Mariagyudi kegytemplom
Det finnes ofte minst to kirker i hver by i Ungarn; en romersk-katolsk og en protestantisk. 2/3 av alle ungarere tilhører den romersk-katolske kirke i dag, om enn det finnes over 140 ulike religiøse grupper og kirker i landet. Ifølge ungarsk lov er det tilstrekkelig med 100 personer som er enige om en gruppes åndelige innhold og form for at man skal kunne innrette og opprette en ny kirke. Selv et hekseselskap finnes i Ungarn i 2007, med omlag 150 medlemmer.
- - -
Like nord for Ungarns sørligste by, Siklòs, på grensen mot Kroatia, ligger den pilgrimsbyen Mariagyudi. Her ligger en romersk-katolsk kirke. Bakenfor selve kirkebygningen ligger gravplassen, og en måneformet scene der lyset slippes inn gjennom muren via flere kors som pryder den tykke murveggen.
Bildet inngår i albumet Ungarn - diverse -
Utstyr
  • Canon Ixus 800 IS (kompaktkamera)
  • -
  • Blender-
  • Nei
  • Exif Vis basisinfo - Vis all bildeinfo
Annen info
  • KategoriReise
  • Lastet opp
  • Visninger327
  • Nøkkelord
Linker og deling
Referere til dette bildet andre steder på foto.no: klipp og lim følgende tekst (ta med klammeparentesene): {bilde_273940} Det vil da bli automagisk laget en link til bildet fra teksten din.
Ønsker du å bruke/kjøpe dette bildet?
Kritikker (19)
Steinulf L.

Fint at du fikk plassert klokken relativt ubeskårewt. Turistbilde med mening. Fint.
Anne-Lise S.

Takk for det, Steinulf, men det var bare såvidt... :-)

Anne-Lise
Rolv B.

God eksponering og mulig etterbehandling- fin balanse mellom lyset inne og ute.
Mvh Rolv B
Laurberg G.

Hej Anne-Lise.
Jeg kigger og kigger men kan ikke få øje på nogen klokke som Steinulf omtaler. En klokke, en kirkeklokke. Sådan en tingest med en knebel indeni som laver en infernalsk larm når knebelen slår mod klokken sider. Ak ja. - Men den er der. Klokken altså. Ikke en bronzeklokke men et ur. Helt havde jeg i øjeblikket udsvedt (glemt) det gamle udtryk Klokken eller på jydsk, ''æ klok''.

Billedlæsning, visuel information er subjektivt betinget. både af authors og af modtagers subjektive holdninger, fordomme og øjeblikkelige inspirationer. Thi når jeg kigger efter en klokke forstået som ''æ klok'' finder jeg ingen, hvorimod jeg straks finder et ur, når blot jeg er retledt i holdningen hvormed jeg betragter.

Og hvad man nu end kan uddrage af det, f.eks. Han er s´gu da lidt senil, eller han er da overfladisk eller hans grå stær er da vidst moden til operation, - ja så viser det i alle fald at det er klogt at kaste mere end et blik på et billede inden man nedskriver sin ''formodede mening''

''Jeg har fundet, jeg har fundet'' råbte klods Hans. ''Hvad har du fundet?'' spurgte hans brødre. ''En gammel klokke'' sagde Klods Hans, mens brødrene hovedrystende red videre. (gendigtning efter H.C.Andersen) .

Og havd fandt han så. En fornem skildring af noget gammelt murværk med en fin strukturgengivelse og et kirkeur placeret kompositorisk korrekt i korsets midterste felt. Smukt det her. Og lærerigt. ''Pas på aldrig at være overfladisk i din betragtning af andres billedinformationer. hav en god dag. mvh. lau

PS. Her skal tilføjes at man i almindelig tale den dag i dag spørger'' Hvad er klokken'' og ikke ''Hvad er uret'' :-)
Tove H.

Så flott utsnitt du fikk gjennom korsvinduet! Uret klarte du også å få plassert i midten av korset. Fine s/h-toner og flott lys. Dette var spesielt!
Mvh Tove
Anne-Lise S.

Et lite ordspill var på sin plass her, og jeg liker det du leker med, Lau! :-) Klokke, en støpt blåklokkeformet, eller revebjelleformet tung sak, gjerne i bronse med grønnlig preg av tidens tann, og med inngraverte strukturer som forteller at klokkens ubønnhørlige alder er oversteget vår med flere hundre år. Campanula, med 10 viltvoksende arter i Norge, og omlag 300 arter totalt. Og det er godt at vi ikke snakker om klokker, for da kommer vi over til den kirkelige tjenestemann, og prestens hjelper i en menighet... Eller uret, som en gang var det rette ord å bruke på det flott formede verket, som ble brukt til tidsmåling, og som vel i dag anses her i Norge som et ord fortsatt brukt av vestkantfruene, eller var det østkantfruene, og de som er finere og bedre og som er lik en god gammel årgangsvin; nålevende Wenche Foss og Kåre Willoch, eller av den avdøde revyartisten Dag Frøland, og de ironiserende, finere fruer i Øvre Singsaker... ;-) Her kan nevnes lodduret, som ble drevet av et fritthengende lodd som ble påvirket av tyngdekraften (gjøkuret f.eks.), eller fjæruret som ble drevet av en spent fjær som så avgir sin kraft slik at uret måler tid, eller elektriske ur som drives av batterier eller lysnettet. Disse ur inngår alle i de mekaniske ur. Vi har også kvartsur, atomur, og det kjente soluret, som også må nevnes i ordleken.

Eller som det står i Wikipedia; den frie encyklopedi: En klokke (lt. cloca, «bjelle») er opprinnelig en manuell bjelle folk brukte å varsle tiden med (kirketid, skoletid, mattid m.v.), eksempelvis kirkeklokke, skoleklokke eller matklokke. I mer moderne tid har begrepet også fått betydning som ur eller urverk, opprinnelig et mekanisk drevet instrument som viser tiden. :-)

Takk for klokkerene toner i fine tilbakemeldinger alle fire! :-)

Anne-Lise
Anne-Lise S.

TAKK FOR ANBEFALING OGSÅ!
Rune S.

Meget flott bilde i fint utsnitt! Passer bra i svarthvitt. Bra sett å få med urskiva i korset.

Mvh
Rune S
Céline F.

Hei, Anne Lise,
ja, dette likte jeg! Jeg liker lyset som kommer fra korset! Og liker ''klokka'' som Steinulf snakker om ;)
Fin struktur, og fine detaljer! Passer godt med ditt forrige bilde ogsaa!

Mvh,
Céline
Eva Marie P.

Dette likte jeg og. Utrolig enkelt og dekorativt.
Flott symbolikk med korset og klokken som viser tiden...
Kreativt utsnitt. Anderledes bilde.
-epl
Arvid M.

Hei! Eit enkelt og godt bilde og bra sett då, på din by vandring! Fungerte bra i sv/hv, og stilig med uret godt plassert. Fint utsnitt. Helsing Arvid.
Anne-Lise S.

Tusen, tusen takk! Hyggelige tilbakemeldinger å få! :-) Dette fotoet er å finne i Ungarn, mens mitt forrige motiv er fra vårt naboland og vakre Venø. Fascineres av kirkebygninger også, som mye annet, og prøver å finne spennende vinklinger også der. Ikke alltid jeg finner det jeg søker, så de fleste forsøkene havner i søplebøtta, men av og til får jeg frem det jeg ønsker og da er det moro å vise det frem for å høre hva dere her inne tenker, føler, mener og ser. Synes også det er artig med tips ift. andre ting som kan fungere bedre eller på en annen måte. Takker derfor for konstruktive tips også som kan føre til at jeg utvikler meg videre! :-)

Her står jeg på det ytterste av det ytterste på mine tær, og med armene hevet så langt opp som de kom for å få plassert tidsmåleren der jeg ønsket. Kunne nok ha tenkt meg den 2 mm lenger opp, men så langt nådde jeg ikke dessverre... :-)

Anne-Lise
Helge R.

Bildet forteller en flott historie, lyset gjennom korset, klokketårnet, det forgjengelige, bra i sh
:)Helge
Avsluttet .

Dette likte jeg godt.
Dette er enkelt men forteller allikevel mye.
Hilsen Tone!
Anne-Lise S.

Takk! :-)

Anne-Lise
Wenche J.

Hei Anne-Lise
Jeg liker dette bildet og det er utsnittet og komposisjonen jeg falt for. Spennende:)
Mvh Wenche
Inger Anne Maritsdotter V.

Dette ble et for meg et sterkt og symbolsk uttrykk,
dernest er det en knallgod bildeide som du formidler både visuelt og teknisk på en fremragende måte.

Sterkt Anne-Lise!

Inger Anne
Hilda Hol E.

Hei Anne-Lise.

Jeg oppfatter bildet ditt som bl.a. et nydelig symbol på tida som går, og går og går....

Men Dag Frøland er da vel ikke død?

vennlig hilsen Hilda.
Anne-Lise S.

Tusen takk, Hilda, for dine tanker, og for dine absolutt våkne ord ift. Frøland. Jeg leste en minneartikkel om ham for et par år siden; en type rèsyme over hans liv og karriere, og idèt der var snakk om farvel fra scenen... Men jeg ser at jeg burde ha sjekket min egen hukommelse bedre før jeg antok at... Takk for at du vekket meg, og for at du var våken selv! :-)

Takk også til Wenche og Inger Anne! :-) Tiden ja...

Anne-Lise
Du må være logget inn for å kunne kommentere bildene på foto.no.
Tastatursnarveier: forrige Goversikt neste
Åpne uskalert versjon i eget vindu