Spøkelsesdomen
Litt annerledes bilde av Domkirka, syns jeg
Bildet inngår i albumet Nidarosdomen -
  • Versjoner:
  • Versjon #1
    Original
  • Lagt inn: 2007-10-06 10:52:09
    Versjon #2
Utstyr
  • Brownie
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriDiverse
  • Lastet opp
  • Visninger220
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_280619} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (16)
Inger Anne Maritsdotter V.

liker stemningen og det maleriske uttrykket:)
Brit M.

Takk, Inger Anne! Ser nå at det er kommet på noe dælk jeg burde fjernet...

Brit
Anne-Lise S.

Likte det jeg også! Absolutt annerledes av domen, og jeg synes det er kledelig. Du skaper noe mystisk her, og der går jo også diverse historier om den ift. bl.a. en munk som skal gå igjen der inne, og i det hele tatt synes jeg dette fotografiet fremmer akkurat det. Ville prøvd å få bukt med den lyse stripa på høyre side, men ellers synes jeg resten må være som det er! Liker de avdempa fargene og følelsen av at der er noe mer enn ha vi ser....

Anne-Lise
Liv F. D.

Hei Brit,
dette ble fint. Likte effekten, et annerledes bilde av kirken. Spøkelsesaktig og stilig!
mvh
Liv '')
Brit M.

Tusen takk for positive kommentarer! Har nå lagt inn ny versjon uten stripe og rusk. Ja, munken ja, han er der nok. Jeg syns jeg så en skygge nede i krypten engang...

Brit
Tove H.

Fin effekt, jeg mener - sånn er jo Nidarosdomen også. Flott beskrivende bilde som viser en annen side av denne kirken. Jeg har vært der og kjent på en merkverdig og mørk stemning der inne.... Når jeg ser bildet ditt, tenker jeg på den opplevelsen. Anderledes og stilig!
Mvh Tove
Brit M.

Tusen takk for kommentar, Tove! Artig at du har hatt en spesiell opplevelse i denne herlige kirka.
Det rare er at stemningen kan være både mørk og lys. Jeg blir rolig når jeg er der, tenker også på alle de, i århundrer før meg, som var der.

Jeg har også opplevd at presten har hoppa parris (paradis) midt i korset :-)

Brit
Laurberg G.

Heja Brit. Har du mon fyret lidt op i inspirationer med lidt fygræs mon? Skete det ved et uheld :-) ? Uh, Uha. Særlig din sidste oplevelse at du har oplevet præsten hoppe paradis i koret antyder måske lidt i samme retning. Eller var det et ærligt forsøg på at bestige paradisets trappe ad en genvej. Eller måske han trænede til at vinde mesterskabet i Hinke Rude når menighedsrådet laver den årlige kampagnefest for børnene i menigheden. Jeg har søgt efter historien om Nidarosdomens spøgelse men har ikke fundet den refereret nogetsted. Så formodenlig er den blot et bravt forsøg på at trække flere tilhørere ind på bænkerækkere. Måske Vorherre trænger lidt hjælp i disse gudløse men overtroiske tider. . mvh. lau
Brit M.

Hei Lau og takk for morsom kommentar. Domkirka var min sønns skoles sognekirke. Vi feiret jul og påske der. Presten prøvde vel å være kul og moderne, tror jeg. Vet ikke om ungene likte det noe særlig, de følte vel at slik gjorde ikke en prest.
Joda, munken i Nidarosdomen er et velkjent fenomen, journalister fra tv har overnattet i kirken for å se om de kunne se munken, men han er nok for lur for dem.
Hvis du søker på google: munken i nidarosdomen, finner du nok noe å sette tenna i.
Personlig er jeg mer fascinert av andre ting i kirken, f.eks murmesterens merke, som er det samme som merket på Lincolnkatedralen, den moderne og nysgjerrige erkebiskop Eystein, som i England fikk ideen til den gotiske delen av katedralen. Den er jo ikke lenger en katedral, selvfølgelig, men en sognekirke. Men vakker er den, og fylt av eventyr.
Og den er skjev. Jeg liker å være der, og er der ofte, den er utrolig vakker, og på en måte ''hjemmegjort''. Jeg har funnet en liten grav der på kirkegården, en politioverkonstabel ligger der, gravlagt i 1829. Ingen går der, bare jeg, jeg legger ofte en rose der. Jeg har ofte lurt på hvem han var, hadde han barn, elsket han noen?
Det er også mye rart å se i krypten. Der har jeg funnet noe som kunne være en idé til en bok...
Jeg elsker den kirken, faktisk (men står ikke i statskirka)

Brit
Brit M.

PS. Lau, jeg ler og ler, du lager mange bilder i mitt hode: ''ærligt forsøg på at bestige paradisets trappe ad en genvej. Eller måske han trænede til at vinde mesterskabet i Hinke Rude når menighedsrådet laver den årlige kampagnefest for børnene i menigheden''...
Hvis du skrev en slik bok, ville jeg nok like å lese den :-)

Brit
Laurberg G.

Hej Brit. Da får jeg vel sende et eksemplar til dig. mvh. lau
kjetil g.

Hei Brit; Likte bidet godt! nesten som en gammelt maleri. fine farger spennede eksperimentering for å fortelle en historie - og det klarer du på en flott måte - blir nysgjerrig på å vite mer når jeg ser på bidet og ikke lett å ta blikket bort fra det. stilig effekt med lynnedslaget på versjon en!

Mvh Kjetil
Wenche J.

Hei Brit
Flott effektfullt bilde av en gammel ærverdig domkirke og en masse fine, interessanse og morsomme kommentarer å lese her. Når jeg reiser pleier jeg å besøk alle de kirker og templer jeg kommer over. Det gir meg alltid en høytidsfølelse og ro som det er godt å kjenne av og til:):):) Jeg har aldri besøkt Nidarosdomen, men etter din beskrivelse blir det sikkert ikke lenge til:)
Mvh Wenche
Brit M.

Hjertelig takk for de siste kommentarer!
Lau, gjør det du, skal lese med fryd og stor gammen :-)

Kjetil: Tror ikke helt det kan gå som lynnedslag, men kanskje eh...noe annet? ;-)
Artig at du blir nysgjerrig, kilden til kunnskap det.

Wenche: høytid, ro og fred kjenner jeg og, men i Domkirka er det så mye historie som forstyrrer, så jeg går rundt og tenker og føler og tar på, kikker opp
og ned, lukker lynene og ser for med århundrenes forskjellige mennesker og stilarter i kirken. Og brannene da...
Ro og fred finner jeg i Frukirka, like ved, der går jeg innom når jeg har handlet det siste til jul, nedlesset av poser setter jeg med rett ned og tar inn stemning, lys og farger, blir stadig blendet av den vakre, noe el Greco-inspirerte altertavlen som er så vakker, tenner et lys eller to for noen jeg er glad i, eller noen som er døde, eller noen som bare trenger en varm og god tanke.
Så rusler jeg litt rundt da, og ser. En gang, like etter 11 sept det fæle året, havnet jeg oppi en Taizégudstjeneste i Frukirka. Da var det flere muslimer der, som skulle vise sin avsky. Gitaristen satt på gulvet foran føttene til presten og spilte, presten satt nede i menigheten på første benk, det var usigelig vakkert.

Ja så ble det en aldri så liten reklame for Vår Frue, et bilde ligger jo inne fra før.

Takk igjen for interesse og innlevelse :-)

Brit
Tom E.

Selv etter 20 år i Trondheim (11 av dem bare et par minutters gange fra domen) slutter jeg ikke å bli imponert og fascinert av dette byggverket, eller rettere sagt hele området med domen, kirkegården og marinen. Det er en bygning og et område som trigger fantasien min, og som får meg til å fabulere over historien til byen som strekker 1000 år og mer bakover i tid. Jeg har stått og sett på området i stort sett alt slags vær, til alle døgnets tider og til alle årstider, og blir like fanget hver gang. Jeg vet ikke hvor mange ganger og i hvor mange varianter jeg har forsøkt å fange dette med fotoapparatet, og blitt like skuffet hver gang. Det har blitt for grått, for flatt, for glorete, for platt, ja, you name it...
Dette er både irriterende og imponerende, for her er du på god vei til å ha klart å fotografere domen slik som jeg ser den! Skogen, mørk og mystisk, steintrapp og steinbygninger hvor middelaldermennesker vandrer og bor, og domen, monumental og diffus på samme tid.
Her går jeg for v2 - lysstripen i v1 forstyrrer. Det er også en liten lys stripe i den mørke skogen til høyre - klone bort eller dempe? Er ikke helt komfortabel med deler av skogen fra trappa og mot venstre - det ser nesten ut som det var vann på linsa, det blir litt for grått og uklart der. Mulig selektiv bruk av curves/levels kan stramme det litt opp? Men la meg hente munkekappen min og spasere inn i bildet :-)

Mvh TomE
Brit M.

Takk for fin kommentar igjen, Tom! Den hvite stripa bortom trappa, mener du? Det er en liten kant eller sti.
Ser det ''ulne'' i skogen. Jeg gjorde et dårlig klonearbeid, tok bort gelendret på Elgeseterbrua. Vurderte å beskjære bort men syntes ikke det funket.
Skal prøve noe annet. Tenker å legge inn et annet bilde av kirka om en stund. Tror jeg har tusen bilder av den, minst.
Ellers velkommen inn i bildet :-)

Brit
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu