtlige bilder er lite planlagt, til fordel for spontanitet.
Utstyr
  • Canon 7D
  • sigma 17-70 f/2.8-4.
  • Brennvidde50 mmmm
  • Blenderf/7.1
  • Lukker1/250s
  • Nei
  • AnnetJeg savnet sårt et nr 2 kamera, uten blitz, men med lyssterk tele. Med 200 lynkvikke bilder av 80 gjester gjennom utallige mat- og vinretter, pluss taler over seks timer, brukte jeg stort sett samme standard-objektiv, Sigma 17-70, og fastlåst blitz på full guffe (blender 7.1 og lukker 1/250, i stort lokale med lite reflekser å hente fra vegger og tak). Dybdeskarphet ble derfor prioritert, og funket greit ved knipsing av mennesker sammen på nær og fjernt hold. Det er er godt fraspark i Metz 58-1, vinklet i 45 grader med lysspreder og bitteliten uttrekkbar reflektor-skjerm. Batteriene ble skiftet ofte - glovarme.
    Portretter som dette hadde avgjort fortjent et annet objektiv, minus blitz, men hadde ikke tid til å skifte.
    Som mange av mine bilder, er dette et refleks-skudd, rask fokus-skift fra en artig taler 15 meter unna, til latterresponsen fra damen som satt 3 meter fra kamera.
    Er jammen ikke sikker på hvorfor dette av samtlige bilder - ble valgt. Jeg er vel egentlig mest tilfreds med summen av de utvalgte, krympet til 100, og syntes det var på tide å manne meg opp til å presentere et eller annet, i håp om å erte på meg skarpe iakttagende kritikere. Ta godt i, - jeg tåler en støyt!
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_602952} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (6)
Bjørnar P.
Et helt greit festbilde. Skarpt, bra eksponert og med en fin modell i en avslappet positur. Omgivelsene forstyrrer ikke, men gir tilstrekkelig informasjon for å antyde miljøet. Direkte blitzlys er og blir en nødløsning mht portrett, men du har taklet begrensningene bra. Når mange ok bilder er bedre enn noen få veldig gode, er direkte blitz en grei løsning.
Olav B.
Takk Bjørnar, - det var da i overkant rosende. Ellers ser det ut til at har vi samme syn på bruk av blitz. Noen ganger er man nødt til å rigge den til. Som ved denne og liknende anledninger, det var en god erfaring, og helt legitimt denne gangen. I private selskaper har jeg fått mange onde blikk når den svære Metz'en med reflektor pakkes ut. Faktisk har jeg fått mye sur kritikk bare folk får øye på speilrefleksen. Kompaktkamera er i samme kretser ennå legitimt, - få legger merke til dem. Jeg bruker det som nødløsning.
Anders R.
Direkte blits lys er jeg ikke noen stor fan av. Da blir resultatet fort som vist i ditt bilde, med store kontraster på forgrunn og bakgrunn. Fordelen med direkte blitslys i dette bildet må jo være at bakgrunnen blir såpass mørk og litt mindre forstyrrende enn om alt skulle vært likt belyst.

Latter og glede får du ihvertfall fint frem :-) Ville dog valgt å beskjære bildet litt på venstre side slik at bakgrunnen ikke blir fullt så forstyrrende.

I og med at du har valgt ut akkurat dette bilde for presentasjon, er det kanskje en tale du vil huske? Minner er gode å ha. Lykke til videre... :-)
Olav B.
Takk for ny input. Med nytt blikk på bildet er jeg enig i at beskjæring kunne vært gjort, eller kanskje en dose slør-manipulering av bakkgrunnen. Men dette er et ærlig bilde, uredigert. Det er derfor jeg liker det.
Jeg er heller ikke fan av direkte blitz, men skjønner ikke helt hva dere legger i dette begrepet. Jeg har trodd at det betydde bokstavelig talt - direkte - alstså en lysbombe rett i fleisen.
Ser dere på skyggen i håndflaten, viser det vel at blitzen er vinklet 45 grader, og at lyset blir - alle fall delvis - reflektert av den vesle bremmen som er trukket ut på toppen av Metz'en. Som jeg skrev, lokalet innbød ikke til refleksjon fra tak eller vegger.
Bjørnar P.
En liten kommentar ang. problematikken direkte / indirekte blitz: Med indirekte blitz mener jeg blitzlys som reflekteres fra en stor reflektor, som et tak eller en vegg. Da får du et meget mykt lys forutsatt at veggen / taket ikke er for langt unna og gir god refleksjon. Den lille reflektoren som er på kompaktblitzer er for liten til å gi mykt lys, og gir tilnærmet like hardt lys med tydelige skygger som du får med hovedreflektoren rett mot motivet. Poenget med den lille reflektoren er derfor ikke å gi mykt lys, men å gi et lite piff med direkte lys i kombinasjon med indirekte blitz når blitzen er rettet skrått mot et tak eller en vegg. Det lille piffet fjerner skygger som lett oppstår ved lys via tak, som skygger i øyehulen. Det gir også et lite lysglimt i øyet som mange liker.
Olav B.
Jeg gjorde noen spede forsøk med en relativt beskjeden Lumiquest pocket bouncer på taket av blitzen. Det resulterte i en meget direkte lyssetting, med virkelig skjemmende skygger, som økte proporsjonalt med avstanden til motivet. Fant den ubrukelig, og at den uttrekkbare bremmen pluss det nedfellbare plast/glassfilteret ga bedre resultat - tross alt. I mitt tilfelle var både tak og vegger både langt unna, og fargemessig lysslukende i seg selv. Det er da man tyr til de løsninger som er innen rekkevidde der og da.
Jeg er ikke ukjent med teorien bak mykt lys, men må innrømme at jeg ennå ikke har klart å skape lysglimtet i øyet, som du snakker om.
Tross alt var det en god anledning til kunnskap gjennom prøving og feilig. Og for ordens skyld - jeg hadde ingen forhåndsavtale om å være kveldens hoved-fotograf. Hadde noen spurt, hadde jeg takket nei. Men kanskje neste gang?
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu