Uskarpt? Hvorfor?
Jeg synes gang på gang at jeg tar bilder som ikke blir skarpe nok. Lukkertid er ikke årsaken til at dette ikke e skarpt nok på dyret. Tenker heller vi sier fokusbom. Men, det som irriterer meg er at autofokussystemet i Canon EOS 400 indikerer at det har funnet fokus på ansiktet til dyret, men når jeg kommer hjem og åpner bildet på PCen, så ser man jo tydelig at fokuset ligger nesten en hel meter foran dyret! Hvorfor skjer dette?
Utstyr
  • -
  • Canon EF 70-200mm 1:4 L IS USM
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDyr
  • Lastet opp
  • Visninger223
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_431014} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (7)
Morten O.

Hei.

Dette er et bevegelsesuskarpt bilde.

1. Det er lang avstang mellom deg og objektet.
2. Du har tatt bilde med en brennvidde på 200mm med en lukkertid på 1/100.
3. Du har brukt auto fokuspunkt.
4. Muligens håndholdt.

Mvh Morten Olsrud
Borgar Engeland H.

Takk, Morten!
Trodde 1/100 var ok på 200mm med 4-stops IS? Jeg kan jo selvfølgelig ha holdt kameraet ekstremt urolig uten å merke det.
Mvh
Borgar
Terje M.

Hei.

Motivet er flott. Fine farger og fin komp.
Om det er bevegelsesuskarphet, hjelper ikke IS. Da er det nok korterer lukkertid som gjelder.

Mvh
TerjeM
Bjørn-Atle A.

Uansett IS eller ikke så er bevegelsesuskarphet et problem på lange brennvidder (nå er ikke 200 noe ekstremt). Generelt er det en god regel å få lukkertid på 1/brennvidde eller raskere. Går ut fra at du har satt autofokus på 1 punkt, og ikke et større område der flere punkter brukes og veies.
Borgar Engeland H.

Hei igjen! Har tydligvis misforstått ordet bevegelsesuskarphet til å kun bety rystelse i kamera. Om det e motivet som beveger seg, så hjelper selvfølgelig ikke IS.

Takk for tommelfingerregel, Bjørn-Atle! Men, må spørre likevel: den regelen der må man vel kunne drøye litt når man har en s sofistikert IS som denne linsa har? 4-stopp Skal bety etter hva jeg skjønner bety 1/80 hvor man normalt måtte ha 1/200, ikke sant?

Bjørn Aksel B.

Slike motiver håndholdt bør man absolutt strekke seg maks etter lukkertid. Tenk lukkertid fremfor lav iso. Kjenner ikke denne canonmodellen, men selv opererer jeg gjerne rundt 1000 iso for å oppnå lukkertider mellom 1/500sek og 1/2000 sek.
Får å få skikkelig skarphet er det ingen vei utenom, så sant en ikke benytter en eller annen form for støtte.
mvh
Bjørn A
Borgar Engeland H.

Takker for tipset, Bjørn Aksel! Jeg har nok en del å gå på når det gjelder lukkertid, ja. Det er samme kameraet som EOS 400D jeg bruker, men det er kjøpt i USA så der kaller det det Rebel XTI. Kvaliteten er ikke særlig imponerende ved høye isoverdier, men det e jo heller ikke spesielt imponerende med et uskarpt bilde. Jeg kan nok ta sjansjen på å fotografere med høyere iso enn hvaj jeg vanlligvis gjør.
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu