Blodige Gumbuk
Bildet illustrerer en europeisk vikelighet på slutten av 700 tallet. Fram mot midten av 900 tømte våre forfedre katedraler og klostre for alt av verdi, prelatene endte opp som slaver her nord.
England, Frankriket, Spania, Russland, de var overalt, - der sjøfolk seile kan, der er han første mann. Det er den sterkestes rett som rår og vikingene visste hvordan en øks kunne brukes, enorme rikdommer overstrømte landene her nord.
Vårt land var delt opp i småkongedømmer, Agder var ett av dem. Kongen opprettholdt sin makt ved utstrakt gaveutveksling. Da som nå er det smigrende å bli oppvartet av samfunnets elite. Jentene hadde null med-bestemmelse når det gjaldt giftemål, de dro dit familien ville, kanskje for å fornye gammelt vennskap eller etablere nye, - den ene tjenesten er den andre verdt.
Det er et samfunn hvor familien står over alt annet og du fornærmer ikke din neste, i hvert fall ikke om han er fra en annen familie. I så fall blir den fornærmedes familie dommer og eksekutør, blodhevnen red generasjonene som en mare for - gammel urett er vond å vende.
Håndverket blomstret, treskjærere, smeder, båtbyggere, kvinner vevde de fineste stoff, billedtepper dekket veggene, skaldekunsten sto høyt, en dyktig rimsmed ble rikelig belønnet. De ofret til de gamle gudene for grøden og fruktbarheten generelt, det syndige ved et nyp kommer først inn med kristendommen.
Kvitekrist fører med seg store omveltninger, småkongedømmene går til grunne, vi får en sentralmakt og bak forhenget sitter kirkens menn og gnir seg i hendene, for - når det regner på kongen drypper det på presteskapet.

Bildet er mine tanker over angrepet på klosteret i Gumbok, fæle greier.
Nyt det, hilsen
:)Helge

Ps; jeg lager alle bildene i mørkt rom på full skjerm.
guffent
Bildet inngår i albumet Vikingtid - Bilder fra nasjonale og internasjonale vikingmarkeder 2006
Utstyr
  • Nikon D200
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Annetlag på lag og en jævel i magen
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger292
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_280439} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (8)
Helge R.

Jeg har ikke fått uorden i ukedagene, vi venter telenor som skal fornye linja inn til Bronseplassen i morgen fredag, tok ikke tjangsen på at du skulle være uten bilde fra meg, kos deg
:)Helge
Avsluttet .

Jammen godt du la ut bildet så vi ikke gikk glipp av fredagskosen.
Igjen et fascinerende bilde og spennende historie som fenger og gir gåsehud.
Liker spesielt godt beina som slenger og hender rundt omkring og personen i buen,dette lager bildet enda mer grøssende og om jeg kan si realistisk.En grusom historie du skildrer,men også spennende å høre og se.Jeg liker det som jeg alltid gjør med disse bildene dine.
Hilsen Tone!
Svein Erik N.

utrolig bra bilde.
når man ser alle detaljer i bildet så blir jeg bare mektig imponert.
bra utrykk og ikke minst skarpt.

mvh svein erik


Eva Marie P.

Søren og, eg lærer aldri...burde ikkje sjå på disse bildene dine rett før sengetid. Iallefall ikkje dei som er så skumle. Du klarer å skape det så virkelig. Utrolig fasinerende, skremmende ekte. Du er virkelig dyktig.
Eg e glad den tida er forbi. Men det skjer jo alikevell så mange grusomheter. Det er endel historie jeg lære av disse fredagsbildene dine..(snart freddan).
-epl
Rune S.

Grusom og flott gjeng i ferd med å øke sin lykke i et blodbad. De morske blikkene og harde rustningene pluss skarpe stikk og slag våpen i kontrast til de bare kroppene og den skrekkslagene kvinnen, skaper ubehagelige følelser. Den blodige, røde fargen over det hele er prikken over i-en i dramaet. Meget flott og kreativt utført. Ha en god helg!

Mvh
Rune S
Lars-Anders M.

Jeg er meget imponert over dine skapelser her på dotten. Dette kan du.
Geir F.

Dette bildet har jeg ved flere anledninger vært inne og kikket på. Her når du nye høyder.
Dette er groteskt med alt det rødstenkte som gjennomsyrer hele bildet ditt.
Komposisjonen er perfekt med buen som rammer inn de tre krigerne.

Rundt det hele har du med gavmild hånd strødd rundt ofre for herjingene der vi ser bein stikke ut både her og der. Og jammen synes jeg at jeg at jeg kan se hr. Rudschinat Grønli stå bak der med hendene fortvilet knuget mot ansiktet.

Litt smårusk må jeg likevl nevne: Skyggen ved den ene av de tre stakkarene som er hengt til tørk oppe til venstre blir for skarp og kunstig.

Synes dette var et av dine absolutt beste så langt. Du er en spennende manipulatør. Og spennende å følge deg videre.

-fløde-



Stein Oleiv B.

mange detaljer, akkuratt som jeg liker her på dette bilde. spessielt liker jeg skriket til venstre. og de blodrøde fargene på veggene som før har vært i en mer nøytral farge. disse fridde bildene dine blir stadig mer og mer groteske, akkuratt som om den lille virtuelle verden du har laget på bildeflaten skal komme til en ende snart. alle bildene dine må nytes sammen som en helhet, syns jeg. og detet smetter pent inn med dine andre bilder. du har truffet rett på spikern her!
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu